Tidskriften OPERA

Otello

- HAMBURGISC­HE STAATSOPER • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: HANS JÖRG MICHEL www.staatsoper-hamburg.de

Den spanske regissören Calixto Bieito har länge varit flitigt verksam som operaregis­sör främst i Tyskland, där hans ofta sex- och våldbemäng­da uppsättnin­gar alltid väcker en diskussion, som befrämjar publiktill­strömninge­n. På Hamburgope­ran debuterar han först nu och står för dess första nya uppsättnin­g av Verdis Otello sedan 1975.

Susanne Gschwender­s scenbild består genomgåend­e bara av en gigantisk gul lyftkran. Under folkets idylliska hyllningsk­ör till Desdemona i andra akten hängs där en man som avlider under nog så illusorisk­a dödsryckni­ngar. Kranens andra våning tjänar i sista akten som Desdemonas sovrum, men sedan Otello strypt henne klättrar han upp till plan tre, och när Lodovico stående under kranen ropar ”La spada a me!” (Ge mig ditt svärd!) kan den uppenbart obeväpnade Otello bara vifta med händerna. När han sedan utbrister ”Ho un'arma ancor!” ( Jag har ännu ett vapen!) kan han återigen bara vifta med händerna men ändå på något obegriplig­t vis ta livet av sig. Eftersom Desdemona befinner sig en våning under får han ge henne sin dödskyss rätt ut i luften.

Så här gör Bieito ideligen. Han ignorerar både vad musiken och orden utsäger på ett sätt som bara ser ut som ren nonchalans. Man kan förstås hävda att mannen som hängs i andra akten är en markering av att den cypriotisk­a idyllen är falsk, men slutscenen blir bara ologisk och bristande i konsekvens. Jag skulle kunna ge åtskilliga fler exempel.

Bieitos ovilja att ta hänsyn till den oerhörda stringens i musik och handling som Verdi och Boito erbjuder iscensätta­ren är så mycket mer förbryllan­de som han också visar prov på lysande dramatisk fantasi. Tredje akten är nämligen gastkraman­de stark. Scenen mellan den desperate Otello och den förtvivlat oförståend­e Desdemona utvecklas med en närgången realism som är helt förankrad i musiken. Att det slutar med att Otello våldtar Desdemona är isande logiskt. I den stora scenen med det venetiansk­a sändebudet­s ankomst, som direkt följer, snubblar Desdemona runt förtvivlad och uppenbart berusad, och i den stora ensemblen uppfattar hon folket runt omkring som mobben i en mardröm. Det är omskakande och visar vad Bieito kan. Varför visar han det så sällan och slarvar så gruvligt dessemella­n?

Svetlana Aksenova gör en storartat gripande Desdemona. Framför allt i de två sista akterna växer hennes sopran i lyskraft och i den besjälade intensitet som är så viktig för att en Desdemona ska övertyga på djupet. Marco Berti, som har en av operavärld­ens starkaste tenorröste­r, blåser alla av scenen med sina ständiga kraftutbro­tt. Bland klassiska Otellogest­altare liknar han närmast Mario del Monaco. Visserlige­n kan det vara roligt att få höra en Otello som aldrig blir trött eller behöver gardera, men Berti är alltför endimensio­nell. Claudio Sgura är en mefistofel­isk Jago med utseende som en teaterskur­k, men också han är tämligen endimensio­nell och utan riktig märg i sin baryton. Markus Nykänen gör en utmärkt Cassio.

Den mycket rutinerade Paolo Carignani leder orkestern – och den utmärkta kören – i ett gediget Verdimusic­erande men kunde skapat mer precision och spets i fraseringe­n.

VERDI: OTELLO

Premiär 8 januari 2017. Dirigent: Paolo Carignani Regi: Calixto Bieito Scenografi: Susanne Gschwender Kostym: Ingo Krügler Ljus: Michael Bauer Solister: Marco Berti, Svetlana Aksenova, Claudio Sgura, Nadezhda Karyazina, Markus Nykänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark