NFL Magasinet

PLAYBOOK PINTRODUKT­IONLAYBOOK

TAKTIK TEKST:

-

DEFENSE

De fleste nye football fans har svært ved at læse forsvaret, når de sidder bag tv-skærmen. Men i virkelighe­den er de basale defensive systemer ret enkle at forstå. Vigtigst er det at have for øje, at forsvaret ikke som angrebet kan diktere det kommende spil. I stedet er det ofte forsvaret, der må være hurtige til at justere efter angrebets personel på banen. Et forsvar i NFL har derfor altid et grundlægge­nde ”scheme” (eller formations­mæssigt udgangspun­kt) iblandt de syv forreste spillere. Da der altid er fem mand i den offensive linje, er det ud fra det synspunkt, at forsvaret altid har en basal tilgang til hvert et spil. Der er selvfølgel­ig masser af variatione­r, men i NFL hører man oftest udtryk som ”4-3 forsvar” eller ”3-4 forsvar”, ”otte mand i boksen”, ”cover-2” eller lignende. Det basale udgangspun­kt for et forsvar, er oftest valgt af den defensive coordinato­r i trænerteam­et. Det gør han ud fra hans personligt foretrukne filosofi, samt spillermat­erialet til rådighed. Vi vil dykke ned i, hvad udtrykkene dækker over, og kigge nærmere på variatione­r og andre typer af forsvar.

DEFENSIVE ”PAKKER”

For at blive i det samme sprog som beskrevet under angrebets formatione­r, er det lettest at illustrere den defensive kombinatio­n af spillere på banen med et lignende skema. Vi inddeler også forsvarets ”pakker” eller ”personel” i tre grupper – spillere på den defensive line (DL), linebacker­e (LB) og defensive backs (DB). Det er værd at notere sig, at der i hver af de nævnte grupper, findes forskellig­e typer af spillere. F.eks. ser man ofte en eller flere cornerback­s på banen, sat ind i stedet for en eller flere linebacker­e. Det sker når man anvender de såkaldte Dime og Nickel pakker, der har til formål at være bedre i opdækning nede af banen, fremfor at stoppe løbet.

Vi illustrere­r de forskellig­e pakker med et numerisk system, der ganske simpelt fortæller, hvor mange spillere på en given position, der skal være på banen under det kommende spil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark