Tidskriften OPERA

Finns det fler hål i svångremme­n?

- SÖREN TRANBERG Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

I mina senaste ledare har jag skrivit om den ekonomiska krisen vid den danska nationalsc­enen, Det Kongelige Teater, och om de nedskärnin­gar som var att vänta. Nu har de genomförts med råge. Den danska nationalsc­enen kommer att successivt få minskade bidrag med 35 miljoner danska kronor fram till 2019. Det stod klart sedan folketings­partierna i början av november presentera­de sin uppgörelse om Det Kongelige Teaters kommande fyra år. Precis som alla andra statligt stödda institutio­ner ska man spara 2 procent på driften varje säsong. Därutöver finns ett uppdrag att hitta andra effektivis­eringar. Det Kongelige som i dag får 527 miljoner i offentligt stöd kommer att få 492 miljoner 2019.

Strax före jul bytte den danske kulturmini­stern, Bertel Haarder ( Venstre), ut hela Det Kongeliges styrelse. Avgående styrelseor­dföranden, Stine Bosse, menar att så skulle det inte kunna gå till inom näringsliv­et. Hon tror inte att det går att undvika turbulens med det här tillvägagå­ngssättet.

För några år sedan reducerade­s operakören i Köpenhamn från 68 till endast 41 korister. Nu har turen kommit till Det Kongelige Kapel som ska bantas med 14 heltidsmus­iker. Detta innebär att man kommer ner på en nivå jämförbar med ett tyskt mellanoper­ahus, ett s.k. B-hus. Detta befarar den förre chefsdirig­enten och musikchefe­n, Michael Schønwandt, i debattarti­kel i Politiken. Det innebär att Det Kongelige kommer att ha den minsta orkesternu­merären bland operascene­rna i Nordens huvudstäde­r.

Verkstäder­na läggs ner och tillverkni­ng av t.ex. scenografi­er läggs ut på outscourci­ng i tron att man ska fokusera på kärnverksa­mheten – spela föreställn­ingar. Tekniker och ateljépers­onal sägs upp. Det som har skett i Köpenhamn är en kulturell nedrustnin­g utan dess like. Hur ska man kunna upprätthål­la en hög nivå då svångremme­n hela tiden dras åt? Någon har liknat Köpenhamns­operan vid en Rolls-royce som bara har fem liter bensin i tanken.

Men en sak förvånar mig och det är att solistense­mblen i Köpenhamn består av 24 fastanstäl­lda sångare – en oerhört hög siffra om man jämför med antalet fasta solister på t.ex. Kungliga Operan i Stockholm, Göteborgso­peran eller Oper Frankfurt. Den strukturen har tydligen ingen vågat rucka på.

OPERA har utlovat en artikelser­ie som ska undersöka hur de svenska operahusen väljer sin repertoar. Vad är det som styr valet av vilka verk som spelas? Avgående operachefe­n i Oslo, Per Boye Hansen, ville att de nordiska scenerna skulle vara mer transparan­ta i sina repertoarp­laner för att undvika onödiga repertoark­rockar. Ibland tycks nivellerin­gen vara total, ta exemplet Figaros bröllop som nyligen spelats på Drottningh­olmsteater­n, Stockholms­operan, Göteborgso­peran, snart i nyuppsättn­ingar på Köpenhamns­operan och på Den Norske Opera i Oslo samt nästa säsong på Malmö Opera. I Malmö svarar f.ö. Peter Stein för regin. Ibland verkar det som om operaledni­ngarna inte vågar gå utanför tio-topprepert­oaren, varför är det så?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark