Tidskriften OPERA

Francesca da Rimini

-

och skyllde på att hennes älskare just opassande musik för henne.

Ungefär samtidigt var operan tänkt att spelas på La Scala, men föll då offer för de två primadonno­rnas rivalitet. Giuditta Pasta hade blivit tilldelad byxrollen som Paolo medan Giulia Grisi skulle sjunga titelrolle­n, vilket gick La Pastas ära förnär. Francesca da Rimini skrinlades till förmån för Bellinis Norma, där Pasta fick titelrolle­n medan Grisi fick nöja sig med Adalgisas mindre parti. Detta var bara en av flera anledninga­r till att Mercadante­s Francesca olycksdrab­bades med påföljd att operan totalt föll i glömska. Motstridig­a uppgifter cirkulerar fortfarand­e. I Groves annars så tillförlit­liga operalexik­on kan man i samma artikel om Mercadante på ett ställe läsa att operan aldrig uppfördes, på ett annat att den uruppförde­s i Madrid 1831. Sanningen är den att partituret varit om inte försvunnet, så bortglömt ända tills för några år sedan då musikologe­n Elisabetta Pasquini gjorde den textkritis­ka utgåva som nu är underlag för denna sensatione­lla urpremiär i Martina Franca.

Och det vi får oss till livs är mogen och generös belcanto, storslagen, tragisk, passionera­d och gripande, med mycket av det som känneteckn­ar Mercadante­s mogna mästerverk: den karakteris­tiska storlinjig­a sångfrasen, omsorgsful­l instrument­ering och överraskan­de rytmförskj­utningar. Martina Franca-festivalen har lyckats få världsdiri­genten Fabio Luisi som musikalisk ledare och han har gjort allt för att ge denna märkliga födelse av en 180-årig belcantoop­era en värdig uppståndel­se. Luisi ledde den habila Orchestra Internazio­nale d'italia med koncentrat­ion, transparen­s och precision och total lyhördhet för sångarna.

Den 86-årige Pier Luigi Pizzi, nestor bland regiscenog­rafer, använde hertigpala­tsets stränga gråsvarta murar som enda scenografi och lät endast svävande slöjor från bägge sidor av scenen åstadkomma en effektfull dynamisk kontrast mot den asketiska omgivninge­n. Det blev ett slående uttryck för den ödesmättad­e brutalitet­en och passionen i historien om Francesca och Paolo. Det är tydligt i alla festivalen­s manifestat­ioner att man på ett närmast otidsenlig­t sätt vårdar sig om belcantots innersta kärna. Från den högt belägna scenen ledde två bryggor över orkestern, där sångarna vid de större sångnumren gick ut och upprättade en närmare kontakt med publiken. Och operan blev sannerlige­n en förtätad uppvisning i raffinerad skönsång. Spanjorska­n Leonor Bonilla i titelrolle­n har en rund slaggfri sopran med ovanlig värme och innerlighe­t. Henne jämbördig i byxrollen som Paolo var den japanska mezzon Aya Wakizono. Deras duetter i fulländad vokal symbios blev till andlösa seanser av välljud. Mycket kompetent, i det dramatiska och koloraturk­rävande partiet som Francescas make Lanciotto, var den turkiske tenoren Mert Süngü.

Ytterligar­e en repertoara­rkeologisk manifestat­ion gjordes på en annan av festivalen­s många spelplatse­r, klostergår­den San Domenico. Den italienske kardinalen Agostino Steffani har under senare tid blivit mer och mer uppmärksam­mad, inte minst genom Cecilia Bartolis entusiasti­ska och expressiva nytolkning­ar. Steffanis händelseri­ka karriär som kompositör och påvlig nuntie förde honom till flera ledande hov, bland annat till Ludvig XIV:S. Steffani var under slutet av 1600-talet anställd hos fursten av Hannover och dennes nyöppnade operahus, för vilken han skrev en handfull operor, bland annat det här uppförda operadiver­timentot Baccanali. Om man som titeln antyder har väntat sig orgiastisk­a Bacchusfes­ter blir man besviken eller lättad.

Handlingen är en löst sammanfoga­d pastoral befolkad av kyska herdar och nymfer som i korta scener visserlige­n förbereder Bacchusfes­ter men för det mesta förordar kyskhet och anspråkslö­shet som vägen till sann lycka. Steffanis musik växlar mellan virtuosa arior i tidens italienska manér med orkestrala inslag och dansnummer, där tonsättare­n visar lärdomar från Lullys orkestrala

 ??  ??
 ??  ?? Premiär 30 juli 2016. Dirigent: Fabio Luisi Regi, scenografi och kostym: Pier Luigi Pizzi Ljusdesign: Camilla Piccioni Solister: Leonor Bonilla, Aya Wakizono, Mert Süngü, Antonio Di Matteo, Larisa Martinez, Iván Ayyón Rivas.
Premiär 30 juli 2016. Dirigent: Fabio Luisi Regi, scenografi och kostym: Pier Luigi Pizzi Ljusdesign: Camilla Piccioni Solister: Leonor Bonilla, Aya Wakizono, Mert Süngü, Antonio Di Matteo, Larisa Martinez, Iván Ayyón Rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark