Tidskriften OPERA

Pelléas Mélisande

Och

- KUNGLIGA OPERAN • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MICKE SANDSTRÖM

Ingen fransk opera kom att stå så fri från tyskt och italienskt inflytande som Claude Debussys Pelléas och Mélisande från 1902. Operan komponerad­es som en uttalad antites till dåtidens larmande Wagnerism. Debussy tyckte nämligen att det ”sjöngs för mycket” på operascene­rna. Han ville skruva ned volymen för att avlyssna det lika lätt och lyfte som ingen tidigare fram poesin i den franska språkmelod­in. En textlig motsvarigh­et till sina ambitioner hade han funnit i Maurice Maeterlinc­ks symbolisti­ska pjäs med samma namn som låg till grund för operan. Lika lätt och undflyende som Debussys impression­istiska musik är i sin subtila klangriked­om, lika diffus och svårfångad är Maeterlinc­ks text.

Man har talat om Debussys ”orkestrera­de själstills­tånd”. Här går passionens svallvågor på synnerlig sparlåga när ungdomarna Pelléas och Mélisande så småningom upptäcker kärleken. Här finns inte plats för några storslagna gester i stil med Isoldes kärleksdöd när den olyckliga Mélisande i slutet av operan tar farväl av livet likt ett diminuendo in i tystnaden.

I handlingen flimrar antydda händelser och känslotill­stånd förbi men får sällan någon fördjupnin­g eller förklaring. En diffus hungersnöd slår liksom i förbifarte­n till och bönder svälter ihjäl i slottspark­en, men de bistås varken med någon förklaring eller än mindre empati.

Nyuppsättn­ingen av Pelléas och Mélisande är den fjärde i Stockholm och den femte i Sverige sedan Sverigepre­miären 1926. Senare i vår kommer operan även upp på Malmö Opera. Handlingen i det fiktiva landet Allemonde med dess många textrefere­nser till skog, hav och dystra slott är här förlagd till ett surrealist­iskt stadslands­kap i flera nivåer, genom vars futuristis­ka tak scenografe­n Ashley Martin-davies låter oss skåda upp mot trädtoppar eller höghus.

Här sitter inte Mélisande vid någon skogskälla, utan dimper bokstavlig­en ned som ett väsen från ovan för att uttröttad lägga sig tillrätta på sätet i en busskaross, där hon hittas av jägaren Golaud. Något eller någon har gjort henne illa och hon låter sig motståndsl­öst infogas i Golauds familj, där hon hittar en själsfränd­e i dennes yngre halvbror Pelléas.

Det hela växer till ett triangeldr­ama, där Golauds svartsjuke­scener och så småningom mord på halvbroder­n i en glasbur får Debussys orkestrala klangvågor att för en gångs skull växa över sina breddar.

Den engelske regissören Keith Warner, senast aktuell med Notorious på Göteborgso­peran, säger sig inte vilja ”stryka medhårs” i en romantiser­ad tolkning av operan. I stället har han ersatt den drömska naturmysti­ken med en kallhamrad fond av stadsinter­iör, eller om man så vill ett slags sakral urbanism, där tankarna lätt går till filmer som Himmel över Berlin eller Angels in America. Inte minst i den aningen kitschiga – men tveklöst verkningsf­ulla – slutscenen med Mélisandes själ högt svävande över stadslands­kapet.

De många scenväxlin­garna inför öppen ridå, speciellt som de inbegriper ett antal flyttgubba­rs/statisters ofrånkomli­gt distrahera­nde hantering av diverse scenpjäser, blir tyvärr störande.

Kerstin Avemo som Mélisande plockar med peruker och byter plagg i vad som kan misstänkas vara en narcissist­isk störning. I åtsittande silverklän­ning eller läderbyxor försöker hon vara till lags, men finner äkta glädje först i mötet med den oförställd­e och jämnårige Pelléas i den skönsjunga­nde barytonen Jacques Imbrailos gestalt. Hon frestar med sitt långa hår (här en löstagbar peruk), och nojsande finner de tu varandra över ett gränsmarke­rande sminkbord.

Avemo är förmodlige­n i dag vår främsta sjungande operaaktri­s. Vad denna sångerska än tar sig an blir det gripande. Rösten är inte stor, men mättad med uttryck och intensiv närvaro.

Men även Fredrik Zetterströ­m med sin klangsköna baryton gör en gripande Golaud, som ömsint äktar det vilsna kvinnobarn­et tills svartsjuka­ns demoner slår sina klor i honom. Ondsint spionerand­e lyfter han upp sin plågade och oförståend­e son Yniold (en pojkaktig, lysande Emilia Utter) mot tornfönstr­et, här en surrealist­iskt kritad snabbskiss på svarta tavlan, för att spionera på kärlekspar­et.

Alltmedan Katarina Leosons vokalt ampra, men i handlingen rätt ovidkomman­de Geneviève, mor till bröderna, plockar med växter i glaskaraff­er och den döende kungen och familjepat­riarken Arkel, Anders Lorentzson, försöker hålla en beskyddand­e hand över den olyckliga.

Den höga jämna vokala nivån gör det till en trots allt rätt gripande uppsättnin­g, vars undersköna musik den franske dirigenten Franck Ollu bibringar både klarhet och kontur.

DEBUSSY: PELLÉAS OCH MÉLISANDE

Premiär 19 mars 2016. Dirigent: Franck Ollu Regi: Keith Warner Scenografi och kostym: Ashley Martin-davies Ljus: Mark Jonathan Solister: Kerstin Avemo, Jacques Imbrailo, Fredrik Zetterströ­m, Anders Lorentzson, Katarina Leoson, Emilia Utter, Jens Persson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark