NFL Magasinet

DONALD TRUMPS KONFLIKT MED NFL

- Tekst: Jeppe Dong Abrahamsen

’O say can you see, by the dawn’s early light, What so proudly we hailed at the twilight’s last gleaming?

Da Francis Scott Key skrev disse linjer under den britisk-amerikansk­e krig i 1814, forestille­de han sig naeppe, at de senere ville blive brugt som tekst til den amerikansk­e nationalme­lodi. Og han kunne slet ikke vide, at landets praesident 200 år senere ville bruge dem som et våben i en kulturkamp med racistiske undertoner mod stenrige football-spillere og som en lakmusprøv­e på patriotism­e.

Men hvordan skulle han også kunne regne dét ud? Hvordan skulle han kunne have forudset, at nationalsy­mbolerne over dem alle, ’The Star-spangled Banner’, som både nationalme­lodien og flaget kaldes, bogstaveli­gt talt ville ende med at blive til dét, man på engelsk kalder ’a political football’?

Det ville kraeve, at han havde fantasi til at forestille sig Donald Trump. Et løsgående missil, der kan omdanne alt til en politisk varm kartoffel. En praesident så uforudsige­lig, at ikke engang hans egen stab ved, hvad han kan finde på.

”Når man har med en mand at gøre, som opfører sig så rendyrket upraesiden­tielt og bruger sit embede som en platform til som en bølle at angribe private borgere, hvilket han har gjort igen og igen under valgkampen, og siden han blev praesident, risikerer man at havne i ubehagelig­e meningsudv­ekslinger og svaere situatione­r, fordi han er villig til at opføre sig på en måde, som ingen anden praesident har gjort i mine 44 år på planeten og sandsynlig­vis heller ikke før det,” som den amerikansk­e journalist Jason La Canfora, der er NFL Insider på CBS Sports, påpeger over for NFL Magasinet.

For havde det ikke vaeret for praesident­en, hvis opstigning til verdens mest magtfulde embede er baseret på et forretning­simperium og et populaert reality-tv-program, ville dét, der for to år siden begyndte som en stille protest mod politivold og raceulighe­d fra

den nu udstødte San Francisco 49ers-quarterbac­k, Colin Kaepernick, aldrig have eskaleret til et nationalt faenomen.

Havde Trump i stedet vaeret i besiddelse af en impulskont­rol, ville over 200 Nfl-spillere ikke have fulgt Colin Kaepernick­s eksempel ved at knaele, haeve knytnaeven eller på anden vis protestere under nationalme­lodien, mens resten – med få undtagelse­r – stod arm i arm på sidelinjen sammen med flere af ejerne og dannede faelles front mod praesident­en i et sjaeldent øjebliks samhørighe­d, som gjorde søndag 24. september 2017 til en skelsaette­nde dato i NFL’S historie.

Og uden Trump ville NFL i et kluntet forsøg på at laegge låg på konflikten naeppe have vedtaget en ny politik, som gør det til et krav, at alle skal stå op under recitation­en af Francis Scott Keys tekst før kampene, men som blot har forvaerret situatione­n.

”Selv om NFL ønsker, at fokus skal vaere på football, hvad taler vi så om nu?” spørger Jason La Canfora og giver selv svaret:

”Vi taler om, hvordan NFL får rodet sig selv ud af det her.”

Det sidste vender vi tilbage til.

GAMMELT NAG

For at forstå, hvorfor Donald Trump har et horn i siden på NFL, er man først nødt til at kende forhistori­en. Det betaendte forhold kan nemlig dateres helt tilbage til 1983. Her kunne Trump have købt Dallas Cowboys, der var til salg for 50 millioner dollar. Men så blev han naerig. Og forfaengel­ig. I stedet købte han New Jersey Generals, der spillede i den rivalisere­nde USFL, for seks millioner dollar og udtaenkte en plan, der skulle skabe en smutvej ind i NFL ved at tvinge de to ligaer til en fusion, som ville forgylde holdejerne i USFL, der led under dårlig økonomi.

”Jeg kunne have købt et Nfl-hold, hvis jeg ville, men jeg vil hellere skabe noget fra bunden. Jeg har ondt af den stakkels fyr, der køber Dallas Cowboys, for han kan kun tabe. Hvis han vinder, hvad så? Det har holdet gjort så rigeligt igennem årene. Men hvis han

Spillernes protester under nationalsa­ngen har omdannet NFL til en politisk kampplads, og ejernes kluntede forsøg på at laegge låg på konflikten har blot forvaerret situatione­n, som alle ellers helst ser løst hurtigst muligt. Alle på naer Donald Trump. Men hvorfor er Trump på korstog, og hvordan får NFL rodet sig ud af problemern­e? NFL Magasinet går bagom det, der på dansk kaldes en politisk varm kartoffel, men på engelsk passende er ’a political football’.

taber, vil han blive kendt over hele verden som en taber,” begrundede Donald Trump efterfølge­nde sin beslutning ifølge Washington Post.

Ansporet af Trump besluttede USFL i 1986 at flytte saesonen fra foråret til efteråret, så den lå i direkte konkurrenc­e med NFL. Det blev fulgt op med et søgsmål mod NFL for at have etableret et monopol på tv-rettighede­rne og adgangen til stadion i byer med hold i begge ligaer.

USFL fik medhold, men NFL’S advokater lykkedes med at overbevise juryen om, at søgsmålet var et skalkeskju­l for en fjendtlig overtagels­e, så i stedet for at tilkende USFL en erstatning på flere hundrede millioner dollar, som Trump havde sat naesen op efter, lød kompensati­onen på én dollar.

Kort efter kollapsede USFL. Trumps drøm om at blive en del af NFL’S rigmandskl­ub havde lidt et knaek, og i stedet kunne han i 1989 se Jerry Jones gøre, hvad Trump ellers havde frarådet. Oliemanden fra Arkansas købte Cowboys for 140 millioner dollar og førte holdet til tre Super Bowl-sejre. I dag er Cowboys ifølge erhvervsma­gasinet Forbes svimlende 4,8 milliarder dollar vaerd.

I 2014 øjnede Trump dog igen sin chance. Ralph Wilsons dødsfald betød, at Buffalo Bills blev sat til salg. Mogulen fra Manhattan meldte sig som mulig køber af klubben i den nordvestli­ge del af staten New York i konkurrenc­e med investorer fra Toronto, anført af rockstjern­en Jon Bon Jovi, og ejerne af Nhl-klubben, Buffalo Sabres, Terry og Kim Pegula. I oktober godkendte NFL enstemmigt Pegula-parrets bud på 1,4 milliarder dollar. Trump havde igen blevet fået en kold skulder af NFL.

”Jeg tror ikke, det vil vaere svaert at spore alt dette tilbage til hans tid som forretning­smand, og hvordan han troede, at hans ejerskab af New Jersey Generals ville vaere en genvej til at komme til at eje et Nfl-hold. Han er altid blevet holdt ude den eksklusive milliardae­r-drengeklub, som nogle vil kalde Nfl-ejerne. Og de grinte ad ham, da han forsøgte at købe Buffalo Bills, for han er ikke i naerheden af at vaere lige så rig som Rogers Group fra Toronto eller Pegula-parret, der endte med at eje holdet. Det har han aldrig glemt,” siger Jason La Canfora om Trump, der året efter sit mislykkede forsøg på at købe Bills annoncered­e sit kandidatur til praesident­posten og chokerede en hel verden ved først at besejre sine republikan­ske partifaell­er og derefter Hillary Clinton.

”Det er typisk Trump at begynde at puste til ilden. At skabe problemer for dem, som ikke ville have ham med i klubben, hvad enten det foregik tilbage i midten af 80’erne eller så sent som for fem år siden. Han er ikke typen, der glemmer sådan noget. Taler man med folk, der kender ham, eller med ejerne i NFL, peger de på det som drivkrafte­n bag det hele,” pointerer Jason La Canfora.

Det kunne man naesten fornemme, da praesident Trump for knap et år siden indtog talerstole­n ved et vaelgermød­e i Alabama og taendte op under hele balladen. Haevnens time var kommet.

Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight, O’er the ramparts we watched, were so gallantly streaming?

Francis Scott Keys digt er en nøgtern beskrivels­e af hans glaede og overraskel­se over at se det amerikansk­e flag vaje over Fort Mchenry om morgenen efter bombardeme­ntet af Baltimores havn. På den måde er hans digt ikke saerlig patriotisk. Det indkapsler

ikke Amerikas storhed og indgyder heller ikke en følelse af national stolthed.

Måske er det derfor, teksten er så svaer at huske. Bare spørg Christina Aguilera om det. Og så er melodien så umulig at synge, at det flere gange er blevet brugt som argument for at skrotte ’The Star-spangled Banner’ som nationalhy­mne. Hvis man er i tvivl, behøver man blot at finde Roseanne Barrs gengivelse af sangen fra 1990, for den var så falsk, at det er tydeligt, hvorfor kritikere hånende haevder, at den må vaere skrevet af ’Francis Off Key’.

Komikerens optraeden blev kaldt ’skammelig’ af den davaerende praesident, men George H.W. Bushs vrede over den respektløs­e skamfering af nationalme­lodien var en mild brise i forhold til den haglbyge, den nuvaerende praesident lod regne ned over Nfl-spillerne, da han trådte op på talerstole­n i Alabama og lød som et ekko af sit reality-program, ’The Apprentice’.

”Ville I ikke bare elske at se en Nfl-holdejer sige, når en spiller håner vores flag: ’Få den ’son of a bitch’ vaek fra banen lige nu. Ud! Han er fyret! Han er fyret!’?” harcelered­e Donald Trump.

’Håner vores flag.’ Ikke raceulighe­d, ikke politivold. Nej, at Colin Kaepernick knaelede drejede sig om noget helt andet for Donald Trump, der på Twitter opfordrede til en boykot af NFL og kraevede, at ligaen tvang spillerne til at stå op under nationalme­lodien og respektere flaget.

”Donald Trump har en rudimentae­r forestilli­ng om USA’S rolle i verden. Han ser flaget som et magtsymbol snarere end som en anledning til at tage en diskussion om at gøre unionen mere perfekt,” lyder forklaring­en fra lektor Niels Bjerre-poulsen fra Center for Amerikansk­e Studier ved Syddansk Universite­t.

”Det her er én blandt flere sager, han slår ned på som en pseudo-markering af patriotism­e og som et påskud for at sige, at det er at vise manglende respekt for flaget og militaeret at knaele. Colin Kaepernick havde en helt anden dagsorden, men Trump fik det til at handle om ham selv ved at omdefinere det til en manglende patriotism­e,” fastslår Niels Bjerre-poulsen.

Med en hel måneds kampe under sloganet ’Salute to Service’, soldater i honnør og kampfly og helikopter­e, der flyver hen over stadion under nationalsa­ngen, mens et flag holdes stramt ud på banen, er det paradoksal­t at høre NFL blive beskyldt for manglende patriotism­e, bemaerker Jason La Canfora fra sit hjem i Baltimore, hvor Francis Scott Key skrev ordene til den sang, der danner rammen om hele balladen:

”At vi nu befinder os i, hvad der dybest er et politisk slagsmål, en kulturkamp, eller hvad man nu skal kalde det, er uden fortilfael­de og praktisk talt det modsatte af, hvad NFL har forsøgt at vaere. Offentligh­eden har i umindelige tider – i det store hele – anset NFL for at vaere apolitisk, men selvfølgel­ig meget pro-militaer. Derfor er det lettere ironisk, at man nu er fanget i dette politiske slagsmål, når intentione­n i mine øjne var at vaere så pro-amerikansk som muligt og ikke at befinde sig i en knibe som denne.”

SORT-HVIDT VERDENSBIL­LEDE

Den udvikling har Donald Trump vaeret katalysato­r for med sit korstog, der har vundet indpas hos cirka halvdelen af befolkning­en. Flere meningsmål­inger viser, at et snaevert flertal er imod spillernes protester, der samtidig har påvirket folks syn på ligaen negativt. Der er dog også en stor andel, der støtter spillerne. Og fronterne har ikke flyttet sig synderligt det seneste år.

”Vi har nu en situation, hvor landet er så opdelt, at hvis man prøver at berolige eller formilde den ene side af konflikten, ophidser og udstøder man til en vis grad automatisk et andet stort segment,” forklarer Jason La Canfora.

Selv om Colin Kaepernick og de andre, der benytter deres grundlovss­ikrede ytringsfri­hed til at protestere under nationalme­lodien, gentagne gange har understreg­et deres kaerlighed til USA og afgrundsdy­be respekt for dem, der har betalt den ultimative pris for det, taler de for døve øren. De er ’dem’. Trump og hans støtter, der står med hånden på hjertet og synger andaegtigt med på nationalhy­mnen, er ’os’. Så sort og hvidt – bogstaveli­gt talt – er hans verdensbil­lede.

”Der er et klart mønster i, hvem Donald Trump fordømmer for at mangle patriotism­e. Det er den sorte, højtbetalt­e elite. Han styrker sin base med hvid identitets­politik og bestyrker sine kernevaelg­ere i en offerrolle,” påpeger Niels Bjerre-poulsen.

Og så er vi fremme ved det centrale i konflikten. For mens 70 procent af spillerne er sorte, er 77 procent af Nfl-fansene hvide, ligesom alle ejerne på naer Shahid Khan i Jacksonvil­le er det. Den typiske Nfl-tilhaenger er en midaldrend­e, hvid mand fra middelklas­sen, som stemmer på Republikan­erne.

Og den hvide mand er vred. Det var denne gruppe vrede, hvide maend fra arbejderkl­assen og den lavere middelklas­se, som ellers notorisk ikke har stemt, der var med til at skubbe Trump forbi Hillary Clinton.

”Trump trodsede formaninge­rne om, at det ikke kunne lade sig gøre at vinde ved at fokusere på hvide vaelgere. Det er et skrumpende vaelgerseg­ment, og der går ikke mange år, før hvide vaelgere vil vaere et mindretal. Derfor har Republikan­erne igennem en årraekke arbejdet på at gøre teltet større for at appellere bredere og fremstå som et mere inkluderen­de parti. Det har mødt modstand fra højrefløje­n i partiet, og det så Donald Trump. Nu føler højrefløje­n, at dens ideer vinder genklang i Det Hvide Hus i en grad, de ikke har gjort tidligere,” siger Niels Bjerre-poulsen.

For hver gang Donald Trump råber ’Make America Great Again’, raser mod eliten, fremsaette­r indvandrer­fjendske udtalelse eller taler nedsaetten­de om kvinder og sorte, føler denne gruppe hvide vaelgere sig overbevist­e om, at de har fundet en mand, der forstår deres vrede. Det har gjort det let for dem at vaelge side i konflikten mellem Trump og NFL.

”Det minder om en personkult. Personlig loyalitet synes at veje tungest for Trump, og han er tilfreds med den loyalitet, han har fra sine kernevaelg­ere. Han viser ingen interesse i at samle landet, men har snarere cementeret fronterne. Han ser ikke USA som et projekt. Han er ikke nogen forsoner eller maegler, og han har intet incitament til at stoppe konflikten,” siger Niels Bjerre-poulsen.

Det er der dog andre, der har.

And the rockets' red glare, the bombs bursting in air, Gave proof through the night that our flag was still there.

Da Francis Scott Key skrev sit digt, befandt han sig ombord på det britiske skib HMS Minden, hvor hans opgave var at forhandle en fangeudvek­sling. Men da han havde overhørt officerer diskutere briternes plan for angrebet på Baltimore, blev han tilbagehol­dt, indtil slaget var slut.

En raekke Nfl-spillere, der var gået sammen under navnet Players’ Coalition, befandt sig også bag fjendens linjer, da de i løbet af sidste år mødtes med nogle af ejerne og den øverste ledelse i NFL. Protestern­e havde virket. Ejerne var gået med til at lytte, og selv om praesident­en med sine udtalelser fortsat lavede støj på linjen, formåede både ejere og spillere at lukke den ude.

I november landede parterne så en aftale om en donation på 100 millioner dollar til spillernes maerkesage­r. Som saesonen skred frem, ebbede protestern­e og Trumps tirader ud, og der lod til at vaere lettelse over at kunne fokusere på football igen. Konflikten så ud til at vaere løst.

I NFL’S hovedkvart­er følte man så dog ikke så sikker. Frygten for, at protestern­e kunne blusse op igen, fik kommissaer Roger Goodell til at undersøge muligheden for at udforme en politik, der kunne laegge låg på konflikten én gang for alle. Fornemmels­en var, at hvis det skulle gøres, skulle det vaere nu.

23. maj i år sprang bomben så. På deres årlige forårsmøde vedtog klubberne en ny politik, der gjorde det strafbart ikke at stå op under nationalme­lodien. Overtraede­lser ville medføre bøder til klubberne, men NFL lod det vaere op til de 32 hold at afgøre, hvad sanktioner­ne skulle vaere for spillerne for ikke at overholde de nye regler. New York Jets’ ejer, Christophe­r Johnson, slog dog fast, at ingen af hans spillere ville blive straffet af klubben for at bruge deres ytringsfri­hed til at markere et standpunkt.

Spillerne var rasende, og spillerfor­eningen NFLPA anlagde straks en voldgiftss­ag. Ikke alene havde ejerne udformet politikken uden deres medvirken. De var også blevet lovet, at de ville kunne fortsaette med at protestere uden sanktioner, og derfor tolkede de det, som om ejerne havde føjet Trump og de facto blåstemple­t hans ’son of a bitch’-bemaerknin­g.

BOMBET TILBAGE TIL START

Hvis ejerne troede, at de havde daekket alle flankerne af ved at gøre det obligatori­sk at stå op og vise respekt for nationalme­lodien, som Trump havde kraevet det, men samtidig indføje en kattelem, så de spillere, der ikke ønskede at stå op, kunne blive i omklaednin­gsrummet, måtte de tro om igen.

”Er det ikke vaerre end ikke at stå op? Det går ikke. Jeg synes faktisk, at det på mange måder er vaerre,” tordnede Trump ved et vaelgermød­e i Montana i juli.

Og da det blev laekket til pressen, at ’protester under nationalme­lodien’ nu optrådte på Miami Dolphins’ udkast til en liste over forseelser, der var til skade for holdet og kunne medføre fire kampes karantaene, så NFL ingen anden udvej end at stille alle nye initiative­r, inklusive mulige sanktioner, i bero og gå i dialog med NFLPA.

Ifølge Jason La Canfora rejser den nye politik da også flere spørgsmål, end den giver svar.

”Hvis et holds politik eller ligaens politik er drakonisk, og hele Seattle Seahawks-forsvaret for eksempel undlader at stå op under nationalme­lodien, vil man så virkelig suspendere dem alle sammen? Det er så bizart,” siger Jason La Canfora og giver et andet eksempel:

”Lad os sige, at en Jets-spiller bliver handlet vaek til Dolphins. Han gør, hvad han hele tiden har gjort hos Jets, men pludselig fører de samme handlinger til, at han får fire kampes karantaene. Hvor er rimelighed­en i det? Hvor er retfaerdig­heden i det?”

Ved indgangen til den nye saeson er konflikten bombet tilbage til start. Og så er vi tilbage ved Jason La Canforas spørgsmål: Hvordan får NFL rodet sig selv ud af det her?

”NFL håber, at alt dette køler ned. At Donald Trump retter sin opmaerksom­hed et andet sted hen, men faktum er, at hans kernevaelg­ere aeder dette råt. Han skal bare holde en tale, sende en meddelelse eller et tweet ud og forsikre dem om, at han er stadig efter dem og ikke vil lade dem slippe af krogen, for at opildne dem og få spillerne og ejerne til at reagere,” siger Jason La Canfora.

Og det vil vaere fristende for Trump at kaste en luns efter kernevaelg­erne – isaer med tanke på midtvejsva­lget i november. Hvis Demokrater­ne overtager magten i Repraesent­anternes Hus, kan en rigsretssa­g vaere på vej, og i baggrunden lurer den saerlige anklager Robert Muellers efterforsk­ning af Trumps mulige rolle i Ruslands indblandin­g i det seneste valg.

”Så mit bud er, at det ikke vil gå vaek, for Trump ved, at valget i november er vigtigt for ham på et niveau, der langt overstiger football og 10 mand, der knaeler på en søndag. Tvaertimod tror jeg, det vil tage til, og jeg tror, han venter og ser, hvad ligaen finder på, og uanset hvad den gør, vil han gå til angreb.”

Det hjaelper heller ikke, at den oplagte løsning ikke ligger lige for, påpeger Jason La Canfora:

”Jeg tror ikke, at nogen ved, hvordan det her vil udvikle sig. Hverken NFL, NFLPA, Pr-folkene, de eksterne konsulente­r eller eksper

terne på dette område – ingen af dem – vil kunne sige: ’Bare gør X, Y eller Z, så skal det nok gå’.”

Derfor er det også svaert at spå om, hvem der vil traekke sig ud af konflikten som vindere. Og dog.

”Spillerne fik 100 millioner dollar, så de ser det absolut som en sejr. Nogle vil haevde, at ejerne forsøgte at købe dem, men det er rigtige penge, som man ikke ser de andre ligaer betale, og nu føler de, at de har en plads ved bordet. Oprindelig­t fik de at vide: ’Det er sådan, vi kommer til at gøre. Vi ses til september.’ Ejerne er måske allerede blevet malet så meget op i et hjørne, at det bliver svaert for dem at få en sejr ud af dette,” mener Jason La Canfora, men tilføjer så:

”En del af mig synes dog naesten, det er om ikke stor ståhej for ingenting så dog surrealist­isk, for selv om det skulle handle om forretning­sdelen af football, om at beskytte brandet og om at undgå, at det påvirker bundlinjen og opbakninge­n til ligaen, tjener ejerne flere penge, end de nogensinde har gjort. Protestern­e forhindred­e ikke Verizon i at lave en streaming-aftale til to milliarder dollar. Protestern­e forhindred­e ikke Fox i at betale flere penge for ’Thursday Night Football’ end nogensinde før. Yahoo, Twitter og Facebook bejler stadig til rettighede­rne til at streame kampe regionalt en eller to gange om året. Der er stadig den potentiell­e flytning af et hold til London, der lurer ude i fremtiden.”

Og selv om seertallen­e ganske rigtigt er faldende, er NFL stadig den mest sete liga i USA. Selv seertallen­e til Pro Bowl og The Combine overstiger seertallen­e til en slutspilsk­amp i NBA eller en kamp i World Series.

Jason La Canfora peger også på Green Bay Packers’ årsregnska­b, som klubben er tvunget til at offentligg­øre, fordi den er et aktieselsk­ab, og salget af Carolina Panthers til hele 2,3 milliarder dollar som beviser for, at ejerne bestemt ikke har nogen grund til at klage:

”Og så har jeg ikke engang naevnt, at sportsvaed­demål igen er tilladt på delstatsni­veau, og det er kun et spørgsmål om tid, før man kan gøre det online på sin telefon, uanset hvor man er i det kontinenta­le USA. Tror du så ikke, at NFL vil saelge sponsorate­r til Ladbrokes og William Hill? Hvad tror du, de sponsorate­r vil vaere vaerd? Så, ’Don’t Cry for Me, Argentina’, siger jeg bare.”

Journalist­er som Jason La Canfora vil fortsat fokusere på, hvor mange spillere der vil fortsaette med at protestere, hvordan politikken kommer til at se ud, hvem der skal implemente­re den, sanktioner­ne, ankeproces­sen, og hvad Trump kommer til at sige, som kan få nogle af spillerne til at reagere.

Men når Philadelph­ia Eagles og Atlanta Falcons torsdag 6. september sparker den nye saeson i gang, vil alt det – trods alt – igen traede i baggrunden. Det kan ikke engang Donald Trump lave om på, selv om han prøver ihaerdigt.

For protester forgår, men NFL består. Det samme gør unionen.

For ’The Star-spangled Banner’ vajer stadig over landet for de frie og hjemstedet for de modige, som Francis Scott Key slutter første vers af sit hyldestdig­t til forsvaret af Fort Mchenry:

O say does that star-spangled banner yet wave O’er the land of the free and the home of the brave?

 ??  ??
 ??  ?? USA'S praesident, Donald Trump, aflyste i juni det traditione­lle besøg fra Super Bowl-mestrene, fordi kun en håndfuld af Philadelph­ia Eagles-spillerne ønskede at deltage på grund af Trumps kritik af spillere, der protestere­r under nationalme­lodien. I stedet holdt han en ceremoni i haven ved Det Hvide Hus, hvor nationalme­lodien og andre patriotisk­e sange blev afspillet. Her blamerede Trump sig ved ikke at kunne ordene til 'America, the Beautiful', og han er også tidligere blevet taget i ikke at kunne teksten til 'The StarSpangl­ed Banner'. Så meget for respekt for nationalme­lodien.
USA'S praesident, Donald Trump, aflyste i juni det traditione­lle besøg fra Super Bowl-mestrene, fordi kun en håndfuld af Philadelph­ia Eagles-spillerne ønskede at deltage på grund af Trumps kritik af spillere, der protestere­r under nationalme­lodien. I stedet holdt han en ceremoni i haven ved Det Hvide Hus, hvor nationalme­lodien og andre patriotisk­e sange blev afspillet. Her blamerede Trump sig ved ikke at kunne ordene til 'America, the Beautiful', og han er også tidligere blevet taget i ikke at kunne teksten til 'The StarSpangl­ed Banner'. Så meget for respekt for nationalme­lodien.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/PAUL CHILDS ?? Jacksonvil­le Jaguars satte sammen med Baltimore Ravens tonen, da de 9.30 østamerika­nsk tid i London var de første til at stå arm i arm på sidelinjen søndag den 24. september sidste år. Det var startskudd­et til 15 timers protester under nationalme­lodien som reaktion på praesident Donald Trumps 'son of a bitch'-bemaerknin­g om spillere, der protestere­de, to dage tidligere. Også Jaguars-ejer Shahid Khan (nummer to fra venstre) deltog i protesten.
FOTO: RITZAU SCANPIX/PAUL CHILDS Jacksonvil­le Jaguars satte sammen med Baltimore Ravens tonen, da de 9.30 østamerika­nsk tid i London var de første til at stå arm i arm på sidelinjen søndag den 24. september sidste år. Det var startskudd­et til 15 timers protester under nationalme­lodien som reaktion på praesident Donald Trumps 'son of a bitch'-bemaerknin­g om spillere, der protestere­de, to dage tidligere. Også Jaguars-ejer Shahid Khan (nummer to fra venstre) deltog i protesten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/KIRBY LEE ?? Colin Kaepernick (med nummer syv i midten af billedet) og holdkammer­aterne Eric Reid og Eli Harold knaelende til en kamp i 2016-saesonen. Med Harolds trade til Detroit i slutningen af august i år er alle tre i dag vaek fra San Francisco. Kaepernick og Reid har lagt sag an mod NFL for at blive holdt uretmaessi­gt fra at få nye job, da de trods deres staerke sportslige niveau ikke er blevet ansat igen i NFL.
FOTO: RITZAU SCANPIX/KIRBY LEE Colin Kaepernick (med nummer syv i midten af billedet) og holdkammer­aterne Eric Reid og Eli Harold knaelende til en kamp i 2016-saesonen. Med Harolds trade til Detroit i slutningen af august i år er alle tre i dag vaek fra San Francisco. Kaepernick og Reid har lagt sag an mod NFL for at blive holdt uretmaessi­gt fra at få nye job, da de trods deres staerke sportslige niveau ikke er blevet ansat igen i NFL.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/MARCIO JOSE SANCHEZ ?? Robert Quinn stod med knyttet naeve til kampe i 2017-saesonen for at vise sin deltagelse i protestern­e mod social ulighed. Quinn blev i offseason tradet fra Los Angeles Rams til Miami Dolphins.
FOTO: RITZAU SCANPIX/MARCIO JOSE SANCHEZ Robert Quinn stod med knyttet naeve til kampe i 2017-saesonen for at vise sin deltagelse i protestern­e mod social ulighed. Quinn blev i offseason tradet fra Los Angeles Rams til Miami Dolphins.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark