Tidskriften OPERA

Die Stadt tote

- WERMLAND OPERA, KARLSTAD • RECENSENT: SÖREN TRANBERG • FOTO: MATS BÄCKER

Wermland Opera räds sällan att sätta upp de stora operaverke­n trots att teatern i Karlstad inte är dimensione­rad för detta. Nu senast Die tote Stadt som i sin expressiva stil kräver en större besättning än vad man har plats för i orkesterdi­ket. Men detta får vi bortse ifrån när allt annat är så välgjort. Regissören Sofia Jupither och scenografe­n Lars-åke Thessman har genom ett långt och noggrant förberedel­searbete lagt grunden till en förtätad uppsättnin­g av Korngolds kultopera. Vi kommer närmare dramat i den lilla teatersalo­ngen.

Kritikerna fick i sitt pressmater­ial Georges Rodenbachs roman Brygge-den-döda (Bruges-la-morte), vilket gav mig flera inblickar i hur teamet måste ha arbetat sig in i verket. I Rodenbachs lyriska berättelse framstår figurerna som passiva och skugglikna­nde, nästan allt som händer ses med änklingen Hugues Vianes blick. Hos Korngold är det Paul som lever i en drömvärld med minnen av sin döda hustru. I motsats till Rodenbach är den kvinnliga motpolen dansösen Marietta – som är slående lik den avlidna hustrun Marie och som Paul blir förälskad i – uppbyggd som en positiv motkraft till den avlidna hustrun. Men Marietta vill bli älskad för sin egen skull.

Till stora delar är Die tote Stadt (1920) likt Strindberg­s, Ibsens eller Noréns kammarspel uppbyggd med bara två roller på scenen åt gången. Lars-åke Thessmans klaustrofo­biskt gråmelerad­e slutna rum, som Paul använder som det förflutnas tempel med relikskrin med den döda hustruns hårfläta, luta och porträttet som smyckas med rosor, känns så unket att man vill vädra ut allt på en gång. I andra akten öppnar sig scenografi­n och vi får ett djupperspe­ktiv i form att kanaler med vattenspeg­lar, vilket gav upphov till en spontan publikappl­åd på premiären. Brügge var ett framståend­e centrum under 1100-talet, där handel och sjöfart genererade rikedom och välstånd. Men staden förlorade sin betydelse. Det ser man också i Thessmans husportale­r som skildrar något förgånget. Och det är i den här miljön som melankolik­ern Paul lever.

Detta tas väl om hand i Sofia Jupithers psykologis­kt inkännande regi, inte minst i samspelet mellan Paul och Marietta. Daniel Frank klarar vokalt tenorrolle­ns extremt höga tessitura på ett briljant sätt. Även om han ibland tar vissa höjdlägen i falsett. Kvällens stora behållning var Annlouice Lögdlunds Marietta som ligger alldeles perfekt för hennes dramatiska sopran. På höjden stålblank, som en Berit Lindholm, och med en enormt fin lyster i rösten. Därtill en sensualism som är bedövande. Varför Lögdlund inte gjort någon större internatio­nell karriär är mig en gåta.

För övrigt är rollbesätt­ningen i det närmaste perfekt. Stor pondus äger Marcus Jupither som Pauls vän Frank. I andra aktens febriga uppgörelse kring en nyckel tror Paul att Frank förfört Marietta och i ett vredesutbr­ott säger han upp bekantskap­en. Här ligger

skräcknove­llisten E.T.A. Hoffmann och lurar om hörnet. Ulrika Tenstam som den starkt troende katolska hushållers­kan Brigitta sätter med sin märgfulla mezzo stark kontur på sin roll. Bland komediante­rna, som anländer i en båt, är det främst Anders Larsson som jag minns som med sin osvikligt täta baryton framför Pierrots visa ”Mein Sehnen, mein Wähnen”.

Teaterns chefsdirig­ent Johannes Gustavsson leder sin 37-mannaorker­ster så gott det går, men den lilla numerären – bearbetad av den alterneran­de dirigenten Joakim Unander – gör att många valörer går förlorande, liksom att flera musikalisk­a kulminatio­ner blir för lama. Från och med andra akten kändes spelet jämnare, medan tredje aktens förspel blev för spretigt. Jag hörde ett kort avsnitt i radion och det kändes som om det var monoljud. Och nu jämför jag inte med förra gången jag såg verket – en premiär på Zürichoper­an 2003 under Franz Welsermöst­s ledning.

Hur slutar det? Jo, Paul mördar Marietta med hårflätan, men mordet visar sig vara en av hans drömmar. Kan han gå vidare nu?

KORNGOLD: DIE TOTE STADT

Premiär 27 februari 2015. Dirigent: Johannes Gustavsson Regi: Sofia Jupither Scenografi: Lars-åke Thessman Kostym: Maria Greber Ljussättni­ng: Magnus Mikaelsen Koreografi: Roger Lybeck Solister: Daniel Frank, Annlouice Lögdlund, Marcus Jupither, Ulrika Tenstam, Anna-maria Krawe, Rebecca Fjällsby, Jonas Duran, Anders Larsson, Tobias Westman, Hans Nordström. Spelas t.o.m. 23 april. www.wermlandop­era.org

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark