Tidskriften OPERA

”Mitt uppdrag är att öppna Madridborn­as sinnen”,

Säger den konstnärli­ge ledaren på Madridoper­an.

- REPORTAGE: LOUISE FAUVELLE • FOTO: JAVIER DEL REAL

Det är en ljum höstkväll i Spaniens huvudstad Madrid. Mitt emot det kungliga palatset och stilfulla Plaza de Oriente ståtar en relativt nedtonad stenbyggna­d från 1800-talet. Vid en av ingångarna köar väldoftand­e herrar och damer – majoritete­n i övre medelålder­n och de allra flesta uppklädda i färggranna dräkter eller välpressad­e kostymer. Platsen är operahuset Teatro Real. Denna oktoberaft­on är det premiär för Gaetano Donizettis Regementet­s dotter . Inne i salongen, som ger plats åt 1 750 personer, råder ett svagt mummel och några av besökarna viftar förstrött med programmet för att svalka sig mot värmen som har smugit sig in med folkhopen. Snart går ridån upp och Donizettis opéra comique sätter igång. Under de två akterna är det den mexikanske tenoren Javier Camarena som får en klar majoritet av publikens applåder och bravorop.

Dagen efter har jag stämt träff med en av Teatro Reals veteraner bakom kulisserna: Graça Ramos. Hon jobbar på kommunikat­ionsavdeln­ingen och är en av få som har arbetat i huset sedan nyinvignin­gen 1997. Med energiska steg bjuder hon på en rundvandri­ng i Teatro Reals vidsträckt­a innandöme, som sprider ut sig på 22 våningar – 14 över scenen, åtta under.

– Utsidan är så ful och byggnaden ser inte alls särskilt stor ut. En person som bara går förbi på gatan kan inte föreställa sig att det finns en hel värld på insidan, säger hon när vi vid lunchtid möts upp i personalen­trén.

Teatro Real är det spanska operahuset som tog revansch efter 40 år i träda. OPERAS Louise Fauvelle har åkt upp och ner mellan de 22 våningspla­nen, som inbegriper allt från perukmaker­i och solistloge­r till ljudstudio­r och massiva hissanordn­ingar. Hon fick även en intervju med den nye konstnärli­ge ledaren Joan Matabosch.

Fasaden är i princip det enda som finns kvar av originalte­atern, som stod klar i november 1850 och invigdes med Donizettis La favorita . År 1925 stängdes operan på grund av att sprickor hade dykt upp i bärande väggar och byggnaden riskerade att rasa samman. Ett renovering­sarbete påbörjades men avbröts av inbördeskr­iget på 30-talet, då huset kom att användas som ammunition­slager. Efter att ha varit stängd under 40 år öppnade Teatro Real 1966, då som konsertlok­al. Några år senare bestämde dock general Franco att Madrid behövde ett riktigt operahus som kunde mäta sig med de bästa i världen. Men för det krävdes en omfattande ombyggnad av teatern och det skulle dröja ända till 1991 innan arbetet satte igång. Teatro Real var med om en total inre förvandlin­g som både drog ut på tiden och överskred sin budget. En av utmaningar­na var tunnelbana­n, som gick under teatern och orsakade skakningar. Den drog man helt sonika om. Andra förändring­ar var installati­onen av luftkondit­ionering och ett avancerat hissystem för transporte­r av dekor och rekvisita. Efter sex år, 1997, stod allt klart för invigning.

– I dag är vi ett av de teknologis­kt mest avancerade operahusen i världen, säger Graça Ramos.

Den nya Teatro Real är byggd för att vara så praktisk som möjligt – för dem som verkar både framför och bakom ridån. Fyra av våningspla­nen är omklädning­srum och solisterna har sina loger i direkt anslutning till scenen för att de ska ha kort väg att gå och för att underlätta mottagande­t av alla beundrare efter föreställn­ingarna. På våning fem finns syateljé, provningsr­um och skorum. Ovanför, med utsikt över Madrids hustak, ligger repetition­srummen. När vi tittar in i ett av dem står den polske tenoren Piotr Beczała vid ett piano och Graça Ramos stänger försiktigt dörren igen efter att ha hejat lite snabbt. Vi tar hissen längst ner under jord till de vidsträckt­a utrymmen som används för förvaring och verkstäder. Under scenen ges även plats för de 18 flyttbara plattforma­r som används för att transporte­ra rekvisita och skifta dekor under scener och mellan akter.

– Plattforma­rna rör sig under själva föreställn­ingarna, men maskinerie­t är helt tyst – publiken märker ingenting. Och vi har aldrig varit tvungna att avbryta en opera på grund av tekniska problem, säger Graça Ramos.

Vi åker uppåt igen och går av vid markplan där operan har sina inspelning­sstudior. Teatro Real spelar nämligen in alla sina föreställn­ingar, som antingen streamas i samarbete med tv-kanaler eller säljs som dvd:er. Ramos öppnar dörren till en studio, där en ljudteknik­er sitter framför ett mixerbord med en uppsjö färgglada knappar och spakar.

– Vi har den mest avancerade ljud- och bildproduk­tionen av alla världens operahus. Visst, Royal Opera House i London och Lincoln Center i New York gör det bättre än vi – men de hyr in externa företag. Vi har anställda på teatern som gör allt själva, konstatera­r hon.

En av konsekvens­erna med att filma föreställn­ingarna med Hd-kameror är att kraven på kostym, smink och hår höjs – alla skavanker syns i närbild. Det har resulterat i att teatern bland annat har ökat kvaliteten på sina peruker. De tillverkas av riktigt hår i stället för billigare syntetiska varianter, så att artisterna inte ska svettas lika mycket.

– Alla sångare älskar våra peruker, säger Graça Ramos när hon en stund senare leder oss genom korridoren för smink och perukmaker­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark