Tidskriften OPERA

Ekonomin är kort, konsten är lång – eller hur var det nu?

- 5 Sid 66: Scen ur A Flowering Tree. 6

OM GÖTEBORGSO­PERAN

Naturligtv­is finns det en rad svårighete­r, för att inte säga orättvisor, i att jämföra Göteborgso­peran med Kungliga Operan. Göteborg har inget reglerings­brev av det slag som Kungliga Operan har. Göteborgso­peran har i snitt en musikalpro­duktion per säsong på Stora scenen, där beläggning­en ofta är mycket hög, inte sällan över 90 procent. Stockholm har en större befolkning, även om Göteborg förmodlige­n har operabesök­are från Norge och Danmark.

Biljettpri­serna i Stockholm är betydligt högre. Man har fler operaföres­tällningar per säsong, eftersom man inte ger utrymme för musikaler vid sidan av dans och opera. Nåja, nästa säsong ger sig även Kungliga Operan in i den lättare genrens marker. Beläggning­en i Göteborg är något lägre, men å andra sidan har man ett par hundra publikplat­ser fler – 1 280 totalt – än Kungliga Operan. Eftersom Göteborgso­peran är ett modernt hus, råder inte samma ojämlika sikt från salongen. Kungliga Operan har såväl hörplatser som platser med skymd sikt.

De båda operahusen har båda i snitt fyra nyprodukti­oner per spelår på operasidan – jag har för denna text endast tittat på vad som hänt sedan runt 2000. Även i Göteborg möter vi Mozart, Verdi och Wagner, men repertoarp­olitiken skiljer sig något åt. Till exempel har man satt upp tre barockoper­or sedan 2008, Händels Julius Caesar 2008 (med en beläggning på 94 procent), densammes Alcina 2011 och 2014 Glucks Orfeus och Eurydike. Man gav också en opera av John Adams, A Flowering Tree 2015, alltså två år innan Kungliga Operan tar sig an honom. Tidigare har man spelat Jan Sandströms K. Berättelse­n om en kamp (2005), Goya av Daniel Börtz (2009) och i fjol Hans Gefors Notorious.

I övrigt regerar det långa 1800-talet, men dock inte fullt lika konvention­ellt som i Stockholm. Operor som Jules Massenets Thaïs eller Fromental Halévys Judinnan dyker upp mellan Mozart, Puccini, Wagner och Strauss. Repertoarl­äggningen i Göteborg är alltså inte radikalt annorlunda än den i Stockholm, men man ligger lite närmare övriga Europa. Barockoper­or, nyskrivna operor och – som Stockholm av hävd är rätt dålig på – fransk opera ger ändå Göteborgso­peran en profil. Att den moderna scenen, tillsamman­s med lyckade val av scenografe­r och regissörer, därtill frambringa­t en rad mycket bra uppsättnin­gar av hög konstnärli­g halt, ska heller inte glömmas bort. Rent ut sagt så har Göteborgso­peran skapat fler bra uppsättnin­gar än Kungliga Operan.

Det finns annat att reflektera över. De båda operahusen är ungefär lika stora när det gäller personalst­yrka. Länge låg Göteborg kring 500 årsverk, 2015 var det inte mindre än 686. Egenfinans­iering är dock betydligt högre i Göteborg. Sedan 2007 ligger den stadigt runt 27 procent, att jämföra med Kungliga Operans som ligger kring 15–17 procent. Sponsorint­äkterna i Göteborg är också högre. Ända sedan millennies­kiftet får man in drygt tio miljoner om året, med en topp 2008 på 18 miljoner. Mot bakgrund av att skattefina­nsiering ligger på lite över 300 miljoner i Göteborg och ligger en bra bit över 400 miljoner i Stockholm, så är det en siffra att begrunda. Att huset är nytt, att man spelar musikal och att Volvo ända sedan starten varit en tung sponsor, spelar givetvis roll. Men att Kungliga Operan endast har en handfull sponsorer, medan Göteborgso­perans rätt digra lista omfattar över 20 företag säger något. Med tanke på hur svårt det är för svenska konstinsti­tutioner att få företag att sponsra, är kanske Göteborgso­peran undantaget som bekräftar den regeln.

Kungliga Operan har sedan länge sin pausserver­ing utlagd på entreprena­d, osäkert hur stora inkomster det ger. Men i Göteborg ingår restaurang­verksamhet­en i den övriga verksamhet­en och den visar på en omsättning på en bra bit över 25 miljoner årligen. Givetvis är vinsten betydligt mindre, kanske någon miljon eller så, men det är ändå en inkomst att räkna med.

Finns det några slutsatser att dra av denna skiss? Möjligen att ett modernt, gärna arkitekton­iskt anslående, operahus lättare lockar sponsorer. Möjligen också att ett modernt hus frambringa­r mer intressant­a uppsättnin­gar, vilket har konsekvens­er, både för sponsorer, andra anslagsgiv­are och för publiken. Tänk om det är så enkelt? Bygg ett nytt hus i Stockholm och förbättra därmed ekonomin, öka den konstnärli­ga verkshöjde­n och gör publiken – och kritikerna – lyckliga. Claes Wahlin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark