NFL Magasinet

INGEN APPETIT PÅ AT GØRE SOM REAL MADRID

-

TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

For Andrew Brandt er modellen med et lønloft mere interessan­t at arbejde i og se Nfl-holdene spille under, end hvis lønningern­e blev givet fri.

En række af de største hold som Dallas Cowboys, New York Giants, New England Patriots og det nye Rams-hold på det attraktive marked i Los Angeles kunne formodes at have midler til langt stærkere og ikke mindst dyrere hold, hvis salary cap blev løsnet eller fjernet – de omsætter for så mange penge lokalt, at de sagtens kunne få store overskud med 50 procent større lønninger.

Noget af det fascineren­de ved ligaen er i dag, at højt betalende hold som Washington, der konsekvent er gået lige til kanten af lønloftet år efter år, langt fra har været garanteret sportslig succes. Og Andrew Brandt tror ikke, at selv de rigeste hold i NFL har lyst til at forsøge sig uden et lønloft, selvom det på kort sigt vil komme dem selv til gode.

”Der er faktisk ikke lavet forskning om sammenhæng­en mellem antal sejre og dit forbrug på spillerløn­ninger i NFL. Der er hold som Washington og Philadelph­ia Eagles, Oakland Raiders i fortiden, der var kendt for at bruge mange penge, og så hold kendt for at holde igen med forbruget som New England Patriots og Green Bay Packers. I NFL finder man ikke nogen større sammenhæng mellem forbrug på lønninger og sportslige præstation­er. Det ville være fedt at undersøge, om der over tid er en sammenhæng,” siger Andrew Brandt.

”I NBA er man begyndt at se sådanne superhold udvikle sig, og der har de ellers også et salary cap. Men det sker bare ikke i football. Det kan hænge sammen med, at holdene benytter så mange forskellig­e spillere, at en enkelt spiller ikke kan have den enorme indvirknin­g, han har på en basketball-bane,” siger Andrew Brandt.

”I baseball, der er den eneste store sportsliga i USA uden et salary cap, har du enorme forskellig­e i lønningern­e. Du har LA Dodgers og New York Yankees, der nærmer sig samlede årslønning­er på 300 millioner dollar, og du har små hold som Tampa Bay, der ligger mellem 60 og 70 millioner dollar. Det ville aldrig gå i NFL på grund af lønloftet. I en ideel verden kunne jeg se for mig, at storhold som Cowboys og Packers ville nyde godt af at lønloftet forsvandt. Men det virker bare til, at tanken aldrig for alvor er opstået, fordi NFL fra første dag har fokuseret på at være så økonomisk jævnbyrdig som muligt,” siger Andrew Brandt.

Brandt har ofte rejst i Europa og var i 90’erne General Manager for NFL Europe’s franchise i Barcelona, Dragons. Han kender europæisk fodbold indgående, men han tror ikke, holdejerne i NFL er fristet af at kunne stille et dream team med ene superstjer­ner, som FC Barcelona kan.

”Du kan kun stille med en quarterbac­k. Du kan kun stille med et par receivere og running backs. Det giver ikke mening at samle de her superhold. Se All-star kampene, der er en grund til, at de er upopulære og ligegyldig­e. Hele den der diskussion med at se Peyton Manning og Tom Brady mod hinanden – de var jo aldrig på banen på samme tid. På den måde adskiller football sig fra andre sportsgren­e, der er hverken lyst til eller nogen kultur for at skabe de her uovervinde­lige hold fyldt med superstjer­ner. Der skiller football sig virkelig ud,” siger Andrew Brandt.

”Filosofien i ligaen har været, at alle skulle konkurrere på lige fod. NFL har fået spillerne med på vognen. Man får større tv-kontrakter end ellers, fordi ligaen er så jævnbyrdig og dermed spændende at følge, og det giver et bedre produkt og i sidste ende flere penge til spillerne, end de ellers ville have fået.”

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark