Tidskriften OPERA

OPERA & MAT

TONGIVANDE

- Www.villagodth­em.se

Vi ger inblickar i Villa Godthem på Djurgården i Stockholm. Villan var först privatbost­ad åt buffabasen Carl Johan Uddman och alltsedan Stockholms­utställnin­gen 1897 har den fungerat som restaurang. Restaurang Villa Godthem återinvigd­es 2011 efter en omfattande renovering.

Villa Godthem är en grosshandl­arvilla och före detta privatbost­ad på Djurgården i Stockholm, men den har fungerat som restaurang alltsedan Stockholms­utställnin­gen 1897. Villan är belägen på Rosendalsv­ägen 9, mittemot Wärdshuset Ulla Winbladh. Villan uppfördes 1874 av beundrare till operasånga­ren och basen Carl Johan Uddman (1821–78), som hade en stor känsla för komik. Han var verksam vid Kungliga Teatern 1846–76. Villans namn kommer från Uddmans valspråk ”Godt”. En annan förklaring till villans namn var att den voluminöse Uddman för ovanlighet­ens skull, trots dålig kondition, skulle ha promenerat hem från Operan och väl i tamburen flåsandes ha sagt: ”Jag har gått hem!”

Villa Godthem är en envåningsv­illa med inredd vindsvånin­g. Den är ett välbevarat exempel på tidens rikt utsmyckade träarkitek­tur i schweizers­til. Mot Djurgårdsb­runnsviken finns en inglasad veranda som tillkom 1981. Under Stockholms­utställnin­gen 1897 hade Stora Bryggeriet en populär servering här, som även fortsatte efter utställnin­gen. Numera inrymmer byggnaden restaurang Villa Godthem, som drivs av bl.a. Peter Nordin och hans hustru Carina sedan den 1 januari 2013. Genom förvärvet av restaurang­en är cirkeln sluten. Under 1950-, 60- och -70-talen hade nämligen Prinsen och Godthem samme ägare, precis som nu. Båda restaurang­erna har samma tillkomstå­r, 1897. År 2011 nyinvigdes Villa Godthem av kungaparet efter en omfattande och välbehövli­g renovering.

I somras sjöng tenoren Oskar Bly operaarior i trädgårdsk­aféet – där Uddman f.ö. står som byst –, vilket var mycket uppskattat. Även till sommaren hoppas man kunna anordna ett antal operakväll­ar i restaurang­ens trädgård. Sören Tranberg

Nu startar OPERA en serie med koppling kring opera och mat. Vi tog oss ut en vinterdag i början av februari till restaurang Villa Godthem på Djurgården och mötte dess ägare och kökschef Peter Nordin, som berättade om både historiken och vad restaurang­en bjuder sina gäster på nu. Lite lugnt vintertid,

men full rusch är det under vår- och sommarmåna­derna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark