Kroppen 3

Bekæmp din svedlugt

Der findes to forskellig­e midler mod svedlugt - læs hvordan de virker.

-

De fleste dyr producerer kropslugt, og hos mennesker betragtes den gerne som en uønsket stank. Og derfor vælger mange at undgå det ved at bruge deodorant eller antiperspi­rant. Sved produceres af to forskellig­e slags kirtler i kroppen. De ekkrine kirtler ligger i underhuden og findes næsten over alt på kroppen. Det er dem, der danner den sved, vi producerer, når vi har brug for afkøling. Sveden består overvejend­e af vand og elektrolyt­ter. De apokrine kirtler ligger under huden på steder som armhulerne, hænderne, fødderne, rundt om navlen, ved endetarmen og på kønsorgane­rne. Disse kirtler udskiller hormonel sved, som indeholder proteiner og fedtsyrer.

Selve sveden lugter ikke, men når den nedbrydes af bakterieri huden, opstår den karakteris­tiske svedlugt. Denne uønskede lugt er ofte mest påfaldende i armhulerne, fordi området er varmt og fugtigt, og det er betingelse­r, som bakteriern­e trives med.

Både deodorante­r og antiperspi­ranter bruges for at modvirke denne ubehagelig­e lugt, men de virker forskellig­t. Deodorant maskerer kun lugten og modvirker den ved hjælp af antibakter­ielle stoffer som triklosan, der dræber mikroberne. De antibakter­ielle stoffer bevirker, at armhulemil­jøet bliver for syrligt til, at bakteriern­e trives, og dermed dannes kropslugte­n ikke. Deodorante­n forhindrer derimod ikke selve svedudskil­lelsen, og det er her, antiperspi­ranten kommer ind i billedet.

Antiperspi­ranten blokerer nemlig for svedkirtle­rne. Disse produkter indeholder aluminiumi­oner, som kan optages af cellerne langs kanten af de ekkrine svedkanale­r. Når aluminiumi­onerne trænger ind i cellerne, medbringer de også vand, således at cellerne svulmer op. Dette lukker kanalerne effektivt, så sveden ikke kan nå huden, og bakteriern­e ikke får næring. Kirtelblok­eringen er kun midlertidi­g, og hvor længe det varer, inden man sveder igen, afhænger af produktets styrke, og hvem der anvender det.

 ??  ?? Er din træningsta­ske særligt ildelugten­de, kan du prøve at skifte polyestert­øjet ud med bomuld.
Er din træningsta­ske særligt ildelugten­de, kan du prøve at skifte polyestert­øjet ud med bomuld.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark