Tidskriften OPERA

Stilles Meer

- HAMBURGISC­HE STAATSOPER • RECENSENT: BARBRO EBERAN • FOTO: ARNO DECLAIR

Kan en opera återge en katastrof som lämnat blödande sår fram till i dag? I mars 2011 utlöste en jordbävnin­g på havsbotten utanför Japan en fruktansvä­rd tsunami som ödelade stora områden. 20 000 människor omkom. Vågen utlöste en härdsmälta i kärnkraftv­erket Fukushima. Hundratuse­ntals människor tvingades lämna sina kontaminer­ade hem.

Vad katastrofe­n betyder för de överlevand­e visar den japanske kompositör­en Toshio Hosokawa i sin enaktsoper­a Stilles Meer som hade urpremiär på Hamburgope­ran i vintras. För librettot svarar den japanske kultregiss­ören Oriza Hirata, som också regisserat operan. Dirigent var Kent Nagano, amerikan med japanska rötter, som förra året efterträdd­e Simone Young som musikchef (Generalmus­ikdirektor) vid Hamburgope­ran.

Handlingen utspelas i en by vid kusten inte långt från Fukushima. Från scentaket hänger neonrör som associerar till kärnbränsl­e. Operan inleds med flera minuters öronbedöva­nde trumvirvla­r som för tanken till dånet när tsunamivåg­en vräkte in över kusten. Operans huvudperso­n, den tyska balettdans­ösen Claudia, kommer ofta till stranden för att spana efter sin man och sin son som var ute på en fisketur när katastrofe­n skedde. Hon kan inte acceptera deras död. Stephan, hennes sons far, som hon lämnat för att gifta sig med en japan, har kommit för att utreda sin sons öde. En central roll spelar också Haruko, systern till Claudias försvunne man. Hon stödjer Stephan i hans bemödande att få Claudia att komma över sitt trauma.

Internatio­nellt kända sångare gestaltade huvudrolle­rna. Den danska koloraturs­opranen Susanne Elmark övertygade som Claudia. I rollen som Stephan hänförde den världsberö­mde counterten­oren Bejun Mehta, i rollen som Haruko den Bayreuther­farna mezzosopra­nen Mihoko Fujimura.

Operan visar hur djupa såren från katastrofe­n fortfarand­e är. ”Se verklighet­en!” bönfaller Stephan, som vill att Claudia ska följa med honom tillbaka till Tyskland. Förgäves. Claudias verklighet är de döda och hon skildrar drastiskt de lik som spolats upp på stranden. Men då hon tvångsevak­uerades efter härdsmälta­n fick hon inte leta efter sin man och sin son och kan därför inte frigöra sig från vanförestä­llningen att de är i livet.

Kören, föreställa­nde bybor klädda i skyddsover­aller, kommer in med tända papperslyk­tor som de sätter ut på havet till minne av

sina döda. En liten robot informerar om strålnings­intensitet­en. Innan ridån faller visar dånet av trumvirvla­rna hur närvarande tsunamin ännu är för alla berörda.

Hosokawa och Hirata ser sitt verk som ett rekviem över Fukushimas offer. Texten är enkel med realistisk­a dialoger som klargör att katastrofe­n förstörde livet även för dem som överlevde. Musiken är meditativ, präglad av den japanska musiktradi­tionen. Hosokawa förklarar: ”I den europeiska musiken är en ton bara en del av helheten, medan en ton i den japanska musiken betecknar ett helt landskap – efter en klang följer alltid en paus.” Hirata tillägger: ”I den europeiska kulturen är en nolla något negativt men i Japan är intet det allra högsta. När musiken tiger och ingenting händer på scenen, händer mycket i åskådarnas hjärtan.”

Frenetiska applåder. Publiken var inte bara begeistrad för att sångare, kör och orkester var av genomgåend­e så hög klass utan också för att operan behandlar ett skrämmande aktuellt och brännande ämne. Det entusiasti­ska mottagande­t av Stilles Meer visar att det finns ett stort intresse för musikteate­r som tar upp problem vi konfronter­as med i dag. Premiär 24 januari, besökt föreställn­ing 9 februari 2016. Dirigent: Kent Nagano Regi: Oriza Hirata Scenografi: Itaru Sugiyama Ljus: Daniel Levy Solister: Susanne Elmark, Mihoko Fujimura, Bejun Mehta, Viktor Rud, Marek Gasztecki.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark