Premier League Magasinet

AC MILAN FÅR NYT LIV FRA KINA

- TEKST:

TROELS BAGER THØGERSEN

Bevares.

De har slået Benfica, FC Barcelona og Real Madrid, og de er de seneste italienske mesterhold, der ikke hedder Juventus.

AC Milan er en topklub, men siden man i 2007 slog Liverpool i Champions League-finalen, Sevilla i Super Cuppen og Boca Junior i finalen ved klub-vm, har der ikke vaeret ret meget ved at vaere AC Milan-fan.

Mesterskab­et i 2011 og en kvartfinal­e i Champions League i foråret 2012 er de største praestatio­ner i AC Milan, siden man for ti år siden vandt alt, der var at vinde i store klubturner­inger uden for Italiens graenser, og denne sommers Europa League-kvalifikat­ionskampe markerer første gang i 3½ år, milanesern­e spiller europaeisk.

NY EJER

For første gang i 31 år går AC Milan ind til en saeson uden Silvio Berlusconi som ejer.

5,5 milliarder kroner har ejerne med Li Yonghong i spidsen i alt betalt for klubben. Li Yonghong, siger du? Kina er verdens mest folkerige nation med et vaeld af forretning­smaend, men såvel i Europa som Kina var Li Yonghong ikke just noget kendt navn, før han dukkede op i forbindels­e med AC Milan.

Købet skulle vaere gennemført allerede i 2016, og i den første pressemedd­elelse hed det sig, at den kinesiske regering spillede en rolle i købet af den traditions­rige storklub.

I takt med, italienske medier gravede i den potentiell­e ejers liv og karriere, dukkede der et par uheldige sager fra Kina op om strandede forretning­saftaler og en sag, hvor Li Yonghongs far blev dømt i retten og sønnen røg på listen over folk under ekstra overvågnin­g af det kinesiske finanstils­yn.

Endnu mere mystisk blev det i løbet af 2016/2017-saesonen.

Silvio Berlusconi acceptered­e at få betalinger­ne for klubben i afdrag, og undervejs måtte Li Yonghong erkende, man ikke ville overholde deadline.

For at finansiere købet lånte den kinesiske forretning­smand i stedet 300 millioner euro til en rente på 11,5 procent af en amerikansk kapitalfon­d, Elliott Management, som en hurtig Google-søgning afslører har vaeret involveret i adskillige kontrovers­er med nødlidende firmaer, fonden har købt sig ind i og siden pillet fra hinanden for at tjene penge uden større hensyn til langsigted­e planer, endsige overlevels­e.

Det penge skal Li Yonghong have betalt tilbage i efteråret 2018, og i en artikel i avisen The

AC Milan har handlet voldsomt ind på sommerens transferma­rked, og det rejser lige så mange spørgsmål som svar om klubbens nye ejere, der langt om laenge købte klubben af Silvio Berlusconi i foråret.

Guardian fortalte en kinesisk journalist med bopael i Italien og stor erfaring fra den kinesiske sportsverd­en, at den mystiske manøvre med en aggressiv, potentielt farlig pengeudlån­er som Elliott Management skyldtes nye regler i Kina, der skal forhindre kapitalflu­gt, herunder kinesiske forretning­smaends store investerin­ger i europaeisk­e sportshold.

FOR LÅNTE PENGE

Li Yonghong, der skal have mange af sine midler fra det kinesiske ejendomsma­rked, har ikke holdt tilbage, efter han overtog klubben.

AC Milan har, blandt andet med superagent­en Jorge Mendes i rollen som Kirsten Giftekniv i flere handler, købt for 1,4 milliarder kroner spillere i skrivende stund og er naeppe faerdig med at købe ind.

Ud over, det giver mening sportsligt med købet af en raekke staerke spillere, har AC Milan og den nye ejer også den enorme fordel, at det fra naeste sommer er de fire bedste hold i Serie A, der kommer direkte i Champions League- gruppespil­let, i stedet for at det som nu er de to bedste plus et tredje hold i den svaere kvalifikat­ionsturner­ing.

Og gode er de, de nye spillere, for ikke at sige fremragend­e.

Leonardo Bonucci er selvsagt et scoop som en af de bedste forsvarssp­illere overhovede­t i de seneste tre-fire år.

”Teknisk set mener jeg, han og Sergio Ramos er de staerkeste midtstoppe­re i verden. At vaere traener for ham er en drøm, der går i opfyldelse, og jeg vil takke Mirabelli og Fassone,” sagde cheftraene­r Vincenzo Montella efter købet med henvisning til sportsdire­ktøren Massimilia­no Mirabelli og klubbens general manager Marco Fassone.

Som 30-årig bør Bonucci kunne holde i tre-fire år til, og derudover har AC Milan hentet en raekke folk som André Silva, Conti, Kessié, Calhanoglu, Musacchio, Rodríguez og Biglia, der alle kan forventes at toppe i karrieren i de naeste tre-fire år.

En kuriøs aftale er købet af Antonio Donnarumma, den ni år aeldre bror til Gianluigi, der efter lange tovtraekke­rier og trusler fra agenten Mino Raiola forlaenged­e sin kontrakt med AC Milan til 2021.

Indkøbene har skubbet AC Milan op som ligevaerdi­g Juventus-udfordrer med Napoli og til dels AS Roma, hvis romerne formår at erstatte deres dyrt solgte profiler.

Men med oktober 2018 som deadline for tilbagebet­alingen af et lån på 300 millioner euro til den amerikansk­e kapitalfon­d er der pres på.

AC Milan kan givetvis refinansie­re lånet hos andre fonde, Goldman Sachs er blevet naevnt. Hvis den kinesiske regering lemper restriktio­nerne af kinesiske investerin­ger i udlandet, kan nogle forretning­sfolk, der i den første fase så ud til at gå ind i AC Milan sammen med Li Yonghong,

Den nye kinesiske ejer, hans bagland og AC Milans sportslige ledelse gør uanset bevaegelse­rne på finansmark­ederne klogt i at kvalificer­e sig til Champions League med den enestående chance, Serie A og ligaens topklubber har fået foraeret med reformen af Champions League fra naeste sommer.

”Jeg håber på at begynde saesonen godt, vi har en vigtig Europa League-kamp og håber, vi er i top 3 i slutningen af Serie A-saesonen. Jeg håber og tror, vi kan gøre det,” sagde Hakan Calhanoglu efter sit skifte fra Bayer Leverkusen.

”Vi skal samle de nye dele med de eksisteren­de. Vi vil gerne vinde hver eneste kamp, men vores vej er lang, vi vil bygge noget op. Om to eller tre år håber vi, at vi bliver et vigtigt hold,” sagde Massimilia­no Mirabelli efter købet af Bonucci.

Efter en ottende-, tiende-, syvende- og sjetteplad­s i de fire foregående saesoner drømmer AC Milan og klubbens millioner af fans igen om storhed. Og begynder AC Milan igen at vinde mange kampe, kan det ende med at blive mindre vigtigt, hvor pengene er kommet fra.

 ?? FOTO: RITZAU/ANTONIO CALANNI ??
FOTO: RITZAU/ANTONIO CALANNI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark