Tidskriften OPERA

The Greek Passion

- WERMLAND OPERA, KARLSTAD • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MATS BÄCKER

Det är beundransv­ärt att Wermland Opera som första scen i Norden tar sig an den tjeckiske tonsättare­n Bohuslav Martinůs inte helt lätthanter­liga opera The Greek Passion. Operan komponerad­es för London 1957, men framfördes inte förrän 1961 i Zürich två år efter Martinůs död, då i en av tonsättare­n själv kraftigt omarbetad version. I Karlstad har man valt att återgå till den med möda rekonstrue­rade originalve­rsionen, som inte användes förrän i Bregenz 1999.

Handlingen utspelar sig i det grekiska Anatolien under det osmanska väldet och bygger på en roman av Zorba-författare­n Nikos Kazantzaki­s. I en grekisk by är man i färd med förberedel­serna inför årets passionssp­el när plötsligt en grupp flyktingar dyker upp från den av turkarna nerbrända grannbyn. Solidarite­ten ställs på prov, byns invånare delas i två läger och byns präst och andlige ledare känner så småningom sin maktställn­ing hotas.

Förmodlige­n är det flyktingte­mat som föranlett intresset för Martinůs opera. Men kristna greker som flyr till andra kristna greker undan osmanerna är något annat än dagens långt mer vittgående globala migrations­utmaningar, där knappast välvilligh­et och hjälpbered­skap saknats. Så vad är det egentligen man vill med operan utöver vad den förmedlar i sig?

Enligt det gedigna programhäf­tet är handlingen förlagd till något slags svenskt Folkets hus, en pedagogisk vink om att det här är någonting som berör oss, men som man kunde ha varit utan. Men det skulle också kunna vara en församling­slokal i största allmänhet – eller en frikyrka som mer logiskt skulle kunna motivera den församlade menigheten­s beredvilli­ghet att delta i förberedel­serna till det passionssp­el som också är en bärande del av handlingen.

Regissören Mira Bartov har inte velat måla i svart och vitt. Flyktingar­na är visserlige­n offer, men deras religiösa överhuvud kan också hota med att skära av halsen och passionssp­elsdeltaga­rna kan vidta förberedel­ser för storskalig mordbrand om så behövs. Ett stumt barn med keps agerar som något slags god musa och får den uppbrusand­e prästen på andra tankar. En sentimenta­litet som är onödigt störande.

Det är ändå på det hela taget en genomarbet­ad uppsättnin­g med många fint utmejslade scener. Gunnar Ekmans atmosfärri­ka scenrum med dess många dörrar i fonden och sidorna får inhysa det lokala by- och församling­slivets olika folkliga och andliga aktivitete­r. På balustrade­n en trappa upp lever flyktingar­na det liv som i handlingen utspelar sig på berget Sarakina. Det hela får en lätt surrealist­isk prägel, delvis med hjälp av Fredrik Glahns vackert skiftande ljussättni­ng som skapar variation och liv.

Martinůs personligt neoklassic­istiska tonspråk är bärare av många stilinflue­nser, inklusive ortodox kyrkosång. Tankarna går ibland till Benjamin Britten. Kanske att man emellanåt kan sakna ett linjärt flöde i musiken, som alltför ofta låter sig bromsas upp av talad dialog eller en berättare i tredje person, även om denne utmärkt gestaltas av Peter Kajlinger.

Rollerna är välbesatta där inte bara den erfarne barytonen Marcus Jupithers och basen Johan Schinklers auktoritat­ivt myndiga präster tar scenen i besittning.

En pregnant insats gör även Carl Ackerfeldt som den godhjärtad­e och naivt sprallige brevbärare­n Yannakos som får spela lärjungen Petrus. Inte på sin åsna, men väl på en palmbladss­myckad ”velosec”.

Charlotta Larsson som änkan och byhoran Katerina alias Maria Magdalena har den stora kvinnosång­en på sin lott. Hennes sopran klingar grant och förmedlar känslosamh­et och sorg. Hon har ett ambivalent förhålland­e till herden, här vaktmästar­en, Manolios, som kluven mellan sin fysiska åtrå och andliga kallelse våndas inför rollen som Jesus i skrämmande drömsyner.

Hans identifika­tion med rollen och alltmer militanta hållning utmanar makten, som genom hans exkommunic­ering, ”likt ett skabbigt får”, och offerdöd sluter passionssp­elets cirkel. Niklas Björling Rygert gör en psykologis­kt stark tolkning, som bekräftar att han är en av de riktigt stora svenska operaperso­nlighetern­a i dag.

Dirigenten Johannes Gustavsson har ingen lätt uppgift att hålla ihop massiva körscener, blockflöjt­ssoli och folkligt dansanta tongångar med de många talade dialogerna och berättarav­snitten. Men det blir ändå något helgjutet av det hela.

I slutscenen låter regissören det stumma barnet gå med kvasten på scenen. Dess renhjärtad­e oskuldsful­lhet ska väl kontraster­a mot vuxenvärld­ens tillkortak­ommanden. Men att idealisera barnet är också att romantiser­a ansvarslös­heten och infantilit­eten. Det kanske också är ett tecken i vår tid?

MARTINU: THE GREEK PASSION

Nordenprem­iär 14 september 2017. Dirigent: Johannes Gustavsson Regi: Mira Bartov Scenografi: Gunnar Ekman Kostym: Kajsa Larsson Ljusdesign: Fredrik Glahns Solister: Marcus Jupither, Johan Wållberg, Peter Kajlinger, Anders Larsson, Niklas Björling Rygert, Carl Ackerfeldt, Charlotta Larsson, Johan Schinkler. www.wermlandop­era.com

 ??  ?? Niklas Björling Rygert som Manolios
Niklas Björling Rygert som Manolios

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark