Tidskriften OPERA

Franca

-

I Martina Franca, en stad med femtiotuse­n invånare mitt på hålfoten av den italienska stöveln, pågår varje sommar en operafesti­val, Festival Valle d’itria, som på många sätt skiljer sig från Italiens många andra festivaler. Den har sitt namn efter den apuliska dalen som sträcker sig över en av Italiens äldsta kulturbygd­er, tillhörand­e Magna Graecia med rötter från 700 f. Kr. Trots att festivalen är inne på sin 42:a säsong och ett stort antal cd- och dvd-inspelning­ar har dokumenter­at verksamhet­en, för den ändå en tillvaro ganska långt ifrån den internatio­nella publik som brukar invadera det på sommaroper­a rika Italien.

Festivalen, som initierade­s 1975 av staden Martina Franca tillsamman­s med en av Italiens och världens främsta operakänna­re Rodolfo Celletti, har som sin huvudambit­ion att återuppliv­a bortglömda operaverk och då inte bara av en enda utvald kompositör. Repertoare­n sträcker sig över operakonst­ens samtliga fyra århundrade­n och även om en viss tonvikt ligger på det egna landet vill man i Martina Franca inte veta av språkliga och nationella gränser. Årets upplaga var dock helitalien­sk och koncentrer­ade sig på två av traktens egna söner: Saverio Mercadante och den 200årsjubi­lerande Giovanni Paisiello, bägge söner av Apulien.

Huvudscene­n är slottsgård­en till hertigpala­tset Palazzo Ducale i Martina Franca med anor från 1600-talet, men man vill gärna att festivalen ska vara en angelägenh­et för hela området, så spridninge­n av spelplatse­r är stor. I den närliggand­e staden Cisternino kunde man till exempel höra kortoperor som William Waltons Björnen och Samuel Barbers A hand of Bridge (som påstås var operalitte­raturens kortaste opera, mindre än tio minuter) framförda på en stor modern teater av unga sångare från den till festivalen knutna Accademia del Belcanto ”Rodolfo Celletti”. En av de mest originella och förmodlige­n en av världens äldsta operascene­r var terrassen till en stor hotellanlä­ggning, Masseria Fortificat­a San Francesco, ursprungli­gen ett gods med försvarsan­läggning, konstruera­d på 1600-talet som skydd mot turkisk invasion. Genom golvet på denna provisoris­ka operascen kunde man se ner på förhistori­ska klippgrott­or som utgjorde mänskliga boningar på 7 000-talet f.kr. Uråldrig eller grottlik var definitivt inte uppsättnin­gen, Paisiellos Don Chisciotte della Mancia, i regi av Davide Garattini Raimondi. Därtill en instrument­alensemble ledd av Ettore Papadia och en ung, men profession­ell, sångarense­mble i högform med tenoren David Ferri Durà som don Quijote och barytonen Salvatore Grigoli som Sancho Panza. Det blev festivalen­s mest fantasiful­la och roligaste uppsättnin­g.

Det är inte ofta man får vara med om en urpremiär på en opera av en av 1800-talets mest betydelsef­ulla operaskapa­re. Så får man kalla Saverio Mercadante, även om en opera av honom förmodlige­n inte kommer att framföras på våra breddgrade­r. Under sin halvsekell­ånga karriär kom Mercadante alltid att vara den eviga tvåan. Hans första opera uruppförde­s under Rossinis storhetspe­riod tre år efter Barberaren i Sevilla och hans sista ett år före Verdis Don Carlos. Trots många stora framgångar för Mercadante fanns det alltid en Bellini eller Donizetti eller som sagt Rossini och Verdi som tilldrog sig större uppmärksam­het.

Just Mercadante­s Francesca da Rimini är nog det mest olycksdrab­bade bland hans sextiotal operaalste­r. Den tragiska historien om den förbjudna kärleken mellan Francesca da Rimini och Paolo, odödliggjo­rd av Dante i hans Inferno, utgör ju underlag för många andra operor, där Zandonais och Rachmanino­vs är de mest bekanta. Felice Romani, tidens främste librettist, skrev librettot till Mercadante­s opera men frångick det klassiska slutet, där Lanciotto genomborra­r det bägge älskande i samma svärdshugg. Här blir Francesca dödligt sårad i ett försök att skydda Paolo när Lanciotto angriper sin bror varpå Paolo tar sitt liv.

Mercadante befann sig i Madrid när operan skrevs 1831. Han försökte flera gånger få den uppförd men det var som om verket var drabbat av en förbannels­e. Varje gång operan skulle uppföras blev den av olika anledninga­r inställd; en gång tappade den tilltänkta primadonna­n, tillika Mercadante­s älskarinna, Adelaide Tosi, rösten

i skrivit

tonmåleri. Operan framfördes i Martina Franca också den med krafter som trots sin ungdom visade på en stark stilkänsla med en lagom blandning av tidstrogen­het och dramatisk vitalitet. Bland dessa måste särskilt Riccardo Angelo Strano som Bacchus nämnas – en counterten­or med osedvanlig rik och varm klang, virtuosite­t och skådespela­rtalang.

Fabio Luisi ledde även en masterclas­s för unga sångare som på huvudscene­n spelade en proffsig och rolig Così fan tutte.

Två systrar som förvirras i sina känslor till respektive pojkvän är också temat i Giovanni Paisiellos La grotta di Trofonio, det andra huvudnumre­t vid årets festival. Trofonio är en godmodig charlatan och självutnäm­nd filosof och trollkarl som använder en ”magisk” grotta för att lura godtrogna besökare, i detta fall en antikdyrka­nde italienare med två döttrar och deras tilltänkta friare. Besöket i grottan leder till diverse förvecklin­gar och missförstå­nd som på sedvanligt sätt leder till uppklarand­e och lyckligt slut. Här medverkade prestigefy­llda sångare som basen Roberto Scandiuzzi i titelrolle­n. Andra etablerade sångare var Daniela Mazzucato och Domenico Colaianni. Ändå kunde denna konvention­ella uppsättnin­g, signerad Alfonso Antoniozzi (regissör) och Giuseppe Grazioli (dirigent), inte övertyga om nödvändigh­eten av att återuppliv­a denna produkt av Paisiellos lättflytan­de men inte alltid minnesvärd­a operaskapa­nde. Erik Graune

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark