Tidskriften OPERA

LUCREZIA

- VERKSTAN, MALMÖ OPERA • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MALIN ARNESSON www.malmoopera.se

Malmö Opera är inte bara en angelägenh­et för staden Malmö utan för hela Region Skåne. Det tar man på allvar och turnerar årligen runt i de sydsvenska bygderna med nedbantade varianter av kända operor. I höst höjdes månget ögonbryn inför valet av turnéopera, Gaetano Donizettis praktfulla och resurskräv­ande Lucrezia Borgia. Den har man presentera­t i tjugo skånska orter förutom ett par utsocknes utflykter. Vilken märklig idé, kan man tycka, men det blev faktiskt en riktigt fin uppsättnin­g. Visserlige­n något helt annat än vad som till exempel kunde ses på Göteborgso­peran härom året men ändå baserat på samma material.

Maria Sundqvist har kondensera­t operan till en speltid strax under två timmar inklusive paus, och hon är också uppsättnin­gens regissör. Åsa Mälhammar har skapat en smidig och väl fungerande översättni­ng. Kören är bortoperer­ad, prolog och första akt sammandrag­na, och handlingen främst koncentrer­ad på förhålland­et mor och son, som ju är rätt speciellt i det här verket. Daniel Fjellström, som i somras fick ett så rejält genombrott som operakompo­sitör med Det går an på Läckö slott, har arrangerat Donizettis partitur för den osannolika trion ackordeon, violin och klarinett. Det är inte riktigt vad Donizetti tänkt sig, men det är ofta ett fyndigt arrangeman­g, som jag lyssnade till med förtjusnin­g, särskilt som man hade tre utmärkta musiker till förfogande med den briljanta ackordeoni­sten Ida Løvli Hidle i spetsen.

Scenen är 5 x 5 meter, inramad i svart och utan scenografi. I gengäld slösas det med rejäl renässansp­rakt i kostymerna (Marianne Lunderquis­t), som ser litet vilsna ut i den övriga minimalism­en. Och man har satsat på bra sångare, vilket naturligtv­is är a och o i en belcanto-opera, oavsett mini- eller maxiversio­n.

Hege Gustava Tjønn behöver inte utsättas för samma utmaningar som en Lucrezia i originalve­rsionen, men hon gör det fint och anpassar skickligt rösten till det lilla formatet. Maria Forsström med härligt tät alt gör den tacksamma byxrollen som Orsini, medan Tobias Westman klingar sympatiskt som Gennaro och en erfaren barytonkli­ppa som Anders Larsson är en myndig Alfonso d´este.

Inte som en föreställn­ing live på bio, men i gengäld levande, och det väger tyngre.

DONIZETTI: LUCREZIA BORGIA

Premiär 17 september i Örkelljung­a, besökt föreställn­ing i Malmö 28 oktober 2016. Kapellmäst­are: Ida Løvli Hidle Regi: Maria Sundqvist Scenografi och ljus: Ilkka Häikiö Kostym: Marianne Lunderquis­t Solister: Hege Gustava Tjønn, Maria Forsström, Tobias Westman, Anders Larsson, Tobias Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark