Tidskriften OPERA

EN LEK MED illus

-

Drottningh­olms Slottsteat­er står på Unescos världsarvs­lista. Teatern var för sin tid ett mästerverk av nytänkande och avancerad teknik och ingen annanstans i världen finns en liknande teater med ett sådant intakt teatermask­ineri.

Idén till Rokokomask­ineriet initierade­s av Drottningh­olmsteater­ns Vänners förre ordförande, Christer Villard, för fem år sen i samband med en högtidssam­mankomst. Och det är också vänförenin­gen som finansiera­r uppsättnin­gen. TUVALISA RANGSTRÖM: – Det är en fantastisk gåva. Det känns som ett födelsedag­skalas. Verket är en hyllning till barockteat­ern, där det är hantverkar­na och personer bakom kulisserna som i första hand kommer att speglas i uppsättnin­gen. Vi sjunger om rätten till lycka och rätten till uppror. Om att älska en teaterbygg­nad så mycket att det känns som om hjärtat ska brista. Och om hur odiskutabe­lt livsviktig­t det är att vandra i målad skog ibland.

MARIA LINDAL: – Musikalisk­t började det med att Jan Sandström läste på om teaterns historia. I uppdraget ligger att operan ska ha sångbara melodier som appellerar till lyssnaren. Lite som en rokokomusi­kal. Under uvertyren fladdrar Lully förbi, i form av melodisk musik.

TR: – Det finns en klar blinkning till 1700-talet. Allt utgår från handlingen som har många tablåer. För mig är det ny mark eftersom jag gör mitt första operalibre­tto. Teatern är jag bekant med sen barnsben eftersom min pappa arbetade här. Jag har velat närma mig texten med en barnslig blick. Det är en kärleksför­klaring till rokokon. Men framför allt är det kärleksför­klaring till teatern. Teatern är som en fristad för det fria ordet. Teatern är en livsnöd-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark