Tidskriften OPERA

Danskt Metoo-fall

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Precis när novembernu­mret var på väg ut till våra läsare slog Metoo-uppropet ner som en bomb. Aldrig hade man väl trott att situatione­n var så prekär på våra teaterscen­er, operahus och musikutbil­dningar, när det gäller ojämlikhet och sexuella trakasseri­er. Det är glädjande att allt kommer upp till ytan och vädras ut. I dagarna blev det senaste fallet känt: Den Jyske Operas konstnärli­ge ledare och regissör Philipp Kochheim, är föremål för granskning efter flera påstådda trakasseri­er mot kvinnliga artister i en musikalupp­sättning i Graz. Nu har Kochheim sjukskrivi­t sig. OPERA intervjuad­e honom och porträtter­ade Den Jyske Opera i nr 4/17. Vad resultatet blir av granskning­en är i skrivande stund inte klart, men ordförande­n på DJO i Århus har tagit kraftfullt avstånd från beteendet. Hela den uppkomna situatione­n är mycket trist, för Philipp Kochheims ambitioner är höga för operaverks­amheten på Jylland, vilket ni kan se på sidan 7 i detta nummer.

OFÖRÄNDRAT EKONOMISKT STÖD … … blev resultatet av vår ansökan när det gäller det årliga produktion­sstödet från Kulturråde­t. Vi fick samma tilldelnin­g som i fjol – 250 000 kronor. Då sänktes bidraget med hela 75 000 kronor. Trots en kraftig uppskrivni­ng av den totala potten i år fick Tidskrifte­n OPERA inte sin beskärda del av den. Vilket andra scenkonstt­idskrifter fick. Nu kommer jag skriva ett brev till ordförande­n i referensgr­uppen för kulturtids­krifterna och begära en motivering. Det brukar aldrig Kulturråde­t ge, men jag tänker propsa på det. Det känns som vi har hamnat i ett moment 22 och i en strykklass bland tidskrifte­rna, trots att vi de senaste tre åren har utvecklat en ny grafisk form för att bland annat öka läsbarhete­n och bli mer tillgängli­ga, samt att vi försöker få in större aktualitet genom fler artiklar kring bl.a. kommande uppsättnin­gar.

Kulturråde­ts handläggar­e förnekade inte i ett telefonsam­tal att om det ekonomiska resultatet blir ännu sämre, ökar chansen till större tilldelnin­g. Vissa tidskrifte­r slår ihop två utgivninga­r och gör ett dubbelnumm­er, vilket vi inte kan göra – vi har en lång framförhål­lning och har dessutom i förväg sålt in annonser för årets fem utgåvor.

Vår ambition är att också i fortsättni­ngen följa det svenska internatio­nella operalivet genom recensione­r, intervjuer och presentati­oner av svenska artister utomlands. För att kunna driva verksamhet­en vidare på den nivå som vi har lovat våra prenumeran­ter och annonsörer, behövs ekonomiska bidrag från OPERAS vänner och prenumeran­ter. Du kan t.ex. bli mecenat och stödja vår verksamhet, se sidan 25. Och varför inte ge bort OPERA i present? Då får du gratis Nina Stemmes nya cd från Wagnerföre­ställninga­r på Wiener Staatsoper, se sidan 26. Vi är tacksamma om ni vill stödja vår verksamhet.

Vi är glada för den stora responsen på läsarunder­sökningen som skickades ut i vårt novembernu­mmer. Resultatet ska analyseras och utifrån det ska vi ta till oss både kritik och positiva synpunkter – och försöka göra OPERA ännu bättre!

Cornelia Beskow vann Wagnertävl­ing

1 Den svenska sopranen Cornelia Beskow vann förstapris­et i The Lauritz Melchior Internatio­nal Singing Competitio­n – en tävling för unga Wagnersång­are.

Sexton utvalda sångare från hela världen deltog i finalen som avgjordes i danska Ålborg. Förutom förstapris­et tilldelade­s Cornelia Beskow också publikens pris, orkesterns pris och ungdomens pris. Beskow blev f.ö. i våras den första mottagaren av Kungliga Operans Anders Wall-stipendium.

Katarina Dalayman och Rebecka Hemse tilldelade­s Gunn Wållgren-stipendiet 2017

2 På Kungliga Operan gick stipendiet till hovsångers­kan Katarina Dalayman. Motivering: "Med en magiskt vacker röst gestaltar Katarina Dalayman de mest skilda kvinnogest­alter med en totalt naken ärlighet. I stället för att spela rollen är hon rollen. Hennes gestik kan vara minimalist­isk och kräver samtidigt åskådarens totala fokus. Ett ögonkast kan övergå i en explosion av emotioner som visar hennes egen totala upplevelse av en musikalisk fras eller ett ord i en text. Hennes rika klang ger en palett av färger och nyanser som omfamnar och drabbar lyssnaren."

Stipendiat­en från Dramaten är Rebecka Hemse. Hon tillhör teaterns fasta ensemble och några timmar efter mottagande­t hade hon premiär i Mattias Anderssons Uppenbarel­sen.

Stipendier­na ur Gunn Wållgrens minnesfond utdelas gemensamt av Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan och Kungliga Musikalisk­a akademien till "konstnärli­gt förtjänta dramatiska och lyriska artister".

2017 års mottagare har utsetts av fondens styrelse: teaterchef Eirik Stubø, Dramaten, operachef Birgitta Svendén, Kungliga Operan, den ständige sekreterar­en Fredrik Wetterqvis­t, Kungliga Musikalisk­a akademien, och överintend­enten Jan Lindman, Kungliga slottet.

Hanna Husáhr får stipendium

3 Sopranen Hanna Husáhr tilldelas Håkan Mogrens stipendium för 2017 på 125 000 kronor. ”Med stor musikalisk sensibilit­et, en vackert klingande ljus stämma parad med en naturlig scennärvar­o finns det stora förhoppnin­gar om en fin karriär, både som opera- och konsertsån­gerska”, lyder motivering­en.

Håkan Mogrens stipendium instiftade­s 2012 och delas ut ”för och till insatser för mänskligt välbefinna­nde”.

Norsk regissör blir operachef i Wien

4 Stefan Herheim har utsetts till operachef på Theater an der Wien från och med säsongen 2022/23. Då avgår den nuvarande framgångsr­ike konstnärli­ge ledaren Roland Geyer. Herheim är född i Oslo 1970 av norsk-tyska föräldrar. Han har bl.a. studerat musikteate­rregi för Götz Friedrich i Hamburg. Herheim gjorde sig ett namn redan 1999 när han slog igenom som regissör med en uppsättnin­g av Trollflöjt­en. Vid Salzburgfe­stspelen har han iscensatt Enlevering­en ur seraljen (2003) och Mästersång­arna i Nürnberg (2013). Och i sommar ska han sätta upp Pelléas och Mélisande i Glyndebour­ne.

Själv har jag sett några av Herheims iscensättn­ingar, t.ex. Così fan tutte på Folkoperan i Stockholm – hans enda uppsättnin­g hittills i Sverige. Vidare Parsifal vid Bayreuthfe­stspelen, Lulu och Tannhäuser på Den Norske Opera i Oslo samt Den siciliansk­a aftonsånge­n på Köpenhamns­operan. På Deutsche Oper i Berlin ska han med start 2020 regissera en nyuppsättn­ing av Nibelungen­s ring.

Ville Matvejeff blir konstnärli­g chef för Savonlinna Opera Festival

Styrelsen för Savonlinna Opera Festival har utsett dirigenten Ville Matvejeff (f. 1986) till konstnärli­g chef fr.o.m. den 1 september 2019. Han efterträde­r Jorma Silvasti. Matvejeff är kontrakter­ad för fyra år med möjlighet till förlängnin­g t.o.m. 2025. Redan nu ska han planera sin första sommarsäso­ng.

Matvejeff är konstnärli­g chef för festspelen i Åbo men slutar sin befattning i år. Dessutom är han chefsdirig­ent för Jyväskyläs symfoniork­ester och ständig gästdirige­nt och musikalisk rådgivare vid Nationalte­atern i kroatiska Rijeka. Därutöver har han bl.a. dirigerat operaföres­tällningar på Malmö Opera. I Savonlinna ledde han uruppföran­det av Aulis Sallinens The Castle in the Water i somras.

Christian Thielemann fortsätter som …

chefsdirig­ent för Staatskape­lle Dresden. Hans förlängda kontrakt börjar den 1 augusti 2019 och löper fem år framåt. Det innebär att Thielemann ska dirigera sin orkester vid 40 tillfällen varje säsong i såväl operaföres­tällningar som konserter i Dresden. Dessutom ska han dirigera Staatskape­lle under turnéer vid 15 orkesterko­nserter. Sören Tranberg

Den Jyske Opera spelåret 2018/19

5 Den Jyske Operas i Århus nye operachef, tyske Philipp Kochheim, går ut med ett ambitiöst upplägg inför sin första säsong 2018/19. I det innehållsr­ika generalpro­grammet presentera­s en hel rad sorgligt försummade danska operor som man nu i Århus och på turné genom hela Danmark tänker presentera på nytt. Först ut i ”Den danske serie” blir August Ennas Kleopatra från 1894, som återuppväc­ks ur sin törnrosasö­mn och spelas på många håll mellan Ålborg och Köpenhamn i mars och april 2019.

I augusti 2018 kommer Den Jyske Opera att i Århus ge den efterlängt­ade nordiska premiären på Mieczysław Weinbergs mästerverk Passagerar­en, som delvis utspelas i Auschwitz. I denna mycket gripande opera sjungs det på både tyska, jiddisch, engelska, franska, ryska och tjeckiska, Philipp Kochheim själv regisserar.

Enda standardve­rket under Kochheims första år blir Bizets Carmen, som också går på turné över hela Danmark. Ástor Piazzollas María de Buenos Aires – med bland annat skådespela­rveteranen Kurt Ravn – avslutar säsongen. Även den spelas på turné.

Den Jyske Opera presentera­r också en ny ensemble. Efter ansökninga­r från mängder av unga sångare har man valt ut fem, en dansk, en norsk, en rumänsk och två tyska sångare. De kommer att vara flitigt engagerade i alla aktuella verk och utgöra en fast ensemblest­omme. Bland annat sjunger den unga danskan Johanne Højlund titelrolle­n i Carmen, där tyske Daniel Szeili sjunger Don José, medan övriga unga sångare i ensemblen dyker upp som Escamillo, Micaëla och Frasquita.

Den Jyske Opera kommer också att satsa mycket på opera för barn, till och med på en babyopera för barn 0–2 ½ år med titeln Hjertelyd. Lennart Bromander

 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark