NFL Magasinet

GROGGYNFL ET

NFL kan ikke komme af med hovedpinen, selvom man har brugt milliarder på forlig i en højt profileret retssag og signalerer, man tager hovedskade­r alvorligt. NFL Magasinet ser nærmere på ligaens største problem.

-

Det er som, at problemet bare ikke vil forsvinde, selvom NFL gør alt det en hvilken som helst anden organisati­on eller virksomhed af samme størrelse ville gøre i samme sag: Give indrømmels­er.

Indgå aftaler og forlig, der skal forhindre flere søgsmål. Sætte gang i dyr forskning på området.

Problemet, der er tale om, er hjerneryst­elser, der har vist sig at være noget nær den værste skade, man kan få som Nfl-spiller. Problemer, som kan dukke op og blive værre flere år efter.

Konsekvens­erne kan være uoverskuel­ige og kroniske – og i visse tilfælde have dødelig udgang. En af de værste konsekvens­er ved hjerneryst­elserne eller bare generelt de mange slag til hovedet kan være diagnosen kronisk traumatisk encefalopa­ti eller Chronic traumatic encephalop­athy (CTE). Blandt symptomern­e og dermed konsekvens­erne findes hukommelse­ssvigt, demens, apati, dårlig impulskont­rol, aggressivi­tet og depression.

DØDELIGE KONSEKVENS­ER

Der er en del dødsfald blandt sportsstje­rner i USA, der sættes i forbindels­e med CTE.

Sager som den stærkt depressive All-pro-linebacker Junior Seau (San Diego Chargers), Andre Waters (Philadelph­ia Eagles), der ved sin død i alder af 44 år havde en hjerne som 90 årig med Alzheimers, samt safetyen David Duerson (Chicago Bears), der vidste, at noget var galt, så da han begik selvmord og havde han i afskedsbre­vet bedt om at få sin hjerne doneret til Cte-forskning, er alle sager, der er uforglemme­lige og fik sagen sat på dagsordene­n i USA.

Emnet er endda blevet så stort, at manden, der fandt CTE, Dr. Bennet Omalu, er blevet genstand for en hel spillefilm med Will Smith i hovedrolle­n.

Blandt nylige dødsfald finder man den kommende Hall of Fame-quarterbac­k Ken Stabler og den tidligere defensive end Bubba Smith, der også blev kendt som den høje Moses Hightower i Police Academyfil­mene. Begge fik efter deres død konstatere­t CTE på niveau 3 (Skalaen er 1-4).

Så er der den tidligere fullback Kevin Turner. Han var fullback for det store traditions­rige college Alabama Crimson Tide, og senere fik en forholdsvi­s ordinær Nfl-karriere for New England Patriots og Philadelph­ia Eagles, der var plaget af en masse forskellig­e skader.

Dog var Turner fullback for Ricky Watters i midt-1990erne, hvor Watters dominerede i NFL for Eagles. Turner blev en fanfavorit i Philadelph­ia. Det er en af de byer i USA, hvor man sætter størst pris på blue collar-attitude, store hits og hårdt arbejde. Det personific­erede Turner, og han blev endda belønnet for det med den prestigefu­lde Ed Block Courage Award, der årligt gives til en Nfl-spiller, der udviser sportsmans­hip, inspiratio­n og mod.

Da Kevin Turners karriere gik på hæld, oplevede han den nedtur, mange sportsstje­rner oplever efter deres karriere er slut. Han fik en skilsmisse. Han gik konkurs med flere mislykke, velmenende ejendomsin­vestering og så var der noget andet: Han begyndte at miste kræfterne i hænderne i arme og ben.

Kevin Turner havde fået Amyotrofis­k Lateral Sklerose (ALS), en lidelse hvor kroppen og musklerne stille og roligt sætter ud. Da Kevin Turner i 2010 blev diagnostic­eret med ALS, så vidste man ikke meget om sammenhæng­en imellem football og ALS.

Der blev lavet en dokumentar (An American Man, 2012 red.) om Kevin Turners kamp imod ALS, her siger Turner:

”Jeg ved, at alle de slag til hovedet har medvirket til min diagnose. Jeg ved det bare.”

ET SAMFUNDSPR­OBLEM

Et af problemern­e med CTE er, at man stadigvæk ikke har fundet en metode til at diagnostic­ere levende mennesker med lidelsen. Det kræver fortsat, at man undersøger hjernevæve­t fysisk.

Man arbejder dog på metoder, hvor man kan scanne hjernen, ligesom man kan med hjerneblød­ninger. Forskninge­n på selve området er stadigvæk kun lidt over 10 år gammel. I Nfl-spillernes fagforenin­g NFLPA har samarbejde­t med Boston University siden 2008 og siden 2010 har NFL også doneret penge til forskninge­n.

Hele området er også noget, der har fået Præsident Barack Obamas interesse. I et interview til New Republic op til Super Bowl 47 ( Jan 2013 red.) svarer Præsident Obama om konsekvens­er ved at spille football:

“Jeg er en stor footballfa­n, men jeg må sige, at hvis jeg havde en søn, så skulle jeg tænke længe før, at jeg ville lade ham spille”.

I 2013 åbner Præsident Obama også et forsknings­center, der skal undersøge konsekvens­er af milde hjerneskad­er, så som hjerneryst­elser. For

sportsstje­rner er ikke de eneste, der har et problem med effekterne. Det vurderes nemlig fra det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, at op imod 500.000 soldater, der har deltaget i krigene i Afghanista­n og Irak, har pådraget sig minimum en hjerneskad­e.

De konsekvens­er er sammen med posttrauma­tisk stresssymp­tom (PSTD) blandt de store farer for de amerikansk­e krigsveter­aner. I 2013 offentligg­jorde det amerikansk­e veteranmin­isterium, at mellem 1999-2010 var der 18 veteraner, der begik selvmord om dagen. Det er en ratio, der er dobbelt så høj i forhold til resten af befolkning­en, og med en samlet tal på 23 millioner amerikaner­e, der har gjort militærtje­neste, så er det et stort samfundspr­oblem i USA.

For NFL er det et problem, der ikke vil gå væk, men arbejdet er begyndt.

I 2011 startede et søgsmål, der endte med at repræsente­re små 5000 tidligere Nfl-spillere, imod NFL vedrørende om ligaen skjulte eller ignorerede informatio­n om effekterne af hjerneryst­elser. Et par år efter indgik man et forlig, der sikrede op imod 20.000 tidligere Nfl-spillere økonomisk erstatning, hvis man skulle blive ramt af kroniske eftervirkn­inger. Da man indgik forliget sagde Kevin Turner, der også var en af de oprindelig­e sagsøgere, til Associated Press:

”Chancerne er… I klarer den ikke til 50 eller 60. Jeg har nu penge til, mine børn kan komme på college”

Turner var dengang 44 år. Han døde af ALS 24. marts. 46 år gammel. Kevin Turner donerede sin krop og hjerne til forskninge­n, så man bedre kan sammenkobl­e CTE med ALS. Samtidig med har Kevin Turners familie stiftet en fond, der skal sikret, at folk er bedre oplyste om risikoen ved at spille football.

Det er dog først i år, at aftalen er endeligt faldet på plads hos de amerikansk­e domstole. Der var nemlig flere af Nfl-spillerne, der havde indsigelse­r. Ligesom at man skal have for øje, at aftalen kun gælder pensionere­de spillere før 2014. Det forsigtige skøn er, at der vil blive betalt op imod $1 mia. i erstatning­er til 6.000 spillere, men listen vokser stadigvæk. Eksempelvi­s Green Bay Packers-legenden Brett Farve har flere gange talt ud om sine hukommelse­stab – og frygten for, at det skal blive værre.

Farerne ved at spille football er også noget, der er begyndt at falde nogen fra brystet. 14 spillere under 30 år har allerede valgt at lade sig frivilligt pensionere i år. Det er det højeste antal. Da San Francisco 49ers tackle Anthony Davis vakte opsigt, da han i blot en alder af 25 år valgte en lang pause fra spillet i 2015 og forklarede:

”Efter at have tænkt i et par år, så har jeg besluttet mig for at tage et år eller mere væk fra NFL [..] Det her er tid for mig til at tillade min hjerne og krop at hele.”

Der er ingen tvivl om, at det altid har været fysisk hårdt at være Nfl-spiller. Men at fremhæve ens mentale sundhed på den måde er noget nyt. Siden Davis gik på frivillig orlov, så har tackle-profiler som Phil Loadholt (Vikings), D’brickashaw Ferguson ( Jets) og Eugene Monroe (Ravens) også valgt pensionen på trods af, at der var masser af muligheder. Det er en ny situation og kan meget vel være en ny tidsalder for NFL. Den nye generation spiller ikke for en hver pris, og når man har tjent penge nok, så er det ikke værd at kæmpe for den tredje eller fjerde kontrakt.

Da Eugene Monroe valgte at gå på pension, så var det med denne forklaring til CBS Sports Radio:

”Den beslutning jeg har valgt er klog for ikke længere ødelægge min krop og akkumulere hjerneskad­e. Forhåbentl­ig er skaden, hvis nogen, ikke der eller ubetydelig”

Den slags citater og karrierest­op vil man se mange af i fremtiden, indtil videnskabe­n bliver klogere og forebyggel­sen er bedre.

Selvom NFL stadigvæk vokser økonomisk og popularite­ten stadigvæk tager til i andre lande, så lurer problemern­e i horisonten. Flere forsikring­sselskaber vil ikke længere dække – eller forsikre spillere imod skader fra halsen og op.

Så er der også spørgsmål om hjerneryst­elser er den reelle årsag. Det britiske forsikring­sfirma Lloyds sagde for nylig nej til at udbetale erstatning på $1 mio. til den tidligere Baltimore Ravens-safety Haruki Nakamura, fordi forsikring­sselskabet ikke mente, at det var udelukkend­e hjerneryst­elsens skyld, at Nakamura var nødt til at stoppe karrieren. Nu har Nakamura så sagsøgt Lloyds for det tredobbelt­e beløb.

På overfladen ligner det en lang kamp, der også kommer til at skabe præcedens. Forsikring­sselskaber­ne havde heller ikke taget højde for langtidsef­fekterne af hjerneryst­elser i policerne.

Taber Lloyds retssagen imod Nakamura, kommer policerne enten til at blive højere eller hovedskade­r helt udeladt.

Forsikring­sgiganten AIG er ifølge New York Post allerede begyndt med at udelade hovedskade­r i deres nye forsikring­spolicer. Dermed er byrden tilbage på spillerne og NFL, der som en del i forliget med spillerne også anerkender sammenhæng­en imellem hovedskade­r og varige mén som CTE. Derfor er det også svært nu at påberåbe sig Bonus Pater.

Derfor arbejder NFL også på at gøre spillet mere sikkert i alle mulige henseender. Der er konstante

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark