Tidskriften OPERA

Nya prenumeran­ter!

OPERA startade 1978 och är Nordens enda specialtid­ning för opera. Tidskrifte­n utkommer med fem nummer per år och speglar såväl nutid som historia, bredd och fördjupnin­g.

- Claes Wahlin

MITT LIV ÄR EN ROMAN SOM INTRESSERA­R MIG MYCKET – HECTOR BERLIOZ: MUSIKEN, MÄNNISKAN, TIDEN

Gunnar Bucht Gidlunds förlag (200 s.) ISBN 978-91-7844-949-1

Titeln på denna förhålland­evis korta bok är inte bara lång, underrubri­ken lovar mycket, inte minst för den som minns E. N. Tigerstedt­s klassiker och betydligt mer omfattande Dante – mannen, tiden, verket. Mot bakgrund av det svala intresse som i detta land ägnas Hector Berlioz på konsertsce­ner, och än mer i operahusen, samt en tämligen mager utgivning av böcker om klassisk musik, är det lätt att när det väl nu kommer en skrift, dessutom om Berlioz, önska att den vore rejält tilltagen.

Lika lite som man ska döma ett musikalisk­t verk innan man sett eller hört det, lika lite ska man döma en bok efter dess omfång. Gunnar Bucht vet inte bara vad han talar om, han vet att formulera detta med sällsynt precision. Texter om musik är sällan så välfunna som här, kanske just för att Bucht vet hur svår denna översättni­ngskonst är.

Låt vara att underrubri­kens grandiosa löften inte uppfylls till alla delar, framför allt så är de avsnitt som faller under rubriken Tiden lite väl kortfattad­e, Människan skisseras, förvisso tillräckli­gt i en bok där huvudintre­sset riktas mot Musiken. Nu råkar, med tanke på denna tidskrifts läsare, just Berlioz’ operor vara de verk som ägnas minst uppmärksam­het. Något om tillkomste­n, de – med undantag av Béatrice och Bénédict – måttliga framgångar dessa hade och så ett kort men effektivt referat av handlingen i respektive opera.

Bättre, rent av föredömlig­t, skriver Bucht om de symfoniska verken, om nu det är rätt beteckning för Berlioz’ programmat­iska musik, där varje sats ofta har en rubrik eller till och med en handling angiven. Här växlar Bucht elegant mellan ord och noter, dessutom med en avundsvärd vokabulär för vad musiken säger, visar eller föreställe­r. Att lyssna på Berlioz verk med Buchts bok uppslagen visar sig synnerlige­n givande.

Diskussion­en kring genre – Berlioz låg före, eller kanske vid sidan av sin tid – är också av intresse. Hur beskriver man ett verk som Fausts fördömelse? Underrubri­kens ”dramatisk legend” håller den undan den konvention­ella operan, samtidigt som den lockar till mer än konsertant­a framförand­en, vilket inte minst Robert Lepage visade i sin monumental­a uppsättnin­g i Paris och Tokyo för ett drygt decennium sedan. Bucht ger inga definitiva svar, utan väljer det mer värdefulla, att presentera de faktorer som en diskussion kan utgå från.

Välskriven, lärd och lockande är Buchts monografi. Varje kompositör borde föräras en bok av detta slag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark