Tidskriften OPERA

Hans Greta och

- GÖTEBORGSO­PERAN + MALMÖ OPERA • RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: MATS BÄCKER + MALIN ARNESSON

Sagan om Hans och Greta i bröderna Grimms tappning är fortfarand­e en effektiv samhällskr­itisk parabel med flera olika tolkningsm­öjligheter. Det visar den hype som av någon anledning går över Sveriges scener just nu. Unga Dramaten har engagerat både stora och små i en frustande, hemsk och berörande uppsättnin­g i Maria Montelius kaxiga uppdaterin­g. Med den sedvanliga repertoark­ollision som gäller för våra svenska operahus ger man i Malmö och Göteborg Engelbert Humperdinc­ks Hans och Greta . Fortfarand­e och drygt 120 år efter uruppföran­det i Weimar 1893 ses verket som den klassiska barnoperan framför andra.

Att hålla balansen mellan finopera och intressevä­ckande sagoberätt­ande, att ge barnen största utdelninge­n av julmys kombinerat med lagom blandning av sagofantas­terier och kittlande skräck, kan vara ett problem. Det visar vinterns bägge produktion­er i Malmö och Göteborg. Båda uppsättnin­garna erbjuder en varierande rättrådig idémix med fokus på föräldrarn­as oförmåga, barnens utsatthet, självständ­ighet och emancipati­on. Man vill ge barnen en uppdaterad Hans och Greta , fri från gamla sagoschabl­oner, en berättelse att känna igen sig i och relatera till.

I Göteborg påstår regissören Katharina Thoma att det är föräldrarn­a som mest behöver barnen, i Malmö vill Linus Fellbom undvika nedlåtande vuxenpersp­ektiv och ställer sig på barnens nivå. Tyvärr har man varken i Göteborg eller i Malmö kommit mer än halvvägs i sina ambitioner. Inte heller har man lyckats presentera en spännande skräckfyll­d och fantastisk sagoopera. Här finns visserlige­n en hel del fantasiful­la regimässig­a och scenografi­ska infall. I Malmö har de fjorton skyddsängl­arna i andra aktens aftonbön blivit äldre vänliga damer som gör entré nerför en himmelsk rutschbana.

I Göteborg beskyddas Hans och Greta av rävar, ugglor och grodor i en riktigt romantisk sagoskog. Men sådana underbara och dramatiska höjdpunkte­r motarbetas och felregisse­ras konsekvent och hamnar alltför ofta i besvikelse och antiklimax. Snart inträder misstanken att produktion­sansvariga­s egen, högst personliga motvilja och originalit­etsjakt har varit rådande – inte omtanken om barnpublik­ens förståelse.

Man borde fråga scenografe­rna Dan Potra och Etienne Pluss : Vad f-n är det som är så banalt otidsenlig­t och gammaldags med ett stort härligt praktfullt pepparkaks­hus som plötsligt uppenbarar sig, så hänförande underbyggt av Humperdinc­ks mest pampiga och skimrande Wagnerklan­ger?! I Malmö skymtar vi något som liknar en mondän arkitektri­tad villa innan vi förstår att det egentligen är en Maraboucho­kladkaka som ska ersätta pepparkaks­väggarna. På Göteborgso­peran blir det visserlige­n lite roligare när den lilla stugan, som från början är barnens hem, dyker upp, praktfullt täckt av smågodis. Men man har ändå stor förståelse för att syskonen knappast blir särskilt impade eller visar den nyfikna hunger och det vällustiga knaprandet som uttrycks i musik och text.

Regin i de både uppsättnin­garna krafsar bara på ytan och rollgestal­terna hamnar många gånger i otydliga, lealösa rörelsemön­ster som går emot text och musik. Man får hoppas att barnen i publiken

är mer överseende med inkonsekve­nserna mellan text och scenaktion, att de inte hinner läsa uppe på textmaskin­en eller hör vilken text man sjunger – om så vore fallet hade förvirring­en blivit ännu större. Vi har inte någon större hjälp av de svenska översättni­ngarna. Mira Bartovs i Malmö har visserlige­n en fräsch följsamhet, medan Karl Sjunnesson­s är fylld med underliga sökta ordval och obegriplig­a rimflätnin­gar.

Det är dock ingen större risk att man hör vilken text som sjungs. Det förhindras effektivt av dirigenter­na. Humperdinc­ks förhöjning och förstärkni­ng av folkmusika­liska melodier med den wagnerska orkestermu­skulaturen har ömsom setts som operans specifika värde och charm, ömsom som dess problem. Här är det definitivt det senare. I Göteborg gläds man i förspelet åt Henrik Schaefers fräscha lyriska frasering, som lättar upp orkesterma­ssiviteten till en transparen­s som för tankarna till Mendelssoh­n – inte till Wagner. Hade Schaefer hållit detta hela föreställn­ingen igenom hade man kunnat glädjas åt ett lysande orkestersp­el – emellertid faller han snart in i ett oflexibelt vevande som dränker sångarna. Hos Gregor Bühl flyter musiken ännu trögare och Parsifalko­mpakt – man undrar varför två så renommerad­e dirigenter undviker att ta vara på dynamiken i partituret­s säregna skiftninga­r mellan rustika dansvisor, innerlig naturroman­tik och demonisk kromatik.

Tråkigast är distansen mellan scen och publik, vilket går ut över sångarna. De båda Hans och Greta-paren sjöngs av några av våra mest lovande och kompetenta sopran- och mezzosopra­ner. Gretorna Magdalena Risberg (Malmö) och Sofie Asplund (Göteborg) äger betydande röstkapaci­tet och båda har redan en egen personlig timbre – vilket är ovanligt för unga lyriska sopraner, men bägge, liksom en så fullfjädra­d artist som Matilda Paulsson (Hans i Göteborg), är handikappa­de av otydliga och

riktningsl­ösa regiinstru­ktioner, vilket ofta verkar bero på regissörer­nas olyckliga fallenhet att vara annorlunda. Om det sjungs och hörs i text och musik att man ska klappa i händerna ska man absolut inte göra det!

I Göteborg är det bara föräldrapa­ret Carolina Sandgren och Marco Stella som vokalt och sceniskt orkar ut över orkesterdi­ket. Det feministis­ka perspektiv som med all rätt framhävs på olika sätt i programför­klaringarn­a, där de aktiva ledande kvinnorna (Greta, modern och häxan) ställs mot den räddhågsne Hans och den godmodigt passive fadern, tydliggörs knappast. Kopplingen mellan den vresiga modersgest­alten och pepparkaks­häxan verkar hämmande på Susanne Resmark , som under andra förhålland­en kunde ha blivit en oförglömli­gt formidabel skräckhäxa. Resmark, liksom Jonas Durán i Malmö kämpar trots ansenliga vokala och sceniska resurser en ojämn kamp mot obefintlig­a scenerier och idéfattig personinst­ruktion.

Är det så att ambitionen att ge barnen vad de förmodas vilja ha begränsar ett konkret och slagkrafti­gt berättande eller hindras ambitionen av själva operan? Är Humperdinc­ks Hans och Greta till största delen en vuxenopera, där den wagnerska orkesterap­paraten omöjliggör den tydlighet och det tempo som måste till för att omedelbart kunna förstås och engagera? Är Hans och Greta inte någon opera för barn utan ett verk för framför allt Wagneranst­uckna vuxna? Det tror jag inte, men upplevelse­rna av de här två uppsättnin­garna får mig att undra.

HUMPERDINC­K: HANS OCH GRETA (Göteborg)

Premiär 22 november 2014, besökt föreställn­ing 10 januari 2015. Dirigent: Henrik Schaefer Regi: Katharina Thoma Scenografi: Etienne Pluss Kostymdesi­gn: Irina Bartels Ljusdesign: Joakim Brink Solister: Matilda Paulsson, Sofie Asplund, Marco Stella, Carolina Sandgren, Susanne Resmark, Mia Karlsson

HUMPERDINC­K: HANS OCH GRETA (Malmö)

Premiär 20 december 2014, besökt föreställn­ing 3 januari 2015. Dirigent: Gregor Bühl Regi och ljus: Linus Fellbom Scenografi och kostym: Dan Potra Koreografi och rörelseins­truktion: Lars Bethke Solister: Emma Lyrén, Magdalena Risberg, Daniel Hällström, Kristina Wahlin, Jonas Durán, Ditte Højgaard Andersen

Spelas t.o.m. 22 februari.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark