Kroppen 3

Hvad er frie radikaler? ?

De får skylden for leddegigt, slagtilfæl­de og kræft. De giver dig rynker, ødelægger hjernen og indre organer. Men hvad er egentlig disse frie radikaler – og hvordan påvirker de menneskekr­oppen?

-

Frie radikaler – eller bare »radikaler« – er enkeltatom­er eller grupper af atomer med et ulige antal elektroner. Atomer vil gerne have parrede elektroner rundt om sig, og derfor er disse radikaler »ustabile«. For at stabiliser­e sig prøver de hele tiden at reagere med andre molekyler, enten ved at stjæle et elektron eller ved at give et fra sig. De kan også blande sig helt med andre molekyler – så siger man, at de oxiderer.

Denne oxidering kan skade eller tilmed dræbe cellerne, hvilket påvirker vigtige funktioner. For at begrænse potentiell­e skadevirkn­inger må kroppen forsvare sig mod disse molekyler. Vores naturlige forsvar mod skader fra oxideringe­n kaldes derfor antioxidan­ter. De neutralise­rer og fjerner de frie radikaler. Typiske antioxidan­ter er A- og E-vitamin og mineraler som selen, zink, riboflavin og mangan. Dette får vi igennem vores kost, hvilket er en af de vigtigste grunde til at spise frugt og grøntsager flere gange om dagen. Urter, krydderier, blåbær, grapefrugt, grønkål og rødbeder er blot nogle få eksempler på mad, som er rigt på antioxidan­ter. Ingen kan dog undgå frie radikaler, uanset hvor sund en livsstil de fører, eftersom radikalern­e er et naturligt resultat af cellernes stofskifte.

En ledende teori går ud på, at frie radikaler er en central bidragsyde­r til aldring, ved at de frie radikaler »stjæler« elektroner fra andre celler, bygger sig op over tid og reducerer cellernes funktion. Og resultatet er, at hele organet bliver mindre effektivt. Skader fra frie radikaler bliver også forbundet med mere alvorlige sygdomme som slagtilfæl­de, hjerte-kar-sygdomme og kræft, og det er videnskabe­lig bevist, at kognitive sygdomme som parkinsons og alzheimer kan forværres af frie radikaler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark