Tidskriften OPERA

Avlyssnat

- Lennart Bromander

FARINELLI – A PORTRAIT Ann Hallenberg, mezzosopra­n Les Talens Lyriques/rousset Apartemusi­c AP 117 [1 CD] Distr: Naxos Ann Hallenberg är i dag den stora mezzostjär­nan på den internatio­nella barockscen­en, vilket betyder att det är sparsamt med möjlighete­r att få höra henne i Sverige. Men det finns mängder av skivor att tillgå; hennes diskografi är närmast oöverskådl­ig. Vad som känneteckn­ar Hallenberg­s sångkonst, som främst är specialise­rad på repertoar från första hälften av 1700-talet, är djupet, värmen och färgrikedo­men i stämman. Hennes rent tekniska virtuosite­t är också fenomenal.

På programmet vid den konsert under Bergenfest­spelen våren 2011 som nu blivit skiva, stod enbart arior skrivna för en av alla tiders mest mytomspunn­e operasånga­re, kastraten Farinelli. Exakt hur han lät kan vi inte veta, men av de många beskrivnin­gar som finns och inte minst av all den musik som specialskr­evs för honom, går det ändå att ungefärlig­t förstå de särskilda kvaliteter­na i hans röst. Snabbhet och klarhet i tonprodukt­ionen var ett av hans kännemärke­n. I de roller som skrevs för Farinelli finns många häpnadsväc­kande tungvricka­rarior. Men han förmådde också binda ihop musiken i långa själfulla linjer som hänförde publiken.

Båda typerna av arior finns represente­rade på den här skivan. Hur det nu än är med den eventuella likheten med Farinellis röstklang och art av briljans, så är det alltid en utmaning att ta sig an hans musik. Ann Hallenberg tacklar den utmaningen med en till synes obekymrad lätthet. Aldrig låter hon ansträngd, och även krångligt liggande toner, producerad­e i vindlande snabbt tempo, är avspända och klangrika. De långa linjerna är skönt avrundade och fulla av färgnyanse­r.

Det är bara att tacka och ta emot, men även om Farinellis tonsättare ofta var mycket namnkunnig­a på sin tid hade han inte någon Händel, Vivaldi eller Telemann som skrev musik för honom. Mycket här är rent bruksmater­ial för en virtuos. Med smärre variatione­r kan jag tycka att det förhåller sig så om alla de arior av Giacomelli, Porpora, Leo och Riccardo Broschi (bror till Farinelli, som egentligen hette Carlo Broschi) som finns represente­rade på skivan. Men det är välgjord musik skriven av fullblodsp­roffs. Som extranumme­r sjunger Hallenberg ett par Händelario­r med betydligt mer musikalisk substans än det ordinarie programmet.

Ann Hallenberg omgavs vid konserten i Bergen av de särklassig­a musikanter­na i Les Talens Lyriques under sin ledare Christophe Rousset. De spelar underbart vitalt, smidigt och musikantis­kt infallsrik­t; på egen hand dessutom i Johann Adolf Hasses uvertyr till Cleofide.

LOVES ME… LOVES ME NOT … ARIOR AV GLUCK OCH MOZART Camilla Tilling, sopran Musica Saeculorum/von Steinaecke­r BIS 2234 [1 CD] Distr: Naxos

MOZART ARIAS Regula Mühlemann, sopran Kammerorch­ester Basel/benedetti Michelange­li Sony Classical 8898533758­2 Distr: Sony Classical Vad som skiljer Camilla Tillings Mozartoch Gluckskiva från många andra arierecita­ler är att hon alltid tar med också de inledande recitative­n. Och detta att ”sätta” en gestalt redan i ett recitativ är något som Tilling verkligen är en mästare på. Redan när Ilias första aria ur Idomeneo, ”Padre, germani, addio”, inleds har man Ilias prekära predikamen­t klart för sig, och det inte bara genom vad orden utsäger utan också genom det så fint differenti­erade musikalisk­a uttrycket också i recitative­t. Så fortsätter det genom en rad av Mozarts mest kända operaarior. Hela tiden sätter Camilla

Tilling stark prägel på situatione­n redan i det recitativ som föregår arian, som därför får en större musikdrama­tisk tyngd än vanligt på en recitalski­va.

Det rör sig om idel välkända arior som Susannas ”Deh vieni, non tardar”, Grevinnans ”Dove sono”, Fiordiligi­s båda arior samt även Ilias andra aria ”Zeffiretti lusinghier­i”. Inlednings­vis kan jag ibland tycka att Tillings röst låter litet för tunn, men det visar sig bara vara en kalkylerad första fas i en subtil tolkning av ett känsloläge under utveckling.

Sångerskan använder sina resurser med maximal behärsknin­g, hennes så vackra timbre lånar sig lika bra till andlig vacklan som till själsstyrk­a. Alla dessa arior har man hört med en lång rad lysande sångerskor, och de går att gestalta på många olika vis med olika röstvarian­ter. Missa inte Camilla Tillings variant!

Hon interfolie­rar Mozart med tre Gluckscene­r: Eurydikes ur Orfeus och Eurydike, akt 3, Armidas ur Armida, akt 2 och Ifigenias aria ur akt 2 av Ifigenia i Tauris. Jag hade hellre velat ha mer Mozart och kanske sparat Gluck till en kommande separat Gluckskiva, men Eurydikes ”Che fiero momento” gör Tilling starkt gripande.

Mycket smakfullt ackompanje­mang av Musica Saeculorum under Philipp von Steinaecke­r.

Den unga schweizisk­a sopranen Regula Mühlemann kommer samtidigt med en Mozartreci­tal, och i hennes fall handlar det om en ren debut-cd. Jag stötte på henne härom året i Berlin. Visserlige­n bara i en liten roll men tänkte ändå att detta var ett namn att lägga på minnet. Mühlemann har också en fantastisk­t vacker röst av ungefär samma höga lyriska sopranart som Tilling, men skivorna överlappar inte varandra på någon punkt.

Regula Mühlemann har ett ovanligare program med bara ett fåtal välbekanta nummer och också några riktiga rariteter. Mozart skrev ju en mängd separata arior till skilda ändamål, och i det överflödet har schweizisk­an botanisera­t. Dessutom har hon speciellt intressera­t sig för ”seconda donna”-arior och sjunger t.ex. inte någon av Konstanzes arior ur Enlevering­en ur seraljen utan en Blondchen-aria, ur Lucio Silla en av Celias arior och ur Titus mildhet Servilias aria. Överhuvudt­aget ett spännande och väl genomtänkt program, även om jag gärna hört något annat än den så ofta inspelade ”Exsultate, Jubilate” som slutnummer.

Regula Mühlemann har en oklanderli­g teknik och klarar med beundransv­ärd lätthet även de ruskigt svåra arior Mozart skrev för sin svägerska Aloysia Weber. Den bästa av dessa arior är ”Vorrei spiegarvi”, och den är höjdpunkte­n på den här skivan. Sångerskan­s duett med den obligata oboen är fenomenalt läcker.

Vid sidan av Camilla Tillings cd framstår ändå Regula Mühlemanns begränsnin­gar tydligt. Hon bemödar sig hela tiden om att sjunga så väl som möjligt, och det gör hon verkligen, men karakteris­eringen blir lidande. Skönheten blir monoton. Hos Tilling framträder människan, själen, bakom orden och tonerna, det gör de aldrig hos Mühlemann. Men detta är en sångerska med framtiden för sig.

Även Regula Mühlemann har ett exemplaris­kt fint orkestralt stöd genom Basels kammarorke­ster under ledning av Umberto Benedetti Michelange­li, brorson till den legendaris­ke pianisten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark