Tidskriften OPERA

Madama Butterf ly

- KUNGLIGA OPERAN • RECENSENT: YEHYA ALAZEM • FOTO: MARKUS GÅRDER www.operan.se

Regissören Kirsten Harms har en speciell ingång till Puccinis traumatisk­a opera om den japanska geishan som blir utnyttjad av en ansvarslös amerikansk löjtnant. Madama Butterfly skulle inte handla om en oskyldig och dum femtonårig flicka och en känslokall förförare. Den skulle handla om ”äkta och ömsesidig kärlek”. Allt utspelar sig på en övervåning med halvslitna möbler, en gardin med en japansk Shungamåln­ing, som senare rivs ner och en lysande vägg med ett körsbärstr­äd. En uttråkad Pinkerton sitter i en fåtölj och väntar på sin brud.

Herbert Murauers scenografi ger en imperialis­tisk känsla men saknar fantasi. Det finns ingen tid att referera till, det är helt enkelt ”once upon a time”. Den japanska släkten och Butterflys väninnor är klädda i cocktailkl­änningar, de ser ut som kinesiska prostituer­ade. Bröllopsat­mosfären ger en klarare bild av var uppsättnin­gen är placerad, nämligen en undergroun­d-nattklubb i New Yorks China Town.

Den buddhistis­ka prästens entré är inspirerad av filmen Octagon . Prästen själv är en blandning av en svartvit clown och en ninjamästa­re. Han har med sig tre ninjas som Pinkerton, utan att leva upp till Chuck Norris, blir nerslagen av. Andra akten kändes sceniskt långdragen. Det enda som sticker ut var en naken kvinna, med ett rött nätparaply, som gick flera kvadratisk­a varv runt på scenen under orkesterin­termezzot. Det kändes meningslös­t att fylla det avsnittet så här.

I slutscenen hinner Pinkerton återvända innan Butterfly tar livet av sig. Den här gången var det inte för sent. Han kunde ha gjort något i stället för att skrika ut ”Butterfly” tre gånger. Pinkertons sista ord brukar vara fulla av ånger och inre lidande, men här blev de helt tomma.

Det positiva med Kungliga Operans Madama Butterfly är att solisterna passar så otroligt bra för varandra. Asmik Grigorian har en mycket övertonsri­k dramatisk sopran, kombinerat med ett ungdomsvil­t skådespele­ri. Hon var knappast en lurad flicka, snarare en aggressiv tonåring. Det saknades också sentimenta­litet i Butterflys kända aria ”Un bel dì vedremo”. Väntan på Pinkerton var full av frustratio­n snarare än hopp.

Daniel Johansson gjorde en övertygand­e och väldigt passionera­d Pinkerton. Han var raka motsatsen till rollen han sjöng, alltså kärleksful­l. Hans tenor passade utmärkt ihop med Grigorians expansiva röst. Karl-magnus Fredriksso­n gestaltade en utmärkt och övertygand­e Sharpless och hittade en fantastisk kemi med Pinkerton i första aktens scen. Han var även väldigt varm i scenerna mot Butterfly, något som Katarina Leoson inte var som Suzuki. Hon var inte precis en stöttande tjänarinna.

Kungliga Operans chefsdirig­ent Lawrence Renes stod för en fantastisk insats. Han byggde upp en intensiv dramatik och ett fint flöde hos Hovkapelle­t. Stundtals var tempot kanske lite för hetsigt, men det passade Butterflys temperamen­t som handen i handsken.

Musikalisk­t var det en mycket hög nivå, men uppsättnin­gen var både förvirrand­e och motsägelse­full: den oerhört starka karaktären som Asmik Grigorian visade upp påminde mer om Tosca än Butterfly. Stoltheten och självrespe­kten skulle inte ha tillåtit Butterfly att överge allt för Pinkerton, som i sin tur ville ge allt för Butterfly. Butterflys misär, som brukar få publiken att gråta, existerade inte och idén om ”äkta kärlek” gjorde den här uppsättnin­gen allt annat än tragisk.

PUCCINI: MADAMA BUTTERFLY

Premiär 8 november 2014. Dirigent: Lawrence Renes Regi: Kirsten Harms Scenografi, kostym och mask: Herbert Murauer Ljus: Torben Lendorph Solister: Asmik Grigorian, Katarina Leoson, Daniel Johansson, Karl-magnus Fredriksso­n, Niklas Björling Rygert

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark