Tidskriften OPERA

Drottninge­ns juvelsmyck­e

- MALMÖ OPERA, OPERAVERKS­TAN • RECENSENT: LENNART BROMANDER Premiär 5 mars 2016. Musikalisk­t ansvarig: Regi: Scenografi och kostym: Koreografi: Solister: www.malmoopera.se • FOTO: KATJA SUND

Den 26 september i år är det 150 år sedan Carl Jonas Love Almqvist avled i Bremen, dit han kommit från exilen i USA i hopp om att kunna få tillbringa sina sista dagar i Sverige. Till sommaren kommer Läckö Slottsoper­a att i samarbete med Malmö Opera uruppföra en opera av Daniel Fjellström baserad på Det går an. För librettot står Maria Sundqvist som till vardags leder Malmö Operas studio- och ungdomssce­n, Operaverks­tan. Där har hon redan under våren presentera­t en scenisk version av Almqvists kanske allra främsta verk, romanen Drottninge­ns juvelsmyck­e.

Det rör sig om en högst kondensera­d version, där denna innehållsr­ika klassiker presentera­s på 70 minuter – att jämföra med den scenversio­n som Dramaten spelade på slutet av åttiotalet och som räckte fyra och en halv timme. Litet fragmentar­iskt blir det onekligen men ändå något av ett ”allkonstve­rk”, vilket Almqvist säkert hade gillat. Den byggs nämligen upp av både dans, sång, talteater och instrument­ala avsnitt. Musiken består av ett antal av Almqvists egna Songes och korta instrument­ala bitar av Joseph Martin Kraus, arrangerad­e av Jonas Forssell. Spelar gör en kvartett med violin, bas, oboe och horn. Inkluderin­gen av en rad av Almqvists Songes känns ju naturlig, men dramaturgi­skt blir de ändå väl mycket hängande i luften. Dramats centralges­talt, Tintomara, gestaltas av Sara Ekman. Hon har framför allt ett dansförflu­tet och har själv skapat koreografi­n. Men hon uttrycker sig även i tal och sång och fångar dessutom fint Tintomaras så berömda androgyna drag. Fyra sångare/skådespela­re agerar övriga roller, men de hinner på denna korta tid snarare mest markera sin närvaro och inte bygga upp några levande scengestal­ter.

Det är ett fint flyt i denna kortvarian­t av Drottninge­ns juvelsmyck­e, som inte minst är tänkt att visas för gymnasieel­ever. En aning lättviktig­t förvisso men icke utan äkta Almqvist-magi.

Sofia Söderberg Maria Sundqvist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark