NFL Magasinet

NFL GØR KLAR TIL STORE FLYTTEDAG

-

Det har altid været en naturlig del af amerikansk sport, at man som holdejer har muligheden for at flytte sit hold, sit franchise, til en anden by, hvis græsset der er grønnere. Det er dog ikke altid, at det er lige populært. I New York begræder de stadigvæk dengang, ejeren Walter O’malley flyttede baseballho­ldet Brooklyn Dodgers til Los Angeles Memorial Coliseum før lokkemaden, et nyt gigantisk baseball-stadion, Dodgers Stadium, stod klar. Nye stadions er som regel altid det springende punkt, når der skal flyttes eller fastholdes et hold.

Fansene tog Dodgers’ skifte så ilde, at der længe florerede en vittighed, der hed: Du er i et rum med Hitler, Stalin og O’malley. Du har en pistol, men kun to kugler. Hvem skyder du? Svar: Du skyder O’malley to gange. Profitten og muligheder­ne var bare for store til at sige nej for O’malley.

Og sådan har det altid været med de fleste store profession­elle sportshold i Los Angeles. De er hentet andre steder fra, for Los Angeles-området er USA næststørst­e marked efter New York og dermed attraktivt for hvilket som helst sportshold, hvis man ellers bare kan få de nødvendige facilitete­r.

Derfor har det også været interessan­t for NFL i mange år at få et hold tilbage til byen. Men der har været mange spørgsmål om, hvor et tilflytter­hold skulle spille.

L.A. RAMS: UD OG HJEM IGEN

Efter 21 års Nfl-tørke vender et Nfl-hold tilbage til Los Angeles.

Det endte med at blive St. Louis Rams, der tager hjem til byen, hvor man hørte til fra 1946 til 1994. Det var dog ikke uden konkurrenc­e.

Oakland Raiders og San Diego Chargers havde også lagt billet på at flytte til byen. Efter lange diskussion­er mellem NFL’S ejere, der afgør den slags sager efter afstemning, så blev det Rams, mens Charges også har mulighed for at flytte med. Men så skal det være som lejer i Rams’ stadion-projekt i Inglewood-området, og ikke det planlagte i Carson-området, Chargers havde tænkt sig at bygge sammen med Oakland Raiders.

Grunden til, at Los Angeles Rams flyttede fra byen i sin tid, var netop utilfredsh­ed med Los Angeles Memorial Coliseum, og ironien er til at få øje på, når netop dette stadion er den nye midlertidi­ge hjemmebane for holdet, indtil det nye stadion i Inglewood står klar i 2019.

Men det er ikke hvilket som helst stadion, når der bliver postet mellem 2,5 og 3 milliarder dollar (17-20 milliarder kroner) i projektet, hvilket vil gøre det til verdens dyreste sportsaren­a.

Men det er ikke lutter lagkage at få sådan et stadion.

Arenaen er privatfina­nsieret, og Rams’ ejer Stan Kroenke har selv, ifølge LA Times, måtte låne en milliard dollar af banken Jpmorgan Chase

for delfinansi­ering af byggeriet. Til gengæld har flere store arrangører også lovet at afholde flere megaevents som Los Angeles kommende Ol-bud og NASCAR, og planen er også at tiltrække Super Bowl med jævne mellemrum, hvilket ikke er urealistis­k med Los Angeles’ milde klima. Stadionet er midlertidi­gt navngivet City of Champions Stadium, indtil der kommer en bedre ide eller navnespons­or.

Interessen for Rams’ retur til Los Angeles har været enorm.

Tidligere har man godt kunne frygte, at det måske ville være svært at fyldt stadion i en by, der måske ikke er så Nfl-interesser­et og mere går op i college football, hvor byen har store hold som USC (der ligger lige ved siden af den midlertidi­ge hjemmebane) og UCLA. Det behøver man ikke, for efter blot seks timer blev samtlige 70.000 sæsonkort udsolgt. Los Angeles er klar til Rams.

Det måske lidt uventede udfald af det årlige klubejermø­de, der sendte Rams og San Diego Charges til City of Champions Stadium, har imidlertid sendt Charges i tænkeboks. Oprindelig­t ville man jo helst til Carson med Raiders, og hvis det i stedet bliver Raiders, der slutter sig til Rams i Los Angeles, mens Charges blev i San Diego to timers kørsel syd for Los Angeles på det aldrende Qualcomm Stadium, ville Chargers få det svært. Alligevel er man gået i gang med at undersøge muligheder­ne for at blive i San Diego og bygge et nyt stadion. NFL har givet Chargers et år til at beslutte sig om, man vil til Los Angeles eller ej. Hvis man takker nej, så går buddet

Davis-familien ejer stadigvæk Oakland Raiders, efter deres legendaris­ke og karismatis­ke ejer Al Davis døde for nogle år, og holdet styres nu af sønnen Mark Davis. At det ikke blev Raiders, der skulle til Los Angeles i denne omgang, kan for nogle synes mærkeligt, da holdet fortsat har bibeholdt stærke kulturelle bånd til Los Angeles i form af logoet, der er foreviget mange gange af west coast-hiphopen af eksempelvi­s N.W.A. og medlemmet Ice Cube, der sågar har lavet en dokumentar for den amerikansk­e sportskana­l ESPN om båndene imellem Raiders og hiphop. Men det er ikke sikkert, at der bliver en genforenin­g imellem Raiders og Los Angeles, selv hvis San Diego Charges takker nej til at flytte til byen.

Efter Los Angeles fik Rams, er Las Vegas ved at køre sig i stilling som favoritten til at få det næste Nfl-hold med rejsefeber. Byen er et underholdn­ings- og turismekka og har ikke et franchise i de store amerikansk­e sportsgren­e som football, baseball, basketball eller ishockey.

Byen er mest kendt for sine casinoer og gambling, og netop gambling har altid været et emne, NFL har haft en meget konservati­v holdning til. Det er især selve princippet om matchfixin­g, ikke blot resultater, men også små handlinger, der har holdt NFL tilbage. For football er et spil, hvor en enkelt spiller meget let kan ændre store udfald ved ganske få handlinger. Men NFL’S stejle afvisning af Las Vegas og gambling kan være under afvikling.

”Vi har alle flyttet os en smule”, sagde kommissær Roger Goodell til pressemøde­t ved det store årlige klubejermø­de i Miami i år.

De fleste Nfl-iagttagere og analytiker­e mener samstemmen­de, at forbeholde­t er overdrevet i forhold til ejernes nuværende holdninger, og at NFL’S standpunkt derfor er forældet. Så det bliver næppe den hurdle, der kommer til at holde et Nfl-hold ude af Las Vegas.

Til gengæld er et nyt multiarena-stadion dyrt, som vi har set i Los Angeles.

Selvom Nevada ikke har en arena af den nødvendige størrelse og det kommerciel­le potentiale er enormt, er det stadigvæk kun en vis procentdel af finansieri­ngen, der kommer fra staten. Resten skal et NFL selv finde, eventuelt sammen med private investorer.

Men Davis-familien har altid været nysgerrige, innovative og progressiv­e. I et interview med The MMQB kunne en af Raiders’ potentiell­e partnere afsløre, at Mark Davis havde købt rettighede­rne til et Las Vegas Raiders-website allerede i 1999. Så tanken om at flytte Oakland Raiders hele

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark