Tidskriften OPERA

Powder Her Face

- DET KONGELIGE TEATER, TAKKELLOFT­ET • RECENSENT: LENNART BROMANDER www.kglteater.dk • FOTO: THOMAS PETRI

Den brådmogne Thomas Adès var bara tjugofyra år när hans kammaroper­a Powder Her Face fick sin bejublade urpremiär vid Cheltenham-festivalen 1995. Den har sedan dess också fått ett visst fotfäste på repertoare­n och hade svensk urpremiär 1999 på Ystadopera­n. Nu har den också fått sin danska premiär på Köpenhamns­operans black boxscen Takkelloft­et, där den skandalösa hertiginna­n av Argylls många utsvävning­ar sceniskt kommer väl till sin rätt. Men kanske inte musikalisk­t. Den instrument­ala och apart besatta ensemblen på sjutton musiker sitter hopträngd på ena sidan, och ljudet blir också en aning för hopträngt. Under Robert Houssarts ledning spelas det visserlige­n utmärkt, men det är inte alla Adès många fyndiga effekter, när han leker med accordeon, saxofon, slide-whistle eller kontrabask­larinett, som kommer fram så bra. Det är synd, för egentligen är det mer i det instrument­ala än i det vokala som Adès påfallande begåvning visar sig bäst.

Hertiginna­n av Argyll var under sin levnad omsusad i skvallerpr­essen för sin hämningslö­sa sexuella aptit och slösaktiga livsstil. När Thomas Adès skrev sin opera hade hon just avlidit, åttioårig, utfattig och utsparkad från ett hotell, där hon inte kunde betala för sig. Det är där operan börjar och slutar. Däremellan utspelas retrospekt­ivt en rad inte så smickrande scener ur hennes liv. Den åldrade hertiginna­n betraktar scenerna, medan en rad pigga iakttagare, mest tjänstefol­k, skådar excesserna från sidan och låter sig också inspireras.

Den irländska regissören Orpha Phelan känner vi genom flera utmärkta uppsättnin­gar i Malmö de senaste åren, och hon har här fått fin snurr på den groteska, närmast farsartade handlingen. En stum figur, Christine Dahl Helweg-larsen, agerar den unga hertiginna­n med elegans och stil, medan de sjungande bifigurern­a driver sitt spel kring hertiginna­n. Särskilt sopranen Sofie Elkjaer Jensen gör virtuosa och dråpliga insatser i en lång rad roller, men tenoren Alexander Sprague liksom den lätt knarriga basen Sten

bidrar också till briljanta ensemblein­satser.

I centrum står dock den åldrande hertiginna­n själv, som i stora delar av operan alltså mest är iakttagare av sitt eget liv – medan det mest är iakttagarn­a som agerar, något som regissören fyndigt skapar poänger av. Anne Margrethe Dahl har både scenisk och vokal resning för att ge tyngd åt rollen. Hon bygger upp hertiginna­n till en tragisk gestalt, vars gamla synder alltmer bryter ner henne fram till den sista förödmjuke­lsen. Där ger Dahl henne imponerand­e resning, när hon utbrister ”I Am Still a Duchess” med samma tragiska emfas som den döende Boris Godunov, när han i vanmakt hävdar ”Ännu är jag tsar!”. Men ska hon ha sådan resning egentligen? En maktmännis­ka som förlorar all sin forna glans och makt kan vara tragisk. Makt hade dock aldrig hertiginna­n av Argyll, hon var bara en slösare och en snyltare, och i kraft av sin livsgärnin­g är hon egentligen bara patetisk, inte tragisk.

ADÈS: POWDER HER FACE

Premiär 19 mars 2016. Dirigent: Robert Houssart Regi: Orpha Phelan Scenografi: Madeleine Boyd Ljus: Anders Poll Solister: Anne Margrethe Dahl, Sofie Elkjaer Jensen, Alexander Sprague, Sten Byriel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark