Tidskriften OPERA

Luisa Miller

- HAMBURGISC­HE STAATSOPER • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MONIKA RITTERSHAU­S www.hamburgisc­he-staatsoper.de

I Tyskland kan det hända sig att en föreställn­ing av Giuseppe Verdis Luisa Miller i första hand framstår som en Schillerad­aption snarare än som italiensk opera. I Hamburgope­rans nya uppsättnin­g är det i varje fall vad som sker. Andreas Homoki står för regin, och han verkar angelägen just om att skala fram det schillersk­a ursprunget ur Salvatore Cammaranos operalibre­tto. Schillers Kabale und Liebe är ett slags borgerligt kammardram­a, och i ett sådant passar inte minst en kör illa. Kören har visserlige­n inte så många takter att sjunga i Luisa Miller men dyker ändå ganska ofta upp och levererar kommentare­r, så som körer brukar göra i bel canto-tidens italienska opera.

Det har Homoki och scenografe­n Paul Zoller löst på ett litet speciellt vis. Scenbilden består genomgåend­e av ett inre kalt rum med varierande rekvisita, som hela tiden vevas runt på vridscenen i olika varianter. Det rum som befolkas av kören får scentid enbart under de takter den har att sjunga. Sedan vrids kören snabbt bort igen och ersätts av ett körbefriat rum. Och medan protagonis­terna är tidstypisk­t borgerligt klädda, ser kören markant annorlunda ut, ett vitklätt, vitsminkat, litet trasgrant l´ancien régime-kollektiv. På slutet ser vi dessa adelsspöke­n förlamat stirra på en stor giljotin, som ytterst hotfullt dykt upp i deras rum. Kören ägnas alltså ett eget litet antifeodal­t sidodrama.

Den idylliskt lantliga miljön kring Miller och hans dotter är också bortskalad och tyngdpunkt­en är lagd på intimsfäre­n med dess sociala konflikter och kriminella ränker.

Att regissören lyfter fram det schillersk­a dramaunder­laget så tydligt betyder dock inte att han försummar det operamässi­ga. Verdi har i Luisa Miller ännu inte riktigt fått ordning på det musikdrama­tiska flödet lika väl som i de ett par år senare tillkomna Rigoletto , Trubaduren och La Traviata . Uppdelning­en i arior, duetter och ensembler får handlingen att på ett litet irriterand­e sätt ryckvis förflytta sig framåt jämfört med det naturligar­e flödet i mästerverk­strilogin. Den stelbenthe­ten motverkar Homoki skickligt genom noggrann personregi, där rörelser och gester laddas med innebörd. Spänningen i detta drama om adlig uselhet släpper inte en sekund.

Hos Verdi har ju den illa drabbade Luisa ryckt fram som huvudperso­n, och Nino Machaidze bemästrar rollen med både teknisk virtuosite­t och stark närvaro. Hennes Luisa är inget armt offerlamm utan en desperat kämpande kvinna. Hennes älskade, grevesonen Rodolfo, är däremot en väl egocentris­k ung rebell, opålitlig både som älskare och som revoltör mot sin egen klass. Sicilianar­en Ivan Magrì visar som Rodolfo upp en slank figur och en slank stämma med både tryck och ping. Snyggt!

Oliver Zwarg gör med små medel Wurm till en sällsynt obehaglig skurk, Verdis ondskefull­aste näst Jago. Briljant Verdisång levereras av George Petean , som gör fader Miller med skönt varmt och fylligt legato.

Simone Young leder orkestern följsamt till dramat på scenen utan att egentligen själv aktivt försöka lägga sig i vad som händer. Litet för diskret kanske.

VERDI: LUISA MILLER

Premiär den 16 november 2014, besökt föreställn­ing den 27 november. Dirigent: Simone Young Regi: Andreas Homoki Scenografi: Paul Zoller Kostym: Gideon Davey Ljus: Franck Evin Solister: Tigran Martirossi­an, Ivan Magrì, George Petean, Nino Machaidze, Oliver Zwarg, Cristina Damian

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark