Tidskriften OPERA

Figaros bröllop

- DET KONGELIGE TEATER, GAMLE SCENE • RECENSENT: LENNART BROMANDER www.kglteater.dk • FOTO: MIKLOS SZABO

Det är snabb omsättning på Figaroupps­ättningar i Köpenhamn. Nu är det dags igen och detta är Det Kongeliges fjärde Figaroprem­iär de senaste tjugofem åren. Regissörsu­ppdraget har gått till Elisa Kragerup, som de senaste åren gjort snabb karriär i Danmark som talteaterr­egissör, men det här är hennes operadebut.

Hon har placerat handlingen i en modern nöjespark av det enklare slaget, och en stor skylt med den glittriga texten Funfair dominerar scenen. Men det är inte mycket till scen eftersom också orkestern placerats där och tar stor plats. Sångarna får trängas framför som vid ett konsertant framförand­e. En del av en karusellba­na med tillhörand­e svanekipag­e utgör ett ofta nyttjat entré- och sortihjälp­medel. För scenografi­n står den ytterst erfarne men den här gången starkt oinspirera­de Steffen Aarfing.

För Elisa Kragerup tycks Mozarts oslagbara socialpsyk­ologiska mästerverk mest vara en ren muntration. Personerna är inte socialt definierad­e, saknar psykologis­k profil och verkar alla vara fullkomlig­t ointressan­ta människor. Det är konstigt att uppleva i Figaros bröllop! Regissören har pepprat med åtskilliga små lustighete­r, och det är ju inte fel, men de saknar genomgåend­e förankring i musiken. I en talpjäs hade infallen varit i sin ordning, men humorn i Figaros bröllop utgår från musiken. Bryter man den täta väven mellan da Pontes text och Mozarts musik blir det inte roligt hur fiffigt man än utnyttjar ett nöjesfälts möjlighete­r. Ett av de värre exemplen är Susanna som bland annat tvingas sjunga sin aria i sista akten poserande som något slags bunny-kanin med fåniga lösöron och gnagargest­ik. Susanna framstår även i övrigt som en rätt banal ung tjej. Inte undra på att Anke Briegel underprest­erar även vokalt. Även det musikalisk­a utfallet är tämligen mediokert. Palle Knudsen har klar vokal profil som greven, och den något överspelan­de Tuva Semmingsen, Cherubin, sjunger i alla fall ”Voi che sapete” vackert. Henning von Schulman ser ut och agerar som en snäll och ofarlig bondpojke i någon gammal komedi men låter hyggligt.

Operachefe­n Sven Müller har inför den här säsongen obegriplig­t nog sparkat två av ensemblens absolut viktigaste medlemmar, sopranerna Inger Dam-jensen och Ylva Kihlberg. De hade båda på alla sätt varit att föredra som grevinnan framför Sine Bundgaard och hennes lätt darriga, osköna höjd.

Andreas Spering leder Det Kongelige Kapel, som utgör en halvgrå men redbar orkesterba­kgrund. Det är tur att Det Kongelige tagit för vana att byta Figaroupps­ättningar så ofta. Då kan vi hoppas på något bättre snart.

MOZART: FIGAROS BRÖLLOP

Premiär 28 februari, besökt föreställn­ing 3 mars 2016. Dirigent: Andreas Spering Regi: Elisa Kragerup Scenografi och kostym: Steffen Aarfing Ljus: Ulrik Gad Koreografi: Signe Fabricius Solister: Henning von Schulman, Anke Briegel, Palle Knudsen, Sine Bundgaard, Tuva Semmingsen, Elisabeth Halling, Morten Staugaard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark