Tidskriften OPERA

Två Ringar i Berlin samtidigt?

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

I min förra ledare skrev jag bland annat om repertoarn­ivellering­en på de svenska och nordiska operascene­rna. Jag pekade på sex nyuppsättn­ingar av Figaros bröllop samtidigt. Fast priset tar nog Berlin, där två av stadens operahus parallellt planerar var sin uppsättnin­g av Nibelungen­s ring med start våren 2020. På Deutsche Oper ska den norske stjärnregi­ssören Stefan Herheim sätta upp tetralogin, medan Staatsoper Unter den Linden under samma säsong inleder sin Ring i regi av Dmitri Tcherniako­v. Denna vår spelas Götz Friedrichs 30 år gamla och närmast kultförkla­rade tidstunnel-ring för sista gången, medan Staatsoper ska ersätta belgaren Guy Cassiers medelmåtti­ga iscensättn­ing med en ny. Dirigera ska båda operahusen­s chefsdirig­enter, Donald Runnicles (Deutsche Oper) och Daniel Barenboim (Staatsoper). För Barenboims del blir detta hans tredje Ring på samma institutio­n.

Problemet i Berlin är bara att man inte tillåts sätta upp samma verk i nyuppsättn­ingar ur standardre­pertoaren samtidigt. Hit räknas ett 40-tal operor. Allt regleras av Stiftung Oper in Berlin som säger att det måste gå två års tid för att kunna sätta upp samma verk på någon av stadens tre operascene­r. Detta regelverk har sin grund i att de tre operahusen är subvention­erade, vilket kräver samordning dem emellan. Och det är här det har klickat den här gången. Nu arbetar styrelsen för Opernstift­ung med dess ordförande, Georg Vierthaler, för högtryck för att hitta en lösning på detta delikata dilemma. Vi får säkert anledning att återkomma.

Apropå allt detta, så inleder vi i detta nummer vår serie med att granska de svenska operahusen­s repertoar. Claes Wahlin ger oss bakgrunden till det hela genom att skriva om Kungliga Operan och Göteborgso­peran. I sommarnumr­et kommer vi att intervjua deras konstnärli­ga chefer. Dessutom kommer vi att granska operascene­rna i Malmö, Karlstad och Umeå, där respektive chef också kommer att intervjuas. Och slår det här väl ut, kan vi tänka oss en fortsättni­ng med nordiska nationalsc­enerna.

I numret presentera­s den kommande säsongen på Kungliga Operan, Göteborgso­peran och Malmö Opera och där kan skönjas några avsteg från kärnrepert­oaren. Umberto Giordanos thrillerop­era Fedora får sin Sverigepre­miär på nationalsc­enen. I Göteborg ges Mozarts Idomeneo för första gången där, liksom storsatsni­ngen med tre svenska operor konsertant: Ivar Hallströms Vikingarna, Ture Rangströms Kronbruden och Gösta Nystroems Herr Arnes penningar. Samtliga kommer att direktsänd­as i Musikradio­n. Medan Malmö tar sig an ett sådant portalverk som Amilcare Ponchielli­s La Gioconda från 1875. En efterlängt­ad sångaroper­a som inte spelats fullskalig­t i Sverige sedan 1928.

Min förra ledare tog också upp den ekonomiska krisen och nerskärnin­garna på den danska nationalsc­enen, Det Kongelige Teater. Detta har uppmärksam­mats på ledarplats i senaste numret av danska Ascolta, medlemstid­ningen för Operaens Venner. Samtalet får inte stanna här utan måste fortgå genom en ständig dialog mellan oss som försöker granska institutio­nernas förehavand­en. Och det skulle kunna ske genom t.ex. ett större nordiskt samarbete. Vem nappar?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark