NFL Magasinet

KUNSTEN AT BYGGE ET SUPER BOWL-HOLD

Et stærkt football-hold kan bygges på mange måder, men det kræver kløgt at sætte et Super Bowl-hold sammen. Og så kræver det en god og heldig finger i draften, så fundamente­t er på plads.

-

TEKST: KENNETH JENSEN

Von Miller. Tom Brady, Malcolm Smith og Joe Flacco. Eli Manning. Ej at forglemme Aaron Rodgers i februar 2011.

Faktisk skal vi helt tilbage til 2010 for at finde en Super Bowl MVP, der ikke startede sin Nfl-karriere på det hold, med hvem han vandt Super Bowl. Godt nok blev Eli Manning draftet af Chargers, men har aldrig spillet for andre end Giants, fordi han med det samme blev tradet til New York Giants.

Super Bowl Mvp-titlen er et udmærket eksempel på, at de hold, der vinder Super Bowl, også er hold, der har draftet godt og gennem draften har skabt et fundament for succes.

Det er hold, der oftest – i denne kasteliga – bygger omkring en stærk quarterbac­k, og så er det hold, der forsøger at udnytte de fordele, der kan ligge i draften.

JÆVNBYRDIG­E

I NFL er alle hold lige. Det er altså ikke FC Barcelona mod Vendsyssel FF, men New Orleans Saints mod Indianapol­is Colts. To hold, der har samme forudsætni­nger. I NFL har alle muligheden for at vinde. Og det gælder derfor om at finde en fordel. Det kan hold gøre gennem draften, hvor det er billigt at rekruttere.

Salary cappen er afgørende, fordi den er ens for alle hold og står i denne sæson på lidt mere end 155 millioner dollar. Den skal lønne 53 spillere på et holds aktive roster, samt 10 spillere på practice squad. Og den skal lønne skadede spillere og de skadede spilleres erstatning. Og i preseason skal den lønne op mod 90 spillere. Du kan altså ikke betale alle med 10 millioner dollar om året.

Med spillere valgt i draften er der et maksimum på, hvor meget de over de fire år, deres første Nfl-kontrakt varer, kan tjene, og jo tidligere en spiller er taget i draften, jo mere kan han tjene.

BALANCE

At ramme på noget i både draft og free agency er, hvad New England Patriots og Bill Belichick har været i stand til de sidste 16 år. Valget af Tom Brady i sjette runde af draften i 2000 står som det nok bedste pick nogensinde i NFL. Siden Brady i 2001 fik chancen i Patriots har Belichick og holdet vundet fire Super Bowls og tabt sportens mest prestigefy­ldte kamp to gange. Det er sket, fordi Belichick forstår at spille spillet i draften og gennem årene har fundet en måde at lokke gode, sultne spillere til New England på gode kontrakter i free agency.

”New England er interessan­t, for Bill Belichick, der reelt også er general manager, forstår at spille spillet. Patriots forstår at få compensato­ry picks, og det er et hold, der typisk trader ned i draften for at akkumulere flere picks. Draften er et eller andet sted et lotteri, og de forstår værdien af at have X antal lodsedler i lotteriet. Hvis du har fem bankoplade­r foran dig, og personen ved siden af kun har én, er der større chance for, at du vinder. Men jeg synes ikke nødvendigv­is, at New England er de bedste til at spiller-evaluere. De har missere. Men i draften forstår de spillet, og så er de hele tiden villige til at gøre holdet bedre – uden at overbetale for spillere. De free agents, de har hentet, har ikke været på store kontrakter. Det har været spillere som Randy Moss, der som et stort navn havde noget at bevise,” siger Anders Rune Jansen.

Der er ikke nogen klokkeklar måde at vinde på i NFL, men at drafte godt og finde gode spillere i free agency er en rigtig god start. Som de har gjort i Patriots, hvor de har kombineret draften og free agency. Det har givet fire ringe de sidste 14 år. Til sammenlign­ing har Buffalo Bills ikke været i playoffs, siden Tom Brady blev draftet i år 2000.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark