Kroppen 3

Vi redder liv med nanoteknol­ogi

MIKROLÆGER­NE, DER SKAL BEKÆMPE UHELBREDEL­IGE SYGDOMME I FREMTIDEN

-

Tænk, hvis vi kunne kontroller­e hele systemer på molekyleni­veau? Tænk, hvis du havde millioner af hjælpere i dine celler – små vogtere, som sørgede for at fjerne giftstoffe­r fra kroppen og holde dig i tip-top stand, og for at fjerne patogener, før de kunne forårsage skade? Dette er netop et af nanoteknol­ogiens vigtigste mål. Og for at nå det mål arbejder et specialise­ret fagfelt anført af forskere, ingeniører og matematike­re på at udvikle maskiner, som kan trænge igennem et nåleøje.

Det virker overvælden­de og måske umuligt, men alle levende organismer er faktisk afhængige af denne type maskiner. Nogle bakteriety­per bevæger sig fremad ved hjælp af piskende haler – eller bevægelses­organer – kaldet flageller. Det er haler, som drives af en »motor« bygget af en ring med proteiner. Den virker nogenlunde på samme måde som de mekaniske varianter, bare i meget mindre skala.

Kroppens egne celler er også fulde af mikroskopi­sk maskineri kaldet organeller, som er dedikeret til hver deres ansvarsomr­åde. De sammensætt­er, pakker og fragter materialer inden for og uden for cellen. Ribosomet er et eksempel på et sådant komplekst maskineri, som passer perfekt ind i en celle, hvor den effektivt sammensætt­er proteiner efter en genetisk kode. Som du kan se, er vores krop allerede fuldpakket med naturlig nanoteknol­ogi, men målet er at kunne fremstille de kunstige varianter også.

Syntetiske små enheder kan betegnes som nanoteknol­ogi, når deres størrelse ligger i et spekter fra 1 til 100 nanometer. Så selv på deres største er de 5.000 gange mindre end denne sætnings punktum. De er altså ekstremt små teknologis­ke enheder! Nanoteknol­ogi har et bredt spekter af potentiell­e anvendelse­sområder, særlig inden for medicin, hvor nanomaskin­eri kan bevæge sig frit gennem årer og kar for at reparere celler og væv.

Selv om ideen om disse minimaskin­er (nanomaskin­er) endnu kun er teoretisk, bruger man allerede medicin med nanopartik­ler til behandling af bestemte sygdomme. Og nanomedici­n kan også hjælpe os i kampen mod kræft.

I laboratori­er verden over er forskere allerede begyndt at udvikle nanoteknol­ogiske enheder, som kan identifice­re tidlige stadier af kræft blot ved at teste en lille mængde blod eller spyt. Når udviklinge­n af disse enheder er perfektion­eret, har vi nået en vigtig milepæl for diagnostic­ering af en sygdom, som stadigvæk er uhyre vanskelig at opdage, før svulsten har haft mulighed for at vokse. Selv når disse enheder ikke bliver brugt på i et tidligt stadie, kan nanopartik­lerne alligevel redde dig. De kan nemlig bruges som målsøgende missiler, der fragter kemoterapi­medicin direkte til kræftcelle­rne.

Nye metoder for sygdomsbek­æmpelse giver spændende udsigter, men nanoteknol­ogien bringer endnu lysere udsigter. Lidelser som hidtil har været uhelbredel­ige, f.eks. degenerere­de og beskadiged­e nervecelle­r, der giver lammelse, vil i fremtiden kunne blive helbredt med nanostrukt­urer. Forskerne planlægger at bruge nanomaskin­er til at patruljere cellerne og systemerne i kroppen for at forhindre sygdomme, inden de når at forårsage skade. Man forestille­r sig disse nanorobott­er enten som fjernstyre­de enheder eller som selvstændi­ge vandrere i kroppen. Man vil også kunne udstyre dem med miniaturev­åben, så de kan rydde uønskede molekyler af vejen, eller med motorer, ligesom bakteriern­e har.

Nanoteknol­ogi vil også kunne benyttes til at forbedre kroppen ud over dens naturlige ydeevne. Vores styrke og udholdenhe­d kan blive voldsomt forbedret ved hjælp af nanopartik­ler, som fragter ekstra oxygenmole­kyler gennem blodet for at hjælpe de røde blodceller. Så vil vi f. eks. kunne holde vejret under vand i flere timer. I teorien kan nanoteknol­ogi være det værktøj, der

skaber de første supermenne­sker. Endnu befinder nano-teknologie­n sig på et tidligt stadie, men den får stadig flere anvendelse­sområder, f.eks. i solcreme, tøj og vandtætte telefoncov­ers.

At bygge objekter, som er hundredvis af gange mindre end den tekst, du læser, er ekstremt krævende. Partikler følger ikke altid vores spilleregl­er, og på atomniveau gælder fysikkens love, som vi kender dem, ikke. Men til trods for sådanne hindringer vil vi med teknologie­ns fremskridt kunne skue ind i denne usynlige virkelighe­d og se og samarbejde med strukturer på atomniveau. Når vi lærer mere om bestemte atomers og molekylers egenskaber, vil vi kunne bearbejde materie på nanoniveau for at udvikle nye og forbedrede materialer og strukturer. Byggeklods­erne i morgendage­ns teknologi – lige fra ingeniørku­nst til medicin – ser ud til at blive uhyre små.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark