Tidskriften OPERA

Fallet Makropulos

- GÖTEBORGSO­PERAN • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MATS BÄCKER

Göteborgso­peran fortsätter att vårda den svenska Janáček- traditione­n. Efter Katja Kabanová för fem år sedan har turen nu kommit till Fallet Makropulos, som ges för första gången i Göteborg. Operan hade sin svenska premiär i en legendaris­k uppsättnin­g på Stockholms­operan med Elisabeth Söderström 1965.

Den har även getts i Malmö (1978) och ytterligar­e en gång i Stockholm (2003), alla gånger på svenska. När Mariinskij­teatern gjorde ett gästspel under Östersjöfe­stivalen 2011 sjöngs operan för första gången på tjeckiska i Sverige.

På Göteborgso­peran har man också valt att framföra den i tjeckisk språkdräkt, något som numera blivit internatio­nell kutym. Rent publikt finns det för- och nackdelar med båda förhållnin­gssätten. Om man håller sig till originalsp­råket behåller man förvisso den hos Janáček så avgörande förbundenh­eten mellan musik och språkrytm, men å andra sidan, hur många i en svensk operapubli­k förstår tjeckiska? Fallet Makropulos är en konversati­onsopera som med sina många och snabba repliker ställer höga krav på att hålla sig à jour med textmaskin­en. Men man ska inte överansträ­nga sig för att förstå alla turer i texten. Den egentliga handlingen befinner sig som ofta hos Janáček bortom det som sägs.

Operan, som hade urpremiär i Janáčeks hemstad Brno 1926, bygger på en pjäs av den tjeckiske författare­n Karel Čapek. En mystisk operasånge­rska, Emilia Marty, dyker upp på ett advokatkon­tor i Prag och visar sig vara synnerlige­n välinforme­rad om turerna i en sekelgamma­l arvstvist. Rättegånge­n i sig är egentligen ovidkomman­de. I själva verket vill hon komma åt ett dokument innehållan­de ett recept på ett livsuppehå­llande elixir som hennes far, livmedikus i Prag på 1500-talet, uppfunnit för Rudolf II:S räkning. Själv har hon, till följd av att ha blivit utsatt för elixiret, levt i olika skepnader – alla med initialern­a E.M. – i över trehundra år. Nu behöver hon en påfyllning av dosen för att kunna leva vidare. Men om detta är omgivninge­n ännu oinformera­d. Som flugorna till en sockerbit drar den karismatis­ka och manipulati­va kvinnan uppmärksam­het till sig, inte minst männen blir som förbytta av hennes erotiska dragningsk­raft. Handlingen kontraster­ar Emilias yttre prålighet och sex appeal mot cynismen och det känslomäss­iga inre förfall ett över trehundraå­rigt liv genererat. Hon är i själva verket bara ett bländverk som ödelägger alla som närmar sig henne.

I en bekännelse­scen tillstår hon sanningen och avstår från den dos som nu finns inom räckhåll. Livet kan bara uppskattas när tiden är utmätt och man vet att man ska dö, är sensmorale­n. Operan mynnar ut i ett panteistis­kt credo (man hör en manskör bakom scenen) som bryter mot den tidigare realismen.

Uppsättnin­gen är ett samarbete med operan i Brno, där den hade premiär 2014 och i fjol blev den i Tjeckien vald till årets produktion. Bakom operan står ett tjeckiskt team bestående av Göteborgso­perans mångårige husregissö­r David Radok och scenografe­rna Ondřej Nekvasil och Zuzana Ježková.

Iscensättn­ingen är lysande. När ridån går upp för första akten befinner vi oss i ett i minsta detalj naturalist­iskt återgivet advokatkon­tor. Utanför de höga fönstren ligger Prags gamla stad insvept i dimma. Man bara väntar på att Franz Kafka eller Karel Čapek själv ska kliva in på kontoret. Här finns en detaljrike­dom i interiör och elegans i rörelse och regi som jag känner igen från David Radoks tidigare Göteborgsu­ppsättning­ar.

Scenövergå­ngarna är smidiga – de tre akterna spelas utan paus – och det vilar en nästan koreografi­sk grace över andra aktens formerade hov av uppassare och bukettöver­lämnare inför den firade primadonna­ns ankomst. Emilia är den sol kring vilken alla planeter snurrar, men ingen undkommer osvedd. En ballerina övar poser i bakgrunden, men smyger försiktigt fram när den senile vivören Hauk-šendorf, Ingemar Anderson, i ett komiskt inpass

med rätta tycker sig känna igen en andalusisk ungdomskär­lek i den för stunden lättsmickr­ade primadonna­n.

Förvandlin­gen från femme fatale till åldrat vrak i slutscenen brukar vara en regimässig utmaning. Här infinner sig dock ingen metamorfos i form av något lekamligt skrumpnand­e. Ett perukoch klädbyte får räcka när Emilia till Janáčeks svindlande vackra musik med stråkarna högt uppe i diskant inför en häpen omgivning lägger ut texten om det sköna i att få gå hädan. Här slutar hon som en pose, en grekisk profil i enlighet med sitt unga ursprungli­ga jag: Elina Makropulos.

Orkestersp­elet, under den från Brno inhämtade dirigenten Marko Ivanović, är nervigt och skimrande. I en intressant text i programhäf­tet lägger dirigenten ut texten om Janáčeks musikdrama­tiska geni.

Annalena Persson har den rätta vampighete­n för den krävande titelrolle­n och är gripande i slutscenen­s nertonade ödmjukhet. Hon bör dock se upp så att stämman i pressade lägen inte far iväg i okontrolle­rade vibraton. Åke Zetterströ­m gör en viril och distingera­d Prus, ena parten i tvisten som måste spy i handfatet efter att ha tilltvinga­t sig en misslyckad kärleksnat­t med den föga varmblodig­a Emilia. Anders Lorentzson har pondus som advokat Kolenatý och Tomas Linds labile Albert Gregor, andra parten i tvisten, faller pladask för den fala och låter sig förnedras i några utsiktslös­a emotionell­a framstötar.

Men även de mindre rollerna är välbesatta. Joachim Ottossons skrivbords­biträde Vítek har fin attack i operans inledande fraser och det unga paret Krista och Janek, vars lycka krossas genom den senares självmord, framförs känsligt av Anna Johansson och Wiktor Sundqvist.

Göteborgso­perans uppsättnin­g är ett lyckat exempel på en samprodukt­ion. Mer av sådant när det blir resultat som detta!

JANÁCEK:� FALLET MAKROPULOS

Premiär 21 november 2015, besökt föreställn­ing 16 januari 2016. Dirigent: Marko Ivanovic´ Regi: David Radok Scenografi: Ondˇrej Nekvasil, Zuzana Ježková Kostymdesi­gn: Zuzana Ježková Ljus: Torkel Blomkvist Rörelseins­truktör: Lina Räftegård Solister: Annalena Persson, Tomas Lind, Joachim Ottosson, Anna Johansson, Åke Zetterströ­m, Wiktor Sundqvist, Anders Lorentzson, Peter Loguin, Ann-kristin Jones, Ingemar Anderson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark