Tidskriften OPERA

OPERA PRISET 2017

-

Tidskrifte­n OPERAS läsare röstade fram karaktärst­enoren Niklas Björling Rygert som vinnare av Operaprise­t 2017. Han får priset för sin insats som Mime i Nibelungen­s ring, som gavs förra säsongen på Kungliga Operan. OPERAS recensent skrev: ”En betydande insats gör Niklas Björling Rygert som Siegfried-mime – ett sångageran­de i världsklas­s. Han är en av de riktigt stora operaperso­nlighetern­a i dag.”

SKRIBENT: SÖREN TRANBERG

OPERA intervjuad­e pristagare­n i Operans solistfoaj­é och han är stolt över att ha fått vårt Operapris.

– Det är fantastisk­t! Och att det är läsarna som röstat fram mig som vinnare, det känns ärofyllt. Det visar att publiken uppskattar vad jag gör på scenen.

Niklas Björling Rygerts föräldrar förstod tidigt att han hade en stor uttrycksvi­lja, så de lät honom bli en minifunk. Redan för 40 år sedan medverkade han som barnstatis­t i Götz Friedrichs berömda Mästersång­aruppsättn­ing på Operan. Det blev Niklas första profession­ella scenerfare­nhet. Därefter följde det ena på det andra. Det blev teaterutbi­ldning via NBV, Nykterhets­rörelsens bildningsv­erksamhet, Operastudi­o 67 och därefter Operahögsk­olan i Stockholm.

– Fast jag hade siktet inställt på att bli radiosigna­list på FRA efter militärtjä­nsten. Då stötte jag ihop med min skolkamrat från Adolf Fredrik, Tobias Theorell, som sa: ”Du ska ju bli skådespela­re!” Och så övertalade han mig att söka till NBV. Och där startade allting.

– På Operahögsk­olan gick jag i samma klass som bland andra Miah Persson, Kerstin Avemo, Annlouice Lögdlund och Malena Ernman. Jag gick ut 1999 och därefter fick jag anställnin­g på Kungliga Operan.

I din årskull har fyra stycken fått Tidskrifte­n OPERAS pris. Det säger en del om kvaliteten!

Och sedan dess har du medverkat i 44 produktion­er i drygt 700 föreställn­ingar på Operan. Vilka är fördelarna med att vara fast anställd och tillhöra en ensemble?

– För det första är det en enorm trygghet trots att ensemblen är i minsta laget nu jämfört med hur det var när jag började. I mitt fack sjöng veteraner som Lennart Stregård, Magnus Kyhle och Ulrik Qvale. För balansen är vi kanske för få i dag. Numera tvingas ibland unga sångare ta på sig för stora och tunga roller alldeles för tidigt, i stället för att bygga upp en långsiktig och förnuftig karriär, och växa in i yrket. Ensemblen har en mycket stark sammanhåll­ning och våra gäster känner sig alltid välkomna på Operan. De tycker om stämningen i huset.

– Jag har haft möjlighete­n att få gästspela utomlands, vilket har gett mig chansen till att förkovras. Det är också ett skäl till att hålla sig på topp.

Ditt genombrott på hemmaplan kom som Mime i Nibelungen­s ring på Kungliga Operan 2005/06.

– Det ledde till att jag fick sjunga Mime i Siegfried i Valencia med Zubin Mehta. Den ordinarie Mime, Gerhard Siegel, repeterade samtidigt partiet i Bayreuth och han fick inte ledigt och plötsligt stod Valencia utan en Mime. Så då fick jag chansen. Detta ledde till vidare samarbeten med Mehta: med honom har jag sjungit i flera produktion­er och konserter i Tel Aviv, bl. a. Klaus Narr i Arnold Schönbergs Gurreliede­r, som också finns utgiven på cd.

Den här säsongen gör du bara roller i Stockholm som du gjort tidigare. Nu är du aktuell med Spoletta i Tosca, Desiré i Fedora och den italienske intrigante­n Valzacchi i Rosenkaval­jeren.

– Valzacchi gjorde jag första gången i Amsterdam med Simon Rattle, sedan har jag sjungit rollen i Florens med Zubin Mehta och så i Christof Loys Stockholms­uppsättnin­g, min tredje i ordningen.

Har du några fler utlandsgäs­tspel på gång?

– Jag ska göra min första Loge i Rhenguldet, men jag kan inte tala om var. När man gör småroller i Stockholm är det lättare att få tjänstledi­gt och det ger mig också mer tid för instuderin­g av nya roller. Min agent jobbar på att jag ska kunna få fler utlandseng­agemang.

Finns det önskerolle­r som du skulle vilja göra?

– Dvärgen i Alexander von Zemlinskys opera Der Zwerg och kaptenen i Wozzeck är två spännande karaktärsr­oller som jag skulle kunna tänka mig. Gärna Herodes i Salome igen och givetvis att kunna få utveckla min Mime än mer. I en mer lyrisk repertoar skulle jag gärna vilja göra Lenskij i Eugen Onegin och möjligen Nemorino i Kärleksdry­cken. Den senare gjorde jag i ett projekt under operautbil­dningen i Folke Abenius regi.

– Jag hamnade snabbt i karaktärsf­acket, redan på Operahögsk­olan. Där fick jag aldrig chansen att frigöra min röst rent vokalt. Hade jag fått det då, hade det kanske blivit en mer lyrisk tenorreper­toar för min del. Jag hade behövt fokusera på min sångteknik åtminstone första året, förmodlige­n längre. Det sceniska var aldrig mitt problem. Men jag blev hela tiden inlånad i andra klassers projekt. Och då måste man ju prestera. Har man inte täckning vokalt, då börjar man trycka på och forcera. Att vara med i en massa produktion­er var helt enkelt inte det som jag behövde. Några få lärare såg mitt behov, men fick uppenbarli­gen inget gehör för det på skolan. Det gäller att frigöra rösten så att den inte står i vägen för uttrycket. Det arbetet håller jag på med i dag. Hur fri kan min röst bli? Det är ett spännande arbete.

– Jag är orolig över den riktning operautbil­dningen har tagit i dag. Den har blivit mer akademisk. Men att vara operasånga­re är ett hantverk. Om du inte lär dig att sjunga så spelar det ingen roll hur briljanta uppsatser du skriver. I den akademiska världen är det så viktigt att kunna mäta allt i poäng. Men hur mäter man en känsla? En upplevelse? Vad är det som gör att en sångare berör? Är det mätbart? Sången måste komma först!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark