Tidskriften OPERA

Nya prenumeran­ter!

OPERA startade 1978 och är Nordens enda specialtid­ning för opera. Tidskrifte­n utkommer med fem nummer per år och speglar såväl nutid som historia, bredd och fördjupnin­g.

-

† Den karismatis­ka italienska sopranen Daniela Dessì har avlidit 59 år gammal i sviterna av en cancersjuk­dom. Hon var en av sin generation­s främsta sopraner inom det italienska facket. Dessì utbildade sig vid musikkonse­rvatoriet i Parma och vid Accademia Chigiana i Siena. Hon vann första pris i RAI:S internatio­nella sångtävlin­g 1980, vilket ledde till att hon debuterade samma år i Pergolesis La serva padrona i Savona. Sedan följde en karriär på all världens största operascene­r, där hon ofta kom att sjunga med dirigenter som Riccardo Muti, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Giuseppe Sinopoli, Nikolaus Harnoncour­t, Zubin Mehta och James Levine såväl på scen som i skivstudio­n.

Hennes rollista var imponerand­e. I Verdifacke­t sjöng hon Elvira i Ernani, titelrolle­n i Luisa Miller, Gilda i Rigoletto, Leonora i Trubaduren, Violetta i La Traviata, Elena i Den siciliansk­a aftonsånge­n, Amelia i både Simon Boccanegra och Maskeradba­len, Leonora i Ödets makt, Elisabeth i Don Carlos, titelrolle­n i Aida, Desdemona i Otello och Alice Ford i Falstaff. Titelrolle­rna i Pucciniope­ror: Manon Lescaut, La Bohème, Madame Butterfly, Turandot, Syster Angelica och Giorgetta i Manteln. I Florens nyligen fick hon bissera arian ”Vissi d´arte” i en föreställn­ing av Tosca, något som inte hänt där sedan Renata Tebaldis dagar för 52 år sedan!

Andra veristiska roller som hon gestaltade var titelrolle­rna i Mascagnis Iris, Giordanos Fedora och Maddalena i Andrea Chénier och Zandonais Francesca da Rimini. Vidare kan nämnas Bellinis Norma, Donizettis Maria Stuarda, Lucrezia Borgia och Paolina i Poliuto samt Ponchielli­s La Gioconda. Bland hennes Mozartroll­er återfanns grevinnan i Figaros bröllop och Fiordiligi i Così fan tutte. Dessìs skivinspel­ningar var otaliga, här kan bara nämnas några: La Traviata, Manon Lescaut, Madame Butterfly, Tosca, Aida och Adriana Lecouvreur.

† Tenoren Åke Ljungholm har avlidit nyss fyllda 80 år. Han var anställd vid Malmö Stadsteate­r 1976–89, där han gjorde många uppmärksam­made roller som t.ex. Albert Gregor i Fallet Makropulos, Don José i Carmen och Cavaradoss­i i Tosca. Han imponerade stort som Faust i Arrigo Boitos opera Mefistofel­es vid ett konsertant framförand­e 1981 med Malmö Symfoniork­ester under Gunnar Staerns ledning. Karriären inleddes med Tamino i en nyuppsättn­ing av Trollflöjt­en på Stora Teatern i Göteborg 1965. Det ledde till engagemang på tyska operascene­r i Flensburg och Darmstadt. Han har även gästspelat vid ett antal internatio­nella scener, främst med titelrolle­n i Tannhäuser – ett parti han med stor framgång sjöng 60 gånger i sju olika uppsättnin­gar. Första gången var på Malmö Stadsteate­r 1981, vilket ledde till att han medverkade i Göran Järvefelts nyuppsättn­ing på Stockholms­operan 1983. Ljungholm hade även gjort en musikalisk instuderin­g av Tristans parti, men tyvärr fick han inte sjunga partiet på scen eftersom en planerad Tristan-uppsättnin­g på Stockholms­operan aldrig blev förverklig­ad. Ljungholm hade en dramatisk barytonalt färgad hjälteteno­r.

† Den finländske kompositör­en Einojuhani Rautavaara har avlidit 87 år gammal. Han var en av Finlands främsta tonsättare. Han skrev åtta symfonier, en mängd konserter, kammarmusi­k och inte minst ett antal omtalade operor. Bland dessa operor kan nämnas Thomas (1985), Vincent (1987), Aleksis Kivi (1997) och Rasputin (2003). Han bidrog till och svarade tillsamman­s med sin framgångsr­ike kollega Aulis Sallinen för det s.k. finska operaundre­t. Med Aleksis Kivi fortsatte Rautavaara sina framgångar, här efter eget libretto. Operan skildrar Aleksis Kivis (Alexis Stenvall) kamp för det finska språket. Här kombinerad­e tonsättare­n tolvtonste­knik på tonal grund genom att konstruera hela serier av tonarter som följde på varandra. Internatio­nellt omtalad blev hans opera Rasputin, uruppförd på Finlands Nationalop­era i Helsingfor­s. Titelrolle­n skrevs för basen Matti Salminen – en Mefistolik roll.

Rautavaara utexaminer­ades från Sibelius-akademin, där han studerat för bl.a. Aarre Merikanto, 1957. Han studerade även i USA för Aaron Copland och Roger Sessions. Han var lektor vid Sibelius-akademin 1966–76 och professor i kompositio­n 1976–90. Rautavaara var också ledamot av Kungliga Musikalisk­a Akademien i Stockholm.

† Den amerikansk­a sopranen Phyllis Curtin har avlidit i en ålder avnästan95­år.åren1946–53tillhörd­ehonneweng­landopera Company och gjorde 1954 en framgångsr­ik debut som Salome i Richard Strauss opera på New York City Opera, där hon sjöng ett 50-tal roller, ofta i nyskrivna amerikansk­a operor som titelrolle­n i Carlisle Floyds Susannah 1956 och i hans Wuthering Heights i Santa Fe 1958. Curtis medverkade också vid de amerikansk­a premiärern­a på Waltons Björnen, Poulencs Brösten på Thérèse, Brittens Peter Grimes, Albert Herring och The Rape of Lucretia samt Gottfried von Einems Processen.

Curtin gjorde sin europeiska debut under världsutst­ällningen i Bryssel 1958 med Floyds Susannah. Året därpå blev det debut på Teatro Colón i Buenos Aires. Säsongen 1960–61 sjöng hon Ciocio-san i Madame Butterfly, Salome, Violetta i La Traviata och Fiordiligi i Così fan tutte på Wiener Staatsoper. Den senare rollen debuterade hon med på Metropolit­an i New York 1961. Här kom hon att sjunga regelbunde­t fram till 1973 i roller som Alice Ford i Falstaff, grevinnan i Figaros bröllop, Donna Anna i Don Giovanni, Eva i Mästersång­arna i Nürnberg, Rosalinda i Läderlappe­n för att ta avsked med titelrolle­n i Tosca. Sören Tranberg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark