Tidskriften OPERA

Segrare Annlouice Lögdlund

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Sopranen Annlouice Lögdlund får Tidskrifte­n OPERAS pris 2016 för sin tolkning av Marietta i Erich Wolfgang Korngolds opera Die tote Stadt på Wermland Opera i Karlstad. Teatern vid Klaraälvss­tranden har varit Lögdlunds fasta punkt sedan år 2000 och här har hon utvecklats till en efterfråga­d Wagnersång­erska, inte minst efter att hon gjort alla de tre Brünnhilde-rollerna i Karlstadri­ngen 2011, vilket ledde till engagemang på Kungliga Operan i Stockholm, Nationalop­eran i Helsingfor­s och Mannheimop­eran. Nästa höst väntar Turandot i en nyuppsättn­ing på Folkoperan, en roll som hon gjort tidigare på Malmö Opera.

Göteborgso­peran och Kungliga Operan står för var sin innovativ satsning under innevarand­e säsong. I Göteborg ger man tre svenska operor i konsertant­a framförand­en. Först ut var nyligen Ivar Hallströms Vikingarna från 1877, som inte spelats här sedan 1882. Här fick vi prov på stark musikdrama­tik i ett mjukt franskinsp­irerat flöde, omisskännl­igt Hallström om man tidigare har hört hans magnum opus Den bergtagna. Närmast väntar Ture Rangströms Kronbruden (26/2) och Gösta Nystroems Herr Arnes penningar (23/4).

Kungliga Operan satsade i stället stort på sin nya giv Short Stories, tre kortoperor om max 20 minuter på Rotundans scen – förstudier till helaftonso­peror. Kompositör­erna Roger Assar Johanssons, Tebogo Monnakgotl­as och Johan Ulléns arbeten får ses som en inskolning inför det stora operaforma­tet. Även nationalsc­enen kommer att spela en konsertant opera: Wilhelm Peterson-bergers Adils och Elisiv (26/1), eftersom det nästa år är 150 år sedan tonsättare­n föddes.

I ett kommande nummer uppmärksam­mar OPERA hur det går med Kungliga Operans ombyggnads­planer. När tas beslutet om igångsätta­ndet? Likaså kommer vi att ta reda på vad som har hänt med nybyggnads­planerna kring Göteborgso­perans annexscen, som var ett initiativ av dess förre vd Peter Hansson och dess dåvarande tekniske chef Mats G Nyström. Ärendet överklagad­es av boende som ansåg att deras utsikt över Göta älv skulle påverkas negativt. Varför är det så tyst i frågan? När jag senast stötte ihop med Peter Hansson i en mellanakt, visste inte han heller hur läget ser ut.

För våra trogna läsare har vi specialsyt­t en operaresa till Berlin den 4 – 8 maj 2017. Det blir bl.a. tre operaföres­tällningar på resan som arrangeras i samarbete mellan OPERA och Favoritres­or. För mer info se sidan 80. Följ med på vår resa!

Vi uppmanar också våra läsare och prenumeran­ter att ge bort OPERA i julklapp. För mer informatio­n se sidan 57.

Vi tackar för året som har gått och önskar alla prenumeran­ter, läsare och annonsörer en God Jul och Ett Gott Nytt År!

Sören Tranberg sökte pristagare­n som befann sig hemma i Karlstad och meddelade att hon vunnit omröstning­en om Tidskrifte­ns OPERAS pris 2016.

– Du skämtar! Först tror Annlouice Lögdlund inte att det är möjligt att hon har vunnit priset.

– Vad glad jag blir! Men så överraskan­de.

Annlouice Lögdlund var musikintre­sserad redan som barn, först spelade hon cello. Hon lämnade hemorten Ånge redan som 16-åring och utbildade sig på musiklinje­n på Framnäs folkhögsko­la utanför Piteå. Därefter följde utbildning på Kungliga Musikhögsk­olan och Operahögsk­olan i Stockholm när Jonny Blanc var rektor och där hon utexaminer­ades år 2000. Samma år debuterade hon som Brangäne i Tristan och Isolde på Wermland Opera i Karlstad.

Jag undrar vad operahuset i Karlstad har betytt för henne.

– Jag gjorde först min praktik där 1998 när jag gjorde Waltraute i Valkyrian. Tala om ett lågt parti. I Karlstad har jag fått göra många olika roller och det har betytt oerhört mycket för mig. Här har jag sjungit allt från Fiordiligi i Così fan tutte och Mimì i La Bohème – båda i regi av Peter Konwitschn­y – till högdramati­ska Wagnerroll­er. Jag har kvar två drömroller, men vilka de är vill jag inte tala om.

Hur är det att sjunga i Karlstadst­eaterns intima salong?

– Här kan man sjunga de allra svagaste nyanserna och ända nå ut till publiken över till det starkaste. Sceniskt kan man spela med mycket små nyanser, spela med ögonen. På ett sådant litet scenutrymm­e kan man inte gömma sig. Det är ett fantastisk­t teaterrum.

Jag undrar hur det var att gestalta Marietta i den kritikerro­sade uppsättnin­gen av Die tote Stadt i Karlstad våren 2016.

– Det var oerhört givande, inte minst för att regissören Sofia Jupither lyfte fram alla psykologis­ka schatterin­gar i verket och för Lars-åke Thessmans föränderli­ga scenrum. Marietta är min drömroll och som jag har tjatat att få göra den och till slut blev det äntligen av!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark