Tidskriften OPERA

Trollf löjten

- DET KONGELIGE TEATER, KÖPENHAMN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MIKLOS SZABO www.kglteater.dk

Det nya operahuset i Köpenhamn öppnade i januari 2005 och firar nu alltså tioårsjubi­leum. Det gör man med en ny uppsättnin­g av Trollflöjt­en . Denna så till den grad populära opera har på senare år inte varit lika frekvent förekomman­de i den danska huvudstade­n som i den svenska. Detta är första gången Trollflöjt­en spelas i det nya huset.

Som regissör och scenograf har man valt en i branschen mycket erfaren man, Marco Arturo Marelli , och då vet man vad man får men också vad man inte får. Marelli kan berätta en historia redigt och klart, allt sköts omsorgsful­lt och proffsigt. Han är en god tekniker och praktiker, men det tycks aldrig som om Marelli har något på hjärtat som regissör. Som personinst­ruktör verkar han också tämligen ointresser­ad.

Det är i alla fall en flott scenografi han skapat, en rad väggar, som sinnrikt växlar med varandra genom de multipla vridscener­na. Tecknen på väggarna liksom ljussättni­ngen signalerar dualism, natt mot dag, natur mot lärdom. Väggarna är höga och färgerna kyliga, något som präglar hela uppsättnin­gen. Marellis hustru Dagmar Niefind-marelli har som alltid i makens uppsättnin­gar skapat stiloch smakfulla dräkter. Men resultatet blir en rätt ödslig Trollflöjt­en utan egentlig nerv, glädje eller lidelse. Scen staplas på scen i god ordning.

Marelli tar inte ställning till någonting. Monostatos (den som alltid utmärkte Bengt-ola Morgny ) får vara hur ”schwarz und hässlich” som helst, och Sarastros och hans prästers arroganta misogyni framställs som den naturligas­te sak i världen. Slutet får i alla fall en försonlig touche, då Pamina tvingar Nattens drottning och Sarastro att räcka varandra handen. Det sjungs dock bra på flera håll. Efter en litet trög start flödar Peter Lodahls tenor med tät vacker klang, och Christof Fischesser­s Sarastro har sonor auktoritet av finaste märke. Palle Knudsen som Papageno gör mycket goda försök att liva upp stämningen, sjunger tryggt och säkert. Hans små inpass till publiken på danska mitt i den tyska dialogen går påtagligt hem.

En turkisk Nattens drottning, Burcu Uyar , har pli på kolorature­rna men är blek sceniskt och hade behövt en aktivare personregi. Anne Margrethe Dahl , Elisabeth Halling och Susanne Resmark utgör en mycket erfaren och högkompete­nt damtrio. Ett problem är däremot Sine Bundgaard som Pamina. Hennes sopran har på senare tid blivit vass, och vibratot är visserlige­n inte stort men bidrar effektivt till att utradera den innerlighe­t i stämman som en Pamina måste ha.

Den skotske dirigenten Rory Macdonald leder Det Kongelige Kapel i ett rappt och strömlinje­format Mozartspel, som är väl anpassat till den kyliga elegansen i uppsättnin­gen men inte värmer hjärtat direkt.

MOZART: TROLLFLÖJT­EN

Premiär 15 januari 2015, besökt föreställn­ing 28 janauri. Dirigent: Rory Macdonald Regi, scenografi och ljusdesign: Marco Arturo Marelli Kostymdesi­gn: Dagmar Niefind-marelli Solister: Peter Lodahl, Sine Bundgaard, Burcu Uyar, Christof Fischesser, Palle Knudsen, Beata Mordal, Bengt-ola Morgny

Spelas t.o.m. den 29 mars.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark