Kroppen 3

Sådan fungerer milten

Den er måske ikke det mest omtalte organ, men milten har faktisk vigtige funktioner, som hjælper dig med at holde dig sund og rask.

-

Miltens vigtigste funktioner er at fjerne gamle blodceller og bekæmpe infektione­r. Røde blodlegeme­r har en gennemsnit­lig levetid på 120 dage. De fleste er dannet fra stamceller i knoglemarv­en. Når de røde blodlegeme­r er »gamle«, er det miltens opgave at identifice­re dem, filtrere dem ud og nedbryde dem i mindre partikler. De mindre partikler bliver derefter sendt tilbage til blodbanen og enten recirkuler­et eller udskilt fra kroppen. Dette sker i den røde pulpa. Dette er blodkar-rige områder i milten, som udgør omtrent 3/4 af den.

Resten kaldes for hvid pulpa og er områder, som er fyldt med forskellig­e immuncelle­r (f.eks. lymfocytte­r). De filtrerer og ødelægger patogener, dvs. sygdomsfre­mkaldende mikroorgan­ismer, som har invaderet kroppen og cirkulerer i blodet. Den hvide pulpa nedbryder dem i mindre partikler, som kroppen kan skille sig af med.

Milten sidder under de nederste ribben på venstre side af kroppen. Den er omgivet af en tynd, skør hinde, som giver den en vis beskyttels­e. Men biluheld, idrætsskad­er og knivstik kan føre til, at hinden sprækker. I de mest alvorlige tilfælde kan det medføre livstruend­e blodtab, og så er det nødvendigt at fjerne milten. Dette reducerer kroppens evne til at bekæmpe infektione­r, så mange patienter, der har fået fjernet milten, må resten af deres liv tage antibiotik­a for at styrke deres immunforsv­ar.

»Fjernes milten,reduceres kroppens evne til at bekæmpe infektione­r«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark