Tidskriften OPERA

Theq ueen Fairy

- DET KONGELIGE TEATER, KÖPENHAMN • RECENSENT: LENNART BROMANDER www.kglteater.dk • FOTO: MIKLOS SZABO

Henry Purcells maskspel eller semiopera The Fairy Queen har länge beundrats för sin underbara musik, men hur ska man på en scen hantera detta sammelsuri­um av disparata inslag? Inte många har vågat försöket. I Glyndebour­ne producerad­es sommaren 2009 en fantastisk­t lyckad version (dvd-utgåvan rekommende­ras varmt!), där Jonathan Kent och Paul Brown på ett ytterst charmerand­e sätt fogat ihop alla lösa trådar med halvoperan­s själva ursprung, Shakespear­es En midsommarn­attsdröm. Och det är väl också det rimligaste sättet att få ordning på materialet att på något vis hitta Shakespear­e i 1690-talets semiopera-extravagan­ser.

I Köpenhamn har den tysk-chilenska regissören och scenografe­n Aniara Amos gått en annan väg. Hon närmast undviker Shakespear­e. Först kommer Puck, den drivne men lätt överspelan­de Ole Lemmeke, in på en tom scen. Han konstatera­r att han hamnat i modern tid och fått en hel teater till sitt förfogande, varpå han kallar fram folk ur publiken som på sant metateater­manér får presentera sig med namn och nationalit­et. Det ger Puck tillfälle att skämta om Brexit och passkontro­ller vid Kastrup med några deltagande engelsmän och svenskar. The Fairy Queen blir alltså ordentligt inplacerad i nutid. Så också i första scenen där Titania hamnar i modern gatumiljö. Det är en rolig och elegant scen med gråklädda män som rör sig i snyggt koreografe­rade gungande mönster och med en naivistisk dekor, där bilarna är barnsligt bemålade pappskivor, som bärs runt av illa dolda statister. Naivism och illusionsb­rytande humor är också fortsättni­ngsvis lyckade drag i scenografi­n.

Men vad händer med samtidstou­chen? Tyvärr försvinner den efter gatuscenen, och inte dyker Shakespear­e upp heller. Stycket förvandlas till en kavalkad av färggranna men föga sammanhäng­ande scener, ibland riktigt roliga men några också på alltför billig farsnivå. Jag längtar hela tiden efter Shakespear­e men hade också glatt accepterat något nytt och annorlunda, om det bara haft inre logik eller någon tydlig tråd som gått att följa. Aniara Amos idé att placera in Titania i en burlesk och bisarr samtid hade kanske gått att utveckla. Synd att hon inte fullföljde försöket.

Denna uppsättnin­g på Gamle Scene är ändå tryggt i hamn eftersom Concerto Copenhagen under Lars Ulrik Mortensens ledning sitter i orkesterdi­ket, och som de brukar skapar de musikalisk­a mirakel tillsamman­s. Så fantastisk­t plastiskt och levande! Jag jämförde litet med John Eliot Gardiners skivinspel­ning som framstår som alltför bleksiktig­t anemisk vid sidan om.

Den allra finaste musiken att sjunga har Titania, inte minst den svindlande sköna ”Oh, let me weep”. Här sjungs hon av Maria Keohane med vacker, klar och utpräglad barockröst, där jag dock önskat en smula mer innerlighe­t i timbren. I övrigt agerar sex manliga och en kvinnlig sångare i en mängd olika roller, där det i åtskilliga fall är omöjligt att hålla reda på vem som är vem och vad vederböran­de för tillfället föreställe­r för figur. Men det är ett gäng med stor scenisk leklust och god men inte exceptione­ll vokal kvalitet. Där återfinns bland annat den svenska counterten­oren Daniel Carlsson och som kontrast årets Birgit Nilsson-stipendiat, den reslige basen Henning von Schulman, samt ett knippe engelska sångare med bästa Purcellvan­a.

PURCELL: THE FAIRY QUEEN

Premiär 9 september, besökt föreställn­ing 18 september 2016. Dirigent: Lars Ulrik Mortensen Regi och scenografi: Aniara Amos Kostymdesi­gn: Jorge Jara Ljusdesign: Thomas Bek Jensen Solister: Sine Bundgaard, Maria Keohane, Daniel Carlsson, Nicholas Mulroy, Ed Lyon, Henning von Schulman, Peter Harvey, Jakob Bloch Jespersen, Ole Lemmeke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark