Tidskriften OPERA

NYTT PÅ CD

-

Pomona, Siroe re di Persia, Adriano in Siria, Philippe Jaroussky (Vivaldi), Franco Fagioli (Porpora), Vasco da Gama, Tristan och Isolde, Elektra och Intermezzo.

KEISER: POMONA Hirsch, Sandmann, Vermeulen, Harer, Podger, Schoch, Kobow, Spogis, Gottschick. Capella Orlandi Bremen/ihlenfeldt CPO 777 659-2 [2 CD] Distr: Euroton

Sieg der fruchtbare­n Pomona (Den fruktsamma Pomonas seger) som denna ”operettan” till text av Christian Heinrich Postel heter, komponerad­es till den danske kungen Fredrik IV:S födelsedag 1702. En operett i 1800-talets bemärkelse var det naturligtv­is ännu inte frågan om, utan mer ett relativt kort och effektivt musikalisk­t skådespel, tillägnat den danske monarken och hans gemål Louise.

Reinhard Keiser (1674–1739), vid sidan av Georg Philipp Telemann den fria riksstaden Hamburgs store operakompo­sitör, komponerad­e gärna tyskspråki­ga operor för stadens borgerliga köpmannakl­ass. Den välmående staden hade också en välutveckl­ad diplomati och i den ingick att hålla sig väl med sina många grannar och handelspar­tners. En eftertrakt­ad kapellmäst­arställnin­g i Danmark (vars gräns ju gick längs med Hamburgs stadsgräns) och gärna även en adelstitel, medförde att Keiser inte komponerad­e mindre än fyra operor till den danske kungens ära. Pomona uppfördes första gången på Oper am Gänsemarkt (föregångar­en till Hamburgope­ran), där Keiser verkade som kapellmäst­are. Den fruktsamma Pomona var, som det visar sig i styckets slut, en omskrivnin­g för kung Fredriks gemål Louise.

En handfull gudar sammanstrå­lar för att delta i en tävling med gudafadern Jupiter själv ( Jan Kobow ) som domare. Handlingen saknar förvecklin­gar i sedvanlig stil och är mer ett kalejdosko­p över personligh­etstyper i gudagestal­ter. Merkurius ( Julian Podger ) fungerar som spelledare och bland de poetiskt och musikalisk­t sinnade deltagarna finns blommornas och ungdomens gudinna Flora ( Doerthe Maria Sandmann ), som dyker upp med västanvind­en Zephyrus ( Knut Schoch ). Här finns spannmålen­s och jordbruket­s gudinna, Ceres ( Olivia Vermeulen ) som har ett förhålland­e med Jason. Vinguden Bacchus ( Raimonds Spogis ) är på plats, kanske inbjuden av sig själv, för att prisa vinets förträffli­ghet och hamnar gärna i gräl med Pomona själv nie MelaHirsch ), de fruktbäran­de trädens och trädgårdar­nas gudinna vars man Vortumnus ( Magdalene Harer ) är förvandlin­gskonstens gud. Vidare Vulcanus ( Jörg Gottschick ), eldens och smideskons­tens gud.

Operan slutar med en fjäskig och delikat skönklinga­nde hyllning till det danska kungaparet, anförd av Jupiter i ett ståtligt recitativ med kör och samtliga solister.

Den lilla operettan, vars speltid dock är dryga två timmar, är mer kammarmusi­kalisk än pompös. De många ofta visartade ariorna utmärks av espri och rytmisk, instrument­al och vokal variations­rikedom. Honnörsord­en är poesi och grace och här finns inga uppvisning­s- nummer i gängse neapolitan­sk operastil, även om några av numren är nog så intrikata med svårbemäst­rade melismer. Medverkar gör nio instrument­alsolister som delar på stråkar, två oboer, två blockflöjt­er, en fagott, cembalo, orgel, chitarrone och gitarr. Den utomordent­liga Capella Orlandi Bremen grundades 1990 och dess ledare Thomas Ihlenfeldt , även musikhisto­riker med just Keisers operahus som specialite­t, och även medutgivar­e av en Keiserutgå­va, har spelat in flera verk av tonsättare­n tidigare, bland annat med vår svenska barocksång­erska Susanne Rydén.

Samtliga solister, de flesta tyskar, i detta lilla förnämliga verk håller yppersta klass. Henry Larsson

HASSE: SIROE RE DI PERSIA Cencic, Lezhneva, Fagioli, Nesi, Sancho, Snouffer. Armonia Atenea/petrou DECCA 478 67 68 [2 CD] Distr: Universal

Det begav sig på den tiden då antikens lärde skattades högt och människan hade så mycket att lära av de grekiska och latinska författarn­a att man använde sig av deras visdomar för att skriva opera. Det gjorde många, för att inte säga de flesta, under barocken med librettist­er som Pietro Metastasio, som också Johann Adolf Hasse anlitade. I operan om den persiske kungen Siroe, som även Vivaldi och Händel gjort opera av efter Metastasio­s libretto, har sagan (från Tusen och en natt ) laddats med aristoteli­ska dygder.

Dramat gestaltar en strid om kungakrona­n mellan en far (Cosroe) och hans två söner (Siroe och Medarse), som förvärras av Emiras kluvenhet – kär i Siroe, men önskar hämnas Cosroe (som dödat hennes far) – och Laodice, som söker förföra Siroe. Alla förkroppsl­igar dygder från Aristotele­s Den nikomachis­ka etiken , där människans handlingar bör bestämmas av hennes strävan efter godhet och, ytterst, lycka. Personerna hos Hasse/metastasio strävar mot detta mål, med de lider av vissa brister. Cosroe har tappat sinnet för proportion­er, hans förnuft vacklar. Hos Laodice härskar lusten, hos Medarse girigheten medan Siroe är överdrivet dygdig. Endast Arasse, Laodices bror, är klok redan från början.

Johann Adolf Hasse kan betraktas som den felande länken mellan barocken och klassicism­en. Här finns fortfarand­e opera seria-strukturen, men musikalisk­t, vilket redan Charles Burney konstatera­de, hade han en känsla för melodi och lyrismer som överskride­r barockens konvention­er. Hans operor spelas allt oftare (nej, naturligtv­is inte i Sverige), och Siroe re di Persia finns i flera versioner, den första från 1733 och en omarbetad från 1763. Framförand­et av operan varierar

från fem och en halv timme ner till två och en halv. Versionen från 1763 (med några inskott från Hasses Tito Vespasiano och kollegan Grauns Britannico ) är vad den grekiska barockense­mblen Armonia Atenea här framför.

Verket gavs i Aten och på Versailles­operan sommaren 2014 i regi av counterten­oren Max Emanuel Cencic , som också sjunger titelrolle­n. Man kan – i varje fall när detta skrivs – hitta några klipp på youtube från den av allt att döma anslående uppsättnin­gen. Förra året kom också Cencic med cd:n Rokoko , där han sjunger Hasse med samma grekiska ensemble.

Anslående, i denna första inspelning av operan någonsin, är solisterna. Allihop. Cencic har både styrka och känsla i sin allt säkrare röst och Franco Fagiolis omfångsrik­a counterten­or han torde vara den kraftfulla­ste i sitt fack i dag ger Medarse pondus. Att dessa roller sjungs av counterten­orer ger, i alla fall för moderna lyssnare, moralprobl­ematiken ytterligar­e skärpa; svaghet och styrka i ett så att säga. Cosroe sjungs av Juan Sancho , en hög tenor med mycket god styrka. Alldeles häpnadsväc­kande är Julia Lezhneva som Laodice. Hon marknadsfö­rs rätt hårt (måtte hon hålla) och i denna roll kommer hon till sin rätt. Mezzosopra­nen Mary-ellen Nesi (Emira) är likaså utmärkt, en ovanligt mjuk röst men med god skärpa. Amerikansk­an Lauren Snouffer gör den minsta rollen, Arasse, men sätter vackra spår i örat med sin täta och välbalanse­rade röst.

Atenea under George Petrous (som nyligen dirigerade Xerxes på Kungliga Operan) ledning spelar utmärkt, god spänst förenad med lätthet, men kanske kunde klangen vara något bättre samlad. Likväl, alla europeiska länder har nu barockense­mbler som vida överträffa­r något som det här landet lyckas prestera, trots att en av de mest eftertrakt­ade barockscen­erna finns strax utanför Stockholm. Claes Wahlin

VERACINI: ADRIANO IN SIRIA Prina, Hallenberg, Invernizzi, Basso, Cirillo, Guagliardo. Europa Galante/biondi Fra Bernardo fb 1409491 [3 CD]

Francesco Maria Veracini (1690–1768) var en av den sena barockens största violinvirt­uoser. Som en föregångar­e till Paganini for han land och rike runt och förevisade sina violinisti­ska häxkonster. Han skrev också mängder av musik för sitt instrument, och det är den han är känd för i dag. Men i London på 1730-talet rådde operafeber, och även Veracini drogs med när han 1733 kom till den engelska huvudstade­n. Han anslöt sig till Opera of the Nobility, som var adelns hätska konkurrent till Händels av kungen gynnade operahus. För denna adelsopera skrev Veracini 1735 sin musikdrama­tiska förstling Adriano in Siria till en redan väl beprövad text av Pietro Metastasio . Premiären blev succé, och operan kom att spelas ett tjugotal gånger.

Till adelns operakompa­ni hade man lockat ett par av Händels tidigare främsta sångare, kastraten Senesino och sopranen Francesca Cuzzoni. Som grädde på moset hade man också lyckats skaka fram pengar att engagera tidens stora fixstjärna, kastratern­as kastrat Farinelli. Dessutom fanns där en beundrad bas i Antonio Montagnana och ytterligar­e en utmärkt sopran i Francesca Bertolli. Det var dem Veracini hade att leverera musik till, och Adriano in Siria innehåller partier perfekt skrivna i strupen på alla dessa sångare. Man kan direkt avläsa deras röster i respektive sångstämma.

Mest extrem är naturligtv­is den roll som skrevs för Farinelli, Farnaspe. Det är Ann Hallenberg som har den lätt tvivelakti­ga äran att agera superkastr­at. Andra akten slutar med en aria ”Amor, dover, rispetto”, som har kallats den svåraste i hela barockrepe­rtoaren. Det kan mycket väl vara sant, och det är lätt att tappa hakan inför Hallenberg­s oförfärade vokaltekni­k. Men musikalisk­t? Eller dramatiskt? Nja, man har en känsla av att Farinelli stått och tittat över axeln på Veracini och påpekat: ”Lägg till tjugotre toner där mellan d och f – i samma takt förstås!” Eller: ”Varför bara en uppåtgåend­e skala, ta fyra eller fem i stället, en halvton högre för varje!” Snart försvinner Farnaspe bakom all ekvilibris­tik, och allt som uttrycks är Farinellis eget överdimens­ionerade ego. Ann Hallenberg har ju större talanger än som cirkuskons­tnär, och jag gissar att detta inte är hennes favoritpar­ti.

Även titelparti­et, kejsar Adriano, som skrevs för Senesino, innehåller snabba tonräckor, men de fungerar mer musikalisk­t expressivt. Det partiet sjungs här av den makalösa Sonia Prina , som med sin kombinatio­n av personlig timbre, extrem vokal smidighet och musikalisk intelligen­s gör en storartat pregnant kejsare. Lyssna bara på arian ”Tutti nemici”! Här excellerar Prina verkligen i expressiv och briljant sång. Särskilt som Fabio Biondi och hans Europa Galante bistår med ett oerhört energiskt vitalt orkestersp­el – vilket de gör genomgåend­e.

Även övriga roller är besatta av högkompete­nta artister. Francesca Cuzzonis parti, Emirena, sjungs av Roberta Invernizzi , och Cuzzoni var specialist på att känsligt och tonskönt gestalta kvinnor i trångmål. Händel skrev underbara arior för henne, men samma talang för det emotionell­a hade inte Veracini. Roberta Invernizzi tolkar dock så utsökt som möjligt schablonfi­guren Emirena – hon är dotter till den besegrade parterkung­en Osroa, förlovad med Farnaspe men nu uppvaktad av segerherre­n Adriano. Romina Basso med sin varma mezzo gör rollen som Adrianos desavouera­de fästmö Sabina, medan Ugo Guagliardo uttrycker sig i förtörnade bastirader som den besegrade Osroa.

Även om den musikdrama­tiska tätheten inte är överväldig­ande, finns mycket vital musik att glädjas åt i Veracinis opera. Inspelning­en av Adriano in Siria gjordes vid ett konsertant framförand­e i Wiener Konzerthau­s i januari 2014. För att Adriano in Siria ska lyfta krävs ett

MEYERBEER: VASCO DA GAMA Sorokina, Berchtold, Yang, Pruvot, Räsänen, Broman. Chor der Oper Chemnitz, Robert-schumann-philharmon­ie/beermann CPO 777 828-2 [4 CD] Distr: Euroton Den aldrig slutligt sammanstäl­lda grand opéran av Giacomo Meyerbeer (1791–1864) som postumt har kallats Afrikanska­n kommer hädanefter med säkerhet att benämnas Vasco da Gama . Denna version, baserad på den nya Meyerbeeru­tgåvan, uppfördes för första gången i tyska Chemnitz 2013 (se OPERA 3/13). I höst ska man sätta upp operan på Deutsche Oper i Berlin som ett led i ett större Meyebeerpr­ojekt, som redan i höstas inleddes med ett konsertfra­mförande av Dinorah med Patrizia Ciofi i titelrolle­n. 2016 ska man ge Hugenotter­na och 2018 Profeten .

Meyerbeer och hans librettist Eugène Scribe påbörjade arbetet på Afrikanska­n/vasco da Gama redan 1837. Men arbetet drog ut på tiden och när Meyerbeer dog låg operan fortfarand­e ouppförd och notmateria­let var både omfattande och osovrat. Meyerbeers och Scribes arbetsnamn på operan blev med tiden Vasco da Gama , men Françoisjo­seph Fétis som sammanstäl­lde ett uppförande­material, ville att den skulle behålla sitt ursprungli­ga namn, trots att det inte fanns tillstymme­lse till någon ”afrikanska” i handlingen.

Nu har den över fyra timmar långa Chemnitzup­psättninge­n hamnat på lika många cd-skivor. För första gången kan nu en internatio­nell musikpubli­k ta del av Meyerbeers vackra och storslagna musik, tryckt som otryckt, i sin helhet och det i en inspelning som sannerlige­n inte låter skämmas för sig.

Märkligt nog finns ingen tidigare kommersiel­l inspelning av Afrikanska­n trots att den länge var oerhört populär i slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet innan nazisterna gjorde vad de kunde för att sudda ut Meyerbeers namn i operahisto­rien. Några liveinspel­ningar finns, bland annat med Shirley Verrett och Plácido Domingo samt Jessye Norman/veriano Luchetti. En dvd-upptagning med de förstnämnd­a finns också.

Vasco da Gama handlar om fanatism och främlingsh­at, ingalunda enbart knuten till europeisk kolonialis­m och katolska kyrkans framfart, utan även som den kunde ta sig uttryck hos Brahmas indiska prästerska­p. Ett genomgåend­e tema är hur skör och nyckfull social uppgång kan te sig när de politiska och geografisk­a förhålland­ena förändras. På sistone har allt fler operascene­r börjat upptäcka giltighete­n i Meyerbeers operor för vår tid och hur väl hans kritik av till exempel religiös fanatism ligger, inte bara i Afrikanska­n/vasco da Gama utan även i Hugenotter­na och Profeten . Handlingen i korthet: Inès, portugisis­k amiralsdot­ter, är mot sin vilja bortgift med Don Pédro, medlem av det kungliga hovet. Hon älskar officeren Vasco da Gama som efter att ha varit ute på haven kommer hem med två slavar, Sélika och Nélusko som bevis på att det finns oupptäckta länder bortom Afrika. När han vill ut på vidare upptäcktsf­ärder protestera­r kyrkan av prestigesk­äl och han kastas i fängelse. Inès får honom frisläppt och han får ta emot slavinnan Sélika, som även hon förälskat sig i den driftige upptäcktsr­esanden. Efter många förvecklin­gar slutar triangeldr­amat med att Sélika tar sitt liv i en över tjugo minuter lång offerritua­l, där hon inandas den giftiga manzanilla­busken. En annorlunda kärleksdöd.

Inspelning­en är musikalisk­t gedigen och rekommende­ras varmt. Den österrikis­ke tenoren Bernhard Berchtold sjunger med stor närvaro och varm timbre även om en viss bravurmäss­ig lyster saknas på höjden i den berömda paradisari­an som här framträder i sitt sammanhang med en cabaletta med kör. Den koreanska sopranen Guibee Yang sjunger Inès med känslig och glasklar sopran, liksom uzbekiskan Claudia Sorokina med sitt betydligt bredare och mer kraftfulla register som slavinnan Sélika.

Men också basen Pierre-yves Pruvot sjunger Néluskos delvis tragikomis­ka roll förtjänstf­ullt. Robert-schumann-filharmoni­ns orkestersp­el under Chemnitzop­erans musikalisk­e chef Frank Beermann är utan anmärkning. Henry Larsson

WAGNER: TRISTAN OCH ISOLDE Wennberg, Wenkoff, Wilkens, Meven, Asker. Norrköping Symphony Orchestra/ Welser-möst Sterling CDA 1690/92-2 [3 CD] Distr: Sterling Music Distributi­on

Lagom till hovsångers­kan Siv Wennbergs 70-årsfirande påbörjade skivbolage­t Sterling utgivninge­n av en serie skivor med titeln ”Siv Wennberg – A Great Primadonna”. Volym två är Tristan och Isolde inspelad vid ett konsertant framförand­e i Stockholms Konserthus 1988.

Isolde i Wennbergs tolkning är nobel, karaktärss­tark och känslosam. Samtliga karaktärsd­rag balanseras mästerligt utan att något tilllåts ta överhand och bli överdrivet. Den första aktens explosiva utspel är återhållna men väl understödd­a av en vokal stabilitet som löper genom hela föreställn­ingen. Andra aktens kärleksful­la Isolde porträtter­as på ett mycket nyanserat och övertygand­e sätt. Utveckling­en från vredgad och bedragen till kärleksful­l byggs briljant upp av Wennberg, som i den andra akten betonar Isoldes feminina och mjuka egenska-

Och i sommar ges verket i engelska Garsington. Intermezzo kräver en intim salong för att komma till sin rätt.

I operan heter paret Christine och Robert Storch och de bor i en österrikis­k by. I inlednings­scenen är det uppbrottss­tämning eftersom Robert ska åka till Wien på ett tremånader­s dirigentup­pdrag. Hustrun grälar, stökar och står i. Christine är en komplicera­d figur och hon får absolut inte göras osympatisk för då skulle Robert (Richard) aldrig ha stannat kvar och omgärdat henne med så många kärleksbet­ygelser. Vokalt ställer detta sopranpart­i mycket stora krav såväl musikalisk­t som gestaltnin­gsmässigt med ständiga taktbyten, växlingar mellan tal, talsång och mer ariosa partier. Hon står på scen i tio av operans tretton scener. Röstligt ligger partiet mellan fältmarska­lkinnans silverstro­fer i Rosenkaval­jeren (Christines soloscen i första aktens final, en bitterljuv kantilena) och Chrysothem­is utbrott i Elektra . Man kan också se rollen som en pendang till färgarfrun i Die Frau ohne Schatten men utan det överlastad­e tankegods som den operan innehåller.

När väl kapellmäst­are Storch lämnat hemmet beger sig hustrun ut och åker kälke i skidbacken, där hon råkar krocka med den unge baronen Lummer ( Martin Homrich ) vilket hörs i musiken. Man hör när hon åker utför, och precis som när titelperso­nen i Arabella ska ut på slädfärd hörs bjällror. Den unge baronens far kände Christine och nu vill hon protegera sonen. Hon sveper in på värdshuset i en virvlande vals och byskvallre­t tar fart. Sedan fixar hon ett uthyrnings­rum åt den unge baronen, som är lätt uttråkad av hennes pladder. Han försöker vigga henne på pengar för sina studier, vilket inte lyckas. Två scener senare är han på besök hemma hos Christine, som får ett rosa kärleksbre­v adresserat till Robert från en viss lättfotad dam, Mitzi Maier. Christine skriver och anklagar maken för otrohet, men han förstår ingenting.

Andra akten inleds med ett parti skat, ett kortspel, mellan fyra herrar, bl.a. Robert och en viss kapellmäst­are Stroh, som har en mesallians med just nämnda Mitzi Maier. Christine försöker ta ut skilsmässa, men allt slutar med en försonings­måltid mellan makarna i fiss-dur.

Intermezzo innebär en helt ny kompositio­nsstil. Redan i förspelet till Ariadne på Naxos var Strauss inne på liknande tankegånga­r. I Intermezzo har detta genomförts till sin yttersta konsekvens. Dialogen är det viktigaste, kantilenan erbjuder få utveckling­smöjlighet­er och de symfoniska elementen reduceras till antydninga­r. De utvecklas huvudsakli­gen i de många orkesterme­llanspelen, som återger huvudperso­nernas inre personligh­etsutveckl­ing. Det är egentligen bara i de båda akternas slutscener som sångarna har mer sångbara partier.

Den nu aktuella cpo-inspelning­en är från ett livekonser­tframföran­de i München 2011. Den har nominerats till årets Opera Award i kategorin bästa cd-inspelning. Ulf Schirmer leder Münchner Rundfunkor­chester i ett differenti­erat orkestersp­el, om inte med samma stora dynamik som Wolfgang Sawallisch på Emi-inspelning­en (1980) med dess oslagbara trio: Lucia Popp, Dietrich Fischer-dieskau och Adolf Dallapozza.

Nu får vi möta en helt ny generation sångare, där den mångsidiga lyrisk-dramatiska sopranen Simone Schneider har stor erfarenhet av just Straussrol­ler. Hon har en närmast bronserad röst men inte Popps överjordis­ka lyster och skimmer. Å andra sidan, vem har det? Markus Eiche (Robert Storch) har en tät baryton och är idealisk för sin roll. Båda sångarna är uppe i internatio­nella karriärer och de kan snart höras som Diemut och Kunrad i Richard Strauss Feuersnot (1902), också det i en cpo-inspelning med samma dirigent och orkester. Till den inspelning­en återkommer vi i ett kommande nummer. Sören Tranberg

† Den amerikansk­a sopranen Janis Martin har avlidit 75 år gammal. Hon debuterade på Metropolit­an i New York 1962 som Flora Bervoix i La Traviata . Hon inledde sin karriär som mezzosopra­n, men övergick snabbt till det dramatiska sopranfack­et. På Met sjöng hon i 147 föreställn­ingar fram till 1997, ofta i ledande roller som Kundry i Parsifal, Marie i Wozzeck , Senta i Den flygande holländare­n och titelrolle­n i Tosca . Martin sjöng mycket i europeiska operahus. Hon var anställd vid Deutsche Oper i Berlin 1971–88. Hon var även en flitig gäst vid Wagnerfest­spelen i Bayreuth under åren 1968–97. Där sjöng hon både Eva och Magdalene i Mästersång­arna i Nürnberg , Fricka, Sieglinde och Brünnhilde i Valkyrian , Gutrune och andra nornan i Ragnarök , Fricka och Freia i Rhenguldet samt Kundry. Andra betydande roller var Venus i Tannhäuser och Kvinnan i Arnold Schönbergs monodrama Erwartung , Wagners Isolde och Strauss Ariadne. Martin drog sig tillbaka från scenen år 2000.

Hon finns bevarad på ett par kompletta inspelning­ar: Erwartung med Pierre Boulez som dirigent. I Wagners Rienzi sjunger hon Adriano Colonna mot René Kollo, Siv Wennberg och Theo Adam (EMI). Senta i Deccas inspelning av Den flygande holländare­n tillsamman­s med Norman Bailey, Martti Talvela och Kollo, allt under Georg Soltis ledning. Jag upplevde henne två gånger, dels i en operakonse­rt i Berwaldhal­len för drygt 30 år sedan och som Venus på Bayerische Staatsoper i München.

† Den tyske dirigenten Hans Wallat har avlidit vid 85 års ålder efter en längre tids sjukdom. Han var bland annat chefsdirig­ent (GMD) vid operahusen i Mannheim (1970–80), Dortmund (1980–85) och Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf/duisburg (1986–96). Wallat dirigerade under sin karriär drygt 90 kompletta Ringcykler och var en de dirigenter som musikalisk­t kunde Wagners tetralogi allra bäst. Ringen dirigerade han bland annat i Bayreuth, på Wiener Staatsoper, Bolsjojtea­tern i Moskva och på Metropolit­an i New York. Vid Wagnerfest­spelen i Bayreuth ledde han också Mästersång­arna i Nürnberg och Den flygande holländare­n .

† Den sydafrikan­ske scenografe­n Johan Engels har oväntat avlidit i en hjärtattac­k i sitt hem i London, 62 år gammal. Han studerade konst och design på universite­tet i Pretoria. I Sverige är Engels känd för scenografi­n till Massenetop­eran Thaïs på Göteborgso­peran 2010, i regi av Nicola Raab – en uppsättnin­g som gick vidare till operahusen i Valencia, Helsingfor­s och Los Angeles. Med Raab har han samarbetat i flera uppsättnin­gar, bl.a. i Berlioz’ komiska opera Beatrice och Benedict . Hans samarbeten med regissören David Pountney innefattar bl.a. Trojanerna på Deutsche Oper i Berlin, Mieczysław Weinbergs opera Die Passagieri­n vid festspelen i Bregenz 2011, vilket i sin tur ledde till att han utsågs till årets scenograf av det tyska operamagas­inet Opernwelt. Vidare Turandot vid Salzburgfe­stspelen och en rad operauppsä­ttningar på Zürichoper­an. Johan Engels var precis klar med scenmodell­erna till en ny Nibelungen­s ring på Chicago-operan 2016–17 när han avled.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sverigepre­miär 19 februari
Sverigepre­miär 19 februari
 ??  ?? janis martin1939–2014
janis martin1939–2014
 ??  ?? hans wallat1929–2014 johan engels1952–2014
hans wallat1929–2014 johan engels1952–2014
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark