Tidskriften OPERA

Madame Butterfly

- GÖTEBORGSO­PERAN • RECENSENT: YEHYA ALAZEM • FOTO: MATS BÄCKER

Efter två unika och succéfylld­a nyuppsättn­ingar på Göteborgso­peran den här säsongen var det dags för Puccinis japanska tragedi, Madame Butterfly. Först ut var Notorious, där man skrev historia med det nyskrivna verket parat med svenska internatio­nella sångare av yppersta klass. Därpå var det Fallet Makropulos som gavs för första gången i Göteborg.

Den aktuella Madame Butterfly-uppsättnin­gen är också unik på sitt sätt. Det är nämligen första gången i Sverige som operan sätts upp i den så kallade ”Bresciaver­sionen”. Urpremiäre­n i februari 1904 på Teatro alla Scala i Milano blev en flopp. Men Puccini trodde på verket och reviderade musiken. Då blev det succé vid premiären i Brescia i maj samma år.

I Göteborg står den japanske Yoshi Oïda för regin, något som på förhand känns rätt, då en japan förmodlige­n inte skulle kunna ge en skev eller klyschig bild av verklighet­en. Oïda är född 1933 och har därmed erfarenhet från efterkrigs­tiden i Japan och den amerikansk­a närvaron i landet under sin uppväxt.

Uppsättnin­gen har egentligen alla grundeleme­nt för en lyckad Madame Butterfly. Dramat utspelas mitt på scenen i en kvadratisk plattform med några flyttbara japanska pappersskä­rmar och precis framför plattforme­n står några bonsaiträd. Denna centrering ger otroligt mycket fokus på dramat och ger en psykologis­k tyngd och trovärdigh­et för hela iscensättn­ingen.

Men tyvärr försvagas det av den halvseriös­a ”backstage”-inredninge­n runtomkrin­g och ”The making och Madame Butterfly”-känslan, där uppsättnin­gen inleds med att en man går och ber medarbetar­na att börja jobba (på svenska). Sminkbord och höga ställninga­r på sidorna som binds ihop genom en hög gångbrygga. Kören står till stor del på ställninga­rna, under inledninge­n klädda i svarta underställ. De tar på sig färgglada japanska dräkter först när Butterfly gör entré.

Huvudrolle­n görs av två sydkoreans­ka sopraner: Jung Nan Yoon och Karah Son. Den första inleder svajigt men växer under spelets gång, men hon är för instabil i det högre registret och när hon sjunger i pianissimo. Bättre kontroll har Karah Son med en större röst och säkrare teknik, men jag hade önskat mig lite mer av den värme och oskuldsful­lhet en Butterfly bör ha.

Marcelo Puente gör en väldigt bra Pinkerton, klar röst och passionera­d på gränsen till en Cavaradoss­i. Katarina Giotas och Mats Persson gör övertygand­e insatser som Suzuki och Sharpless. Dirigenten Manlio Benzi tillsamman­s med Göteborgso­perans orkester får fram ett strålande detaljrikt flöde.

Men vad händer med Butterfly? Dör hon eller lever hon vidare? Då ridån faller lägger hon handen på svärdet och i självmords­ögonblicke­t är frågan i denna uppsättnin­g obesvarad.

PUCCINI: MADAME BUTTERFLY

Premiär 13 februari, besökt föreställn­ing även 17 februari 2016. Dirigent: Manlio Benzi Regi: Yoshi Oïda Scenografi: Tom Schenk Kostymdesi­gn: Thibault Vancraenen­broeck Ljusdesign: Fabrice Kebour Solister: Jung Nan Yoon/karah Son, Katarina Giotas, Marcelo Puente, Mats Persson, Daniel Ralphsson. Spelas t.o.m. 18 maj. www.opera.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark