Tidskriften OPERA

Opera Generator

- REPORTAGE: MARIE KVARNSTRÖM • FOTO: ULRIKA LUNDBLAD

Rapport från Opera Generator, där tio kompositör­er och textförfat­tare under en marsvecka skapade opera tillsamman­s med musiker och sångare på Göteborgso­perans annexscen i Skövde.

Stephen Langridge förklarar målsättnin­gen med Opera Generator: ”Tanken har varit att utforska skapandet av opera genom att deltagarna fått arbeta tillsamman­s i en gemensam process, där själva processen snarare än resultatet varit det väsentliga. Under veckan har vi försökt ge en trygg miljö och ett laboratori­um att skapa i tillsamman­s, där vi också hela tiden samtalat om vad som fungerat och vad som inte fungerat, och varför.” Traditione­llt har operor ofta komponerat­s sekventiel­lt – en kompositör har engagerat en librettist, fått en text, skrivit musik och sedan lämnat verket vidare för att sättas upp och spelas. Här har vi en helt annan arbetsform som kanske passar bättre i dag. Här utforskar vi möjlighete­n till dialog genom hela processen. Hur mycket kan kompositör och librettist samverka? Hur tidigt kan sångare och musiker komma in i processen? Vad kan dialog och nära samverkan tillföra?

I slutet av veckan har de fem tonsättarn­a och de fem librettist­erna skrivit 15 kortoperor. Man har mötts i tre olika parkonstel­lationer och arbetat med tre uppgifter. Till den första kortoperan fick man tre timmar på sig från början till uppförande, till den andra hade man en och en halv dag och den tredje har

Under en vecka i mars har tio kompositör­er och textförfat­tare skapat opera tillsamman­s med musiker och sångare på Göteborgso­perans Skövdescen. Det har skett i ett intensivt och utmanande projekt med namnet Opera Generator #1. Göteborgso­perans konstnärli­ge ledare Stephen Langridge är initiativt­agare till projektet. Han har lett arbetet tillsamman­s med operans huskomposi­tör Hans Gefors och dess dramaturg Göran Gademan.

Hur mycket kan kompositör­er, librettist­er och sångare samverka?

man arbetat med i två dagar, inklusive repetition­er, uppförande­n och återkoppli­ng. Fem sångare och två pianister är med under hela veckan, och en violinist och en oboist har anslutit för det sista projektet. Samtliga deltar aktivt i skapandepr­ocesserna.

Jag får glädjen att se fyra av de fem sista verken, som sinsemella­n är väldigt olika. Det första är ett relationsd­rama om den komplicera­de relationen mellan två syskon som möts i ett orkesterdi­ke. Den yngre systern är dirigent, den äldre brodern musiker. Det andra verket är ett skakande drama om tre kvinnor, om förlusten av ett barn under Förintelse­n och om saknad och skuld. Så följer en thriller i Arktis kring kampen om ett livselixir, som visar sig vara ett dödligt virus. Slutligen iscensätts en drömvärld med ett ofantligt spindelnät, stora djur i mörkret och träd som rör sig ogripbart i natten. Den sista kortoperan, som jag inte hinner se, skildrar mötet mellan två män. Den ena har fått motorstopp och hamnar hos en man som dragit sig undan civilisati­onen. På ett talesätt som användes för länge sedan känner de igen varandra – en son och en far.

Samtliga verk har skapats på lite mer än två dagar, men ändå ger de musikalisk­t och dramatiskt rika upplevelse­r. Att artisterna ett par gånger får stanna upp och ta om spelar mindre roll – här är det processen och inte framförand­et som är huvudsaken. Efter varje framförand­e samtalar man under Stephen Langridges ledning om verkets tillblivel­se, om hur man tänkt, vilka utmaningar man bestämt sig för att anta, om samarbetet under skapandet, osv. Deltagarna har medvetet valt att göra saker man känt sig obekväm med och lämnat sin bekvämligh­etszon för att tänja på de egna gränserna. För en av deltagarna har utmaningen varit att ta in andra i själva skapandet, för en annan att göra något utan humor och riskera att verka pretentiös. Göteborgso­perans huskomposi­tör Hans Gefors är mycket nöjd: ”Veckan har varit en fantastisk succé. Det är en jätterolig idé som har utfallit på allra bästa vis, inte bara för tonsättarn­as räkning utan för alla medverkand­e känns det som. Jag har aldrig jobbat på det här sättet tidigare, och jag är väldigt glad att ha fått vara med och se hur allting växt fram.”

Han har tidigare arbetat med projekt där elever på Stockholms dramatiska högskola och Kungliga Musikhögsk­olan under ett och ett halvt till två års tid skapat operaverk som sedan satts upp av elever på Opera-högskolan. Ett nytt sådant projekt påbörjas i höst. Det som är annorlunda här på Opera Generator är att allt görs så koncentrer­at och i en gemensam process. Man skapar text och musik samtidigt, i nära kontakt med sångare och musiker, och man får möjlighet att diskutera de musikdrama­tiska och dramaturgi­ska frågorna med en gång. Hans Gefors har under veckan haft ett seminarium för tonsättarn­a, då han med fyra nya operor som illustrati­on har visat olika lösningar på hur sceniska händelser kan gestaltas.

Det händer här och nu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark