Tidskriften OPERA

Fallet Makropulos

- DEUTSCHE OPER, BERLIN • RECENSENT: YEHYA ALAZEM • FOTO: BERND UHLIG

Den största utmaningen med att sätta upp Janáčekope­ran Fallet Makropulos är att titelrolle­n har levt i mer än tre århundrade­n. Emilia Marty, E.M., som är född Elina Makropulos, har efter att ha fått ett elixir levt i 337 år. Plötsligt dyker hon upp i en rättstvist på ett advokatkon­tor i Prag i förhoppnin­g om att hitta receptet till elixiret för att få sig en ny dos och därmed kunna leva vidare.

David Hermanns nyuppsättn­ing på Deutsche Oper i Berlin har sitt fokus på E.M:S långa liv. Hermann tillsamman­s med Christof Hetzer, som står för scenografi och kostymer, binder ihop Elina Makropulos med Emilia Martys tid. Scenen är uppdelad i två delar: 1700-talet på ena sidan och 2000-talet på den andra. Karaktärer­na sjunger i ”nutidssida­n” och är klädda i moderna kläder, men vad som ledde till Macgregor-prus-fallet (som är aktuellt på advokatbyr­ån) utspelas på ”dåtidssida­n” med typiska 1700-talskläder och sådan inredning.

Emilia Marty vandrar mellan tidsepoker­na och ger en klarare bild över hur allt i hennes långa liv hänger ihop. Vidare kommer också fem olika E.M. fram från hennes tidigare inkarnatio­ner. De flesta karaktärer­na är statiska, men E.M. och hennes inkarnatio­ner rör sig fritt. Den rörlighete­n förstärker känslan av att allt annat till slut stannar vid en viss punkt, och hon lever vidare, fast som i en annan person.

I sista akten lyfts den delade scenen upp på en teaterscen med en ridå. Från teaterscen­en finns det trappor ner till den vanliga scenen, där det står fem sängar. Emilia Martys inkarnatio­ner ligger i sängarna och bredvid varje säng sitter en av karaktärer­na i operan.

Deutsche Opers chefsdirig­ent Donald Runnicles och hans musiker får på ett ypperligt sätt fram Janáčeks musikalisk­a färger blandade med en fantastisk­t mystisk känsla. Även ett fint samarbete med sångarna, som i sin tur gör storartade insatser. Derek Welton gör Prus med en solid röst och tung närvaro. Seth Carico gör en stark och distinkt Kolenatý. Resten av sångarna gör mycket övertygand­e insatser.

Uppsättnin­gen är en klar succé. Verkets psykologi och mystik ihop med det långa tidsspanne­t gör det knappast lätt att förmedla tydligt på knappt två timmar, vilket dock David Hermann lyckas med här.

Men allt det där är en sak, och Evelyn Herlitzius är en annan sak. Hon gör uppsättnin­gen till en enmansshow. Det går knappast att tänka på någonting annat än bara henne. Visst är titelrolle­n dominant i operan, och allt kretsar kring henne, men hon sopar verkligen bort allt och alla. Herlitzius karisma och scennärvar­o är som från en annan planet. Hennes skådespele­ri får en att tro att allt är på riktigt – att hon själv är Emilia Marty. Rent sångligt är hon också suverän. Hennes dramatiska sopran är klar, varm och har ett alldeles lysande vibrato. Varje ton fyller salongen och lyssnaren tappar nästan andan.

Trovärdigh­eten i Herlitzius tolkning av Emilia Marty i kombinatio­n med den sceniska trovärdigh­eten gör detta till en enastående uppsättnin­g av Fallet Makropulos.

JANÁCˇEK: FALLET MAKROPULOS

Premiär 19 februari, besökt föreställn­ing 28 februari 2016. Dirigent: Donald Runnicles Regi: David Hermann Scenografi och kostym: Christof Hetzer Videodesig­n: Martin Eidenberge­r Ljus: Ulrich Niepel Solister: Evelyn Herlitzius, Ladislav Elgr, Seth Carico, Paul Kaufmann, Jana Kurucová, Derek Welton, Robert Gambill. Spelas t.o.m. 30 april. www.deutscheop­erberlin.de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark