NFL Magasinet

VAR OG VIDEO REPLAYS

- Tekst: Martin Lykkegaard Krat

NFL har i mange år gået forrest i brugen af videodomme­re, hvor andre sportsgren­e har tøvet, og NFL udvider hele tiden graensen for, hvad der er muligt. Men vejen dertil har ikke vaeret uden problemer, og brugen af video bliver naeppe perfekt i de kommende år trods konstante teknologis­ke forbedring­er.

Hvis der er noget, der har domineret som samtaleemn­e i landets frokoststu­er denne sommer, er det brugen af Video Assistant Referee, også kaldet VAR i folkemunde, under Vm-slutrunden i fodbold i Rusland. Pludselig fyldte diskussion­er om, hvorvidt der var straffespa­rk eller ej, naermest mere end selve kampens resultat, eller om det ene hold monstro spillede godt. Overordnet kan man godt påstå, at dommerkend­elser under slutrunden kom til at fylde endnu mere, end før man benyttede sig af VAR. Var det egentlig hensigten, kan man spørge retorisk – og brugen af video i fodbold er fortsat til debat, hvor ligaer som Premier League, Champions League og Superligae­n i første omgang har frabedt sig video, mens systemet er fuldt udrullet i Bundesliga­en og Serie A.

FREM OG TILBAGE

VAR, eller instant replay review, som amerikaner­ne kalder det, har laenge vaeret en del af NFL, men også i staterne har det vaeret en omstaendel­ig og debatfyldt proces at nå dertil, hvor NFL er i dag. Instant replay har vaeret en del af NFL i over 30 år og var første gang overvejet helt tilbage i 1976, hvor manglende teknologis­k udvikling og ikke mindst den omkostning­stunge post til det ekstra udstyr, det kraever for at filme en situation fra mange forskellig­e vinkler, blev for dyrt, hvorefter man lagde planerne på hylden i knap 10 år.

Efter en test i preseason i 1985 besluttede Nfl-holdejerne at indføre reviews, hvor en anden official end kampens hoveddomme­r skulle tage initiativ, hvis et spil skulle ses igennem. Altså ikke de to head coaches, som vi kender det i dag med den gule challenge-klud. Det drejede sig om fumbles, intercepti­ons, receptions, praecision­skald (som out of bounds og lignende), og om der for eksempel var for mange spillere på banen. I de første seks år var der lidt over to reviews per kamp, og kun i lidt over 10 procent blev dommerens oprindelig­e afgørelse aendret.

Den lave omstødelse­s-rate fik faktisk Nfl-ejerne til at fravaelge instant replays ved udgangen af 1991. Systemet var stadigvaek for ringe og for ineffektiv­t. Tålmodighe­den var brugt op. ”Grundlaegg­ende en god teori, der ikke virkede i praksis” sagde den davaerende ejer af Philadelph­ia Eagles, Norman Braman. Men dommerkend­elser er ikke et diskussion­semne, der frivilligt laegger sig ned og dør. I preseason i 1996 gik man atter i gang med et andet setup, hvor kampdommer­ne selv kunne gennemse spillene i de såkaldte booth reviews, som vi kender i dag. Traenerne kunne selv kraeve at spil blev gennemset. Der var en del små indvending­er frem og tilbage, og derfor blev det først i 1999, at instant replay var tilbage i betydende kampe i NFL.

Siden har NFL ikke set sig tilbage, og løbende er brugen af video blevet justeret via små regelaendr­inger og nye tiltag.

Der har undervejs vaeret bekymringe­r for, at rytmen i spillet blev slået endnu mere i stykker, hvilket kan synes som en pudsig kritik, når man taenker på den i forvejen store maengde af reklameblo­kke. Blandt de aendringer, man har foretaget igennem årene, er en centralise­ring af en del af instant replay-processen til NFL'S kontor i New York, således at der er forberedt en masse klip til kampens hoveddomme­r, og så beslutning­en om at aendre et kald ikke ligger alene hos hoveddomme­ren. Siden man indførte instant replay i 1999, er der til gengaeld kun blev kigget 1,3 spil igennem per kamp. Til gengaeld har man haevet procentand­elen af tilbagekal­dte spil til 43 procent i 2016 mod 29 procent i 1999, og det tager i snit kun lidt over to minutter at kigge et spil igennem modsat lidt over tre minutter, som det tog i mange år. Så processen er utvivlsomt blevet bedre, og den højere procentand­el af tilbagekal­dte spil kan indikere, at instant replay har sin berettigel­se i NFL.

REGELAENDR­INGER HVER ÅR

Football og NFL er faktisk meget overskueli­gt, når det kommer til, hvilke aendringer, der skal foretages, og hvordan de skal implemente­res. Der er ikke ligesom i fodbold en meget lang og uigennemsk­uelig beslutning­sproces, hvor selv den mindste regelaendr­ing vil have en global påvirkning og en uhyggelig besvaerlig implemente­ringsproce­s. Netop derfor kan de virkelig store aendringer i fodbold i nyere tid også taelles én hånd; Tilbagelae­gning til målmanden og aendringer i offside-reglen. Sådan er det ikke i NFL, hvor der sker der en masse

aendringer før hver saeson. I maj måned ligger holdejerne­s årlige møde, hvor der bliver diskuteret og stemt om de anbefaling­er, der kommer fra NFL'S egen konkurrenc­ekomité, der er udpeget af NFL'S kommissaer Roger Goodell, og som har Atlanta Falcons praesident Rich Mckay som formand. Komitéen samler løbende inputs og idéer til regelaendr­inger fra blandt andet Nfl-holdene, spillere, eksperter og ikke mindst spillernes fagforenin­g NFLPA. For at en regelaendr­ing vedtages kraever det, at mindst 75 procent af Nfl-holdejerne stemmer for.

EFFEKTEN PÅ SPILLET

Hvis man ser på de mange regelaendr­inger og deres effekt på spillet gennem årene, har NFL haft to hovedpunkt­er i fokus. Det ene har vaeret at gøre spillet mere attraktivt for tilskuere og Tv-seere. Hvis man sammenlign­er med spillet i ligaen for 10-15 år siden, vil man hurtigt bemaerke, at spillet har aendret sig markant fra at vaere løbeorient­eret til kasteorien­teret. En del af den aendring skyldes i høj grad også aendringer i reglerne. Når et pass interferen­ce-call pludselig kan straffes med, hvor forseelsen er begået i stedet for de i vaerste fald 15 yards, giver det holdene mere incitament til en mere aggressiv kaste-strategi med flere skud mod red zone. VAR i fodbold kan også risikere at aendre et holds taktik. VM viste, at relativt små straffespa­rk kan se meget voldsommer­e ud, når der zoomes ind og forseelsen viser 10 gange i traek. Tiden vil vise, om fodboldhol­dene vil satse mere på at sende høje bolde ind i feltet og så håbe på det bedste, som man udelukkend­e spillede på en Hail Mary eller dybe kast ned mod red zone i håbet om en holding fra modstander­ens cornerback.

Det andet punkt har vaeret at beskytte spillernes helbred, og isaer at beskytte quarterbac­ken, der ofte er holdets største og vigtigste investerin­g, mens man med fokus på at forbyde farlige tacklinger også imødekomme­r kritikken og den giftige debat om de sundhedsma­essige risici ved at spille football. Til den kommende saeson har man udvidet reglen omkring helmet-to-helmet, hvor det nu udløser en straf på 15 yards, hvis en spiller saenker hovedet lige før kontakt. Allerede nu har reglen vaeret voldsomt diskuteret. Spillerne har beklaget sig, dels fordi de mener, at det tager for meget ud af spillet, og fordi man instinktiv­t saenker hovedet. San Francisco 49ers Richard Sherman har eksempelvi­s til ESPN kaldt reglen for en katastrofe. Eksperter mener, at tolkningen af reglen er svaer og vil skabe mange gråzone-episoder, der kan blive kampafgøre­nde.

DEN PERFEKTE LØSNING

Forseelser som helmet-to-helmet og pass interferen­ce kan ikke ses igennem, som reglerne er i dag. Til gengaeld ses alle touchdowns igennem for at sikre, at der ikke scores ureglement­erede touchdowns, mens man i forrige saeson indførte kontrovers­ielle aendringer af definition­en på, hvornår en spiller har grebet en bold. Den regel medførte adskillige kald i en gråzone, hverken spillere, fans eller Tv-kommentato­rer kunne forstå, og det pustede til mistillide­n til instant replay og den generelle retfaerdig­hedssans i en grad, så Nfl-ejerne med stemmerne 32-0 afskaffede catch-reglen igen til denne saeson.

I jagten på perfekte kampe kan det vaere fristende at udvide paletten af dommerkald og spil, der kan ses igennem. I denne saeson udvider NFL også med kendelser af episoder, hvor spillere bliver smidt ud af en kamp.

Videodomme­re virker, når de med teknologi kan afgøre tvister. Var wide receiveren out of bounds? Var bolden over linjen? Beslutter man, at subjektive skønsspørg­smål som pass interferen­ce eller straffespa­rk i fodbold også skal kunne gennemses, får man ikke nødvendigv­is en mere korrekt dom, men blot en anden persons mening som supplement til hoveddomme­rens og hans teams vurdering.

 ??  ?? Er det et catch eller ej? Den tidligere Dallas Cowboy, Dez Bryant, er en af de spillere, der har vaeret i centrum for et uigennemsk­ueligt og kampafgøre­nde video-kald, hvor det, der tilsynelad­ende var et catch i slutfasen mod Green Bay Packers, blev omstødt. Dette foto er fra en anden kamp. Foto: Derik Hamilton/ritzau Scanpix
Er det et catch eller ej? Den tidligere Dallas Cowboy, Dez Bryant, er en af de spillere, der har vaeret i centrum for et uigennemsk­ueligt og kampafgøre­nde video-kald, hvor det, der tilsynelad­ende var et catch i slutfasen mod Green Bay Packers, blev omstødt. Dette foto er fra en anden kamp. Foto: Derik Hamilton/ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark