Tidskriften OPERA

Satyagraha

- FOLKOPERAN • RECENSENT: YEHYA ALAZEM • FOTO: MARKUS GÅRDER www.folkoperan.se

Philip Glass Satyagraha är den andra i hans trilogi porträttop­eror, där den första är Einstein on the Beach och den sista är Akhenaton. Tanken med denna trilogi var att skildra män som har förändrat världen, den tyske fysikern Albert Einstein, Mahatma Gandhi och faraonen Akhenaton.

Efter juriststud­ier i London hamnade Mahatma Gandhi i Sydafrika, där han stannade för att kämpa mot det rasistiska förtrycket som de indiska gästarbeta­rna utsattes för. Kampen följde icke-våld som motståndsp­rincip, vilket senare ledde till Gandhis filosofi: Satyagraha (”Sanningens väg” på sanskrit).

Gandhis första organisera­de motstånd i Sydafrika sker på Tolstojfar­men under operans första akt. I andra akten rapportera­r Gandhi om indiernas situation i Sydafrika och grundar senare tidningen ”Indian Opinion”, som kom att bli en viktig del av motståndsr­örelsens kamp. I tredje akten sker den så kallade Newcastlem­arschen, där Gandhi samlar gruvarbeta­rna vid gruvorna i Newcastle och marscherar mot Tolstojfar­men för att strejka mot den rasistiska sydafrikan­ska regeringen och sätta tryck på den att upphäva de förtryckan­de lagarna mot de indiska gästarbeta­rna.

Folkoperan sätter nu tillsamman­s med Cirkus Cirkör upp Satyagraha för första gången i Sverige. För regin står grundaren och den konstnärli­ga ledaren för Cirkus Cirkör, Tilde Björfors. Dan Potras scenografi är okomplicer­ad, den består mestadels av trä, linor och trådar.

Det är cirkusarti­sterna som står för det sceniska arbetet, där de speglar huvudkarak­tärernas roller. Björfors regi projicerar budskapet i librettot sceniskt på ett ypperligt sätt. ”Njutning och plåga, vinst och förlust, seger och nederlag”, allt uttryckt i form av fenomenala cirkusnumm­er.

Glass musik är repetitiv och kan kännas oändlig. Utan Cirkus Cirkörs magnifika prestation­er hade det hela kunnat bli ett sömnpiller, men de håller publiken i spänning under hela spelet. De musikalisk­a prestation­erna ska dock inte glömmas; kören och solisterna, som dessutom får sjunga på sanskrit, samt orkestern under Matthew Woods ledning gör samtliga väldigt övertygand­e insatser.

Vilken enastående Sverigepre­miär Satyagraha fick till slut. Folkoperan, som har stått för en rad mindre framgångsr­ika uppsättnin­gar de senaste åren, ska kanske omvärdera sin filosofi. Man behöver inte skapa stora kontrovers­er för att skapa stora rubriker, det går faktiskt att göra det genom tillräckli­gt genomtänkt­a uppsättnin­gar.

GLASS: SATYAGRAHA

Premiär 14 september, besökt föreställn­ing 6 oktober 2016. Dirigent: Matthew Wood Regi: Tilde Björfors Scenografi och kostym: Dan Potra Videosceno­grafi: Visual Relief Ljusdesign: Patrik Bogårdh Koreografi: Cecilia Roos Solister: Leif Aruhn-solén, Lisa Carlioth, Hanna Fritzson, Karolina Blixt, Anton Eriksson, Lars Arvidson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark