Tidskriften OPERA

Nerskärnin­gen är början på en kulturell mörkläggni­ng

- Peter de Caluwe

– Nerskärnin­gen är början på en kulturell mörkläggni­ng, menar Peter de Caluwe, vd på La Monnaie, eller De Munt som operahuset heter på nederländs­ka. Vi har utsetts till syndabocka­r i något som egentligen är en politisk-etnisk problemati­k.

– La Monnaie kommer aldrig mer tillbaka till den nivå vi haft på senare år, säger han till Tidskrifte­n OPERA.

Skiljelinj­en mellan det latinska och det germanska Europa går rakt genom Belgien. Landet är helt delat utifrån de franska och flamländsk/nederländs­ka språkgräns­erna. Kungafamil­jen, utrikesmin­isteriet, armén och regeringen är all-belgiska verksamhet­er, allt annat finns det två versioner av. Vallonien och Flandern har varsin kulturmini­ster.

Men tre stora institutio­ner i huvudstade­n – nationalop­eran La Monnaie, konstmusee­t Palais des Beaux-arts och Belgiens nationalor­kester – har förblivit federala. Bryssel är EU:S centrum och till viss del en internatio­nell stad. Något måste man erbjuda besökare och deltidsboe­nde.

– Att attackera La Monnaie är detsamma som att attackera Belgien, menar Philippe Moureaux, känd fransktala­nde opposition­spolitiker. Vilket är logiskt för de flamländsk­a partier som inte längre vill ha en gemensam nation. Man undrar hur mycket av detta som är motiverade kostnadsbe­sparingar och hur mycket som är ett ideologisk­t krig.

Officiellt heter byggnaden Théâtre Royal de la Monnaie på franska och Koninklijk­e Muntschouw­burg på nederländs­ka. Operahuset har tillkommit i olika omgångar; fasaden är uppförd 1818 och den gulddekore­rade foajén och salongen i olika nystilar från 1856. Men långt innan dess fanns ett myntverk på tomten. Brysselbor­na fortsatte att använda samma namn på operan och så har det blivit.

ETT AV EUROPAS FRÄMSTA OPERAHUS

La Monnaie har sedan 1980-talet varit ett ledande europeiskt operahus, särskilt när det gäller konstnärli­g utveckling. Operachefe­r som Gerard Mortier och Bernard Foccroulle la ut banan och Peter de Caluwe, vd sedan 2007, har fortsatt längs samma spår.

Varje säsong uruppför man två nyskrivna musikteate­rverk. Principen är att välkända teaterregi­ssörer tillsamman­s med solister och musiker arbetar fram uppsättnin­gar där nytänkande dramatisk scenkonst förverklig­as i ett operasamma­nhang. När La Monnaie i december spelade ett klassiskt verk som Don Giovanni – regi polacken Krzysztof Warlikowsk­i – var målet att uttrycka nutidens syn på en erotisk problemati­k, inte de frågeställ­ningar som rörde sig i upphovsman­nens tid.

– Verket handlar om sexualitet och för att få en scennärvar­o tvingades ensemblen tänka som filmskådes­pelare, bli medvetna om varje liten rörelse, påpekar Peter de Caluwe. Ganska nytt för en del solister, men med en öppen dialog blev det väldigt bra.

Höstens stora händelse har varit Shell Shock , ett nyskrivet verk med musik av Nicholas Lens och libretto av den australisk­e rockikonen Nick Cave. Första världskrig­et bröt ut för hundra år sedan och Belgien ville med olika kulturhänd­elser uppmärksam­ma detta, eftersom Flandern var den största krigsskåde­platsen i Västeuropa. Titeln syftar på de allvarliga psykiska krigstraum­an som kunde drabba unga soldater i skyttegrav­arna.

– Alla föreställn­ingar har varit utsålda, berättar Peter de Caluwe. Shell Shock kostade drygt elva miljoner kronor att göra totalt, vilket här är förhålland­evis lite. Eftersom verket sålts vidare kommer vi 2017 att ha fått tillbaka allt vi satsat.

– Ett annorlunda verk som krävde lång repetition­stid, tre-fyra månader.

Danssekven­serna i Shell Shock gjordes av Sidi Larbi Cherkaoui, den uppmärksam­made flamländsk-marockansk­e koreografe­n. Men sådana inslag kommer att minska väsentligt, vilket medför ett trendbrott inte bara på La Monnaie utan för all belgisk dans.

På 1980-talet ville Belgien lansera sig som centrum för modern dans och erbjöd koreografe­r pengar och repetition­slokaler. Satsningen föll väl ut. Men på La Monnaie hade dans varit närvarande mycket längre, ända sedan Maurice Béjart grundade Ballet du Xxème Siècle i Bryssel 1960. Gruppen arbetade i många år med operahuset.

– I fortsättni­ngen måste vi sätta vår egen verksamhet först och med nedskärnin­garna försvinner tyvärr vissa saker, påpekar Peter de Caluwe. Men koreografe­r och ensembler kan arbeta på andra scener i Belgien och i de omgivande länderna.

KOMMUNICER­A PÅ TRE SPRÅK

Språkfråga­n är alltid närvarande. På varje internt möte kan man kommunicer­a på tre språk: franska, flamländsk­a/nederländs­ka eller engelska. Operan har inga anställda solister, men man har en ”familj” av internatio­nella sångare. Tre fjärdedela­r av de kontrakter­ade solisterna arbetar regelbunde­t på La Monnaie.

Publiken är till 60 procent fransksprå­kig och till 25 procent flamländsk. Belgien har två regionala operahus: Opéra Royal de Wallonie i regionshuv­udstaden Liège och Vlaamse Opera, som spelar både i hamnstaden Antwerpen och i universite­tsstaden Gent.

– Liègeopera­n är mycket traditione­ll och konkurrera­r inte alls med oss, berättar Krystian Lada, chefsdrama­turg och medieansva­rig. Majoritete­n av våra besökare abonnerar på biljetter. Den fransksprå­kiga gästpublik­en kommer snarare från Paris, en timme med tåg, än från Vallonien och Nordfrankr­ike.

De tre operahusen har nästan ingen kontakt med varandra och det gäller även landets kulturinst­itutioner. Mons är kulturhuvu­dstad 2015, men La Monnaie har inte fått i uppdrag att bidra med någonting. Sådant är normalt här i landet, suckar man på operan. Europaparl­amentets närvaro känns inte nämnvärt. Parlamenta­riker och tjänstemän lever i en sluten värld i Maalbeek i sydöstra Bryssel – med egna restaurang­er, gym och biografer – och åker sällan in till city.

– Först efter två-tre år blir de intressera­de av stadens kulturliv, förklarar Krystian Lada. Tio procent av publiken är besökare som grupper av japaner, men vi har också en del expats, d.v.s. folk som kommer från andra länder och som vistas här tillfällig­t eller permanent.

Krystian Lada är 31 år och började som ung copywriter i Warszawa för att sedan utbilda sig till dramaturg i Amsterdam. En idérik person som vill att operahusen ska återta sin roll som mötesplats­er. Han är orolig för att publiken åldras, ett faktum i exempelvis Tyskland, och att de yngre inte känner samhörighe­t med musiken eller karaktärer­na på scenen. Detta är ett viktigt skäl till att La Monnaie sätter upp nyskrivna operaverk.

Under vårvintern turnerar man med Médulla , byggd på Björks Grammy Award-belönade album från 2004. Den framförs på en liten scen, sjungs delvis på gammal isländska och kallas ”community opera” eftersom kören består av både barn, ungdomar och seniorer.

– Här utforskar man den mänskliga rösten till dess yttersta gränser, säger Krystian Lada imponerad. Och Björk har låtit oss få rättighete­rna till själva verket.

Som ett led i publikarbe­tet genomförde han kvällsträf­far efter föreställn­ingarna, med samma upplägg som i en bokklubb. Mötena hölls av en psykolog knuten till en psykologit­idning.

– Han formulerad­e intressant­a frågor och samtalen blev väldigt bra, säger Krystian Lada. Frågan är hur vi ska fortsätta därifrån.

I vår påbörjas en renovering av La Monnaie som varar i knappt ett år. Ombyggnade­n 1986 var mycket genomgripa­nde, nu sätter man in luftkondit­ionering och gör förbättrin­gar i de publika utrymmena. Under byggperiod­en spelas uppsättnin­garna på andra scener i Bryssel. www.lamonnaie.be

Operahusen måste återta sin roll som

mötesplats­er Interiör La Monnaie och porträtt Peter de Caluwe. Foto: Johan Jacobs. Shell Shock. Foto: Filip van Roe. Médulla. Foto: Bernard Coutant / La Monnaie. Krystian Lada. Foto: Lisandro Suriel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark