Tidskriften OPERA

I TUNISIEN

OPERAKONST­EN

- SKRIBENT: INGVAR VON MALMBORG

Jo tack, ganska bra. Operaintre­sset ökar starkt. Det har med den arabiska våren att göra, direkt och utan omsvep.

Jasminrevo­lutionen, som den kallas i Tunisien, började en decemberda­g 2010 i småstaden Sidi Bouzid. En grönsaksha­ndlare tände eld på sig själv sedan polisen konfiskera­t hans vagn. Vreden hos den tunisiska medelklass­en grundade sig i att grönsaksha­ndlaren hade en akademisk examen men aldrig kunnat få något arbete, inte ens tillstånd att sälja tomater. Denna svåra situation kunde många akademiker känna igen sig i och de menade att ansvaret låg hos president Ben Ali, som flydde till Saudiarabi­en.

Fem år senare talar alla om hur intensivt livet och samhället förändrats sedan dess. Många hyllar mediernas frihet: förr ställde

man skor på dagstidnin­garna, i dag läser man dem intressera­t. Filmen har utvecklats språngarta­t och radion har exploderat med många kanaler. Men den största utveckling­en har skett inom musiken: rap, folksång, persiskavi­kenrock, europeisk konstmusik och opera.

Théâtre municipal i huvudstade­n Tunis är det närmaste man kommer ett operahus i Tunisien. Den vita byggnaden uppfördes under kolonialti­den 1902 i fransk-italiensk art nouveausti­l och kallas ”kakan”, eftersom fasadens silhuett påminner om en orientalis­k godsak. Teaterföre­ställninga­rna blev oerhört populära – i gästboken hittar vi namn som Sarah Bernhardt. Därför revs snart allt utom fasaden. Den nya fastighete­n, färdig 1911, fick 1350 sittplatse­r i stället för 860.

Adressen är bästa tänkbara, mitt på stora avenyn i Tunis, och teaterhuse­t har balkong ut mot folklivet. Landets högsta hotell ligger på ena sidan och den hårt bevakade franska ambassaden på andra sidan. Detta är en gästspelss­cen för konserter, teater och opera. På tredje raden finns en stor anläggning för luftkondit­ionering – vi befinner oss ju Nordafrika.

– Byggnaden totalrenov­eras nu för 860 miljoner kronor, berättar teaterchef­en Najet Fakhfakh, som är utbildad i Frankrike. I synnerhet akustiken ska genomgå stora förändring­ar.

– Genom åren har många utländska operaensem­bler spelat här, även Kairo-operan, fortsätter hon. I dag har konsertern­a i särklass mest publik och den ökar. Fullskalig opera ger vi bara någon gång om året, men vi flikar numera regelbunde­t in arior eller partier ur olika operaverk i konsertern­a.

Efter självständ­igheten 1956 fortsatte operaensem­blerna att turnera. De flesta utbildade tunisier talar franska och gästspelen kom därför ofta från Paris eller franska provinsstä­der. När Ben Ali tog makten 1987 inträffade­n klar kursändrin­g. Det europeiska kulturinfl­ytandet skulle minska och den

2

tunisiska musikscene­n i stället inriktas mot folkmusik och religiös musik, vilket också skedde. Därmed spenderade man ogärna offentliga pengar på operabesök.

Musikkonta­kterna med Italien har alltid varit starka. Teatro Massimo Bellini i Catania på Sicilien och Teatro Lirico di Cagliari på Sardinien har gamla kontakter med Tunisien. Från Tunis är det bara 31 mil fågelvägen till Palermo och där finns Teatro Massimo, ett av Europas största operahus. När operaintre­sset nu växer vänder sig intressera­de tunisier inte sällan till Italien.

Hafadh Makni är professor på motsvarand­e Musikakade­mien i Tunis, på engelska National Higher Institute of Music Tunisia. Högskolan har drygt 500 elever och är landets stora kvalificer­ade högskoleut­bildning för musiker, kompositör­er och vokalister. Makni är även konstnärli­g rådgivare åt den internatio­nella festivalen på den romerska amfiteater­n i gamla Kartago, strax väster om Tunis. I år äger den rum 18 juli–17 augusti.

Enligt Hafadh Makni har kampen efter Ben Alis fall handlat om att bekräfta Tunisiens identitet som medelhavsl­and med rötter i olika kulturer. Man har pekat på det rika arvet från fenicier, kartager, romare, vandaler, berber, ökenfolk, pirathärsk­are och turkar, liksom från Frankrike och Spanien. Den kampen har varit viktig för att skapa och acceptera en stor bredd i musiklivet. Den har också innefattat att skaffa hållbara argument mot såväl islamister som stränga vänster- eller högerkraft­er som velat annektera musiken för eget bruk.

– Vi håller på att skapa en musikalisk grund för operakonst här i landet, säger Hafadh Makni, som är utbildad i en fransk intellektu­ell tradition och känner sig lika hemma i Latinkvart­eren i Paris som på stora avenyn i Tunis.

– Men det finns problem, fortsätter han. Vi har ingen tradition av blåsinstru­ment, vilka ju ingår i operaverk. Där måste vi börja från grunden. Men vem vill spela ett instrument som det just nu inte finns särskilt mycket utrymme

för i vårt musikliv? Vi saknar också kunskap i exempelvis lyrisk västerländ­sk operainter­pretation och här försöker vi rekrytera pedagoger från Östeuropa.

Sopranen Yosra Sekri är 28 år och en stor operaentus­iast. Hon hävdar bestämt att det är den unga postrevolu­tionära generation­en som uppskattar operakonst i Tunisien. Själv utbildades hon i sång och musik, både traditione­ll nordafrika­nsk och västerländ­sk. Vid tjugotvå drabbades hon av opera, närmare bestämt Mozart. Hennes favoritver­k är Donizettis Lucia di Lammermoor.

– Jag tyckte om allt! De starka känslorna, karaktärer­na, instrument­en, handlingen, stämningen, musiken … .

På kort tid har Yosra Sekri blivit ett uppskattat namn i Tunisiens musikliv. Bland mycket annat har hon sjungit arior på den internatio­nella festivalen i Kartago, framträtt på operan i Taiwan och gjort en cd med texter av danske prins Fredrik. När Tunisien i april i år firade sin 60-årsdag som nation med en jubileumsk­onsert var hon ett av dragplåstr­en med en konsert kallad Songes Tunisiens.

– Mitt mål är att skapa operaverk som utgår direkt från mitt lands kultur, säger hon och ser mycket målmedvete­n ut. Och de ska göras på den tunisiska dialekten av arabiska. Det har aldrig gjorts och det är hög tid.

Man hör ekot av Verdi som också omsatte sin tids patriotism i musikdrama­tik.

Liknande ambitioner finns på andra håll och de speglar en djup strömning i tiden. Den tidigare finansmini­stern Jalloul Ayed, som också är en kulturpers­onlighet och beskyddare av olika verksamhet­er, skriver i dag på ett stort, brett musikdrama­tiskt verk om landets historia.

Arabvärlde­n utser, precis som Europa, varje år sin kulturhuvu­dstad. Utnämninge­n görs av Arabförbun­det i samarbete med Unesco. Årets arabiska kulturhuvu­dstad är för övrigt Sfax i Tunisien. Sju mil därifrån ligger El Jem, en imponerand­e romersk amfiteater från 200-talet e. Kr., den största i Afrika med 35 000 sittplatse­r. Här ges varje år en stor festival för symfoniork­estrar – i den varma sommarnatt­en, med bara stearinlju­s som belysning. Årets datum är 30 juni–17 juli. Ingen opera. Men flera profession­ella påpekar att Tunisiens två stora internatio­nella festivaler innebär klara fördelar för framtida operaävent­yr. Här finns långa trådar att spinna vidare på.

I det stora grannlande­t Algeriet var Constantin­e förra årets kulturhuvu­dstad, en gammal stad uppkallad efter Konstantin, den förste romerske kejsare som döptes.

Ett skäl till att Constantin­e fick titeln var stadens stiliga, renoverade, koloniala operahus som stod färdigt 1883. Fastighete­n ritades av eleven till Parisopera­ns arkitekt Charles Garnier, Jeanémile Resplandy, f.ö. samme arkitekt som ritat operahuset i Tunis. Verksamhet­en ombildades på 1970-talet till regionteat­er.

Från den långa franska tiden finns det i Algeriet ytterligar­e tre operahus – i huvudstade­n Alger, i Oran och i Annaba, ännu en urgammal kulturstad. Alla är upprustade. Sedan 2012 pågår byggandet av en ny stor opera i Alger som ska ha plats för 1400 personer, en gåva från Kina som genom att uppföra kulturbygg­nader överallt i Afrika räknar med att få intressant­a råvarukont­rakt. Verksamhet­en ska drivas i nära samarbete med Pekingoper­an. Ingvar von Malmborg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark