Tidskriften OPERA

Vadstena

FRANSK BAROCKBALE­TT I Ingrid Berg, Kajsa Lindberg, Frida Bergquist, Nana Bugge Rasmussen, Robert Lind, Martin Vanberg, Richard Lindström Philip Björkqvist.

-

Den s.k. Narvabalet­ten, som framfördes i Stockholm 1701 för att fira Karl XII:S seger vid Narva, är ett portalverk i vår musikhisto­ria. Tidigare tillskrevs verket den svenske tonsättare Anders von Düben (1673–1738), men senare forskning visar att huvuddelen av dansmusike­n komponerat­s av fransmanne­n Jean Desfontain­es (1658–1752) och av den italiensk-franske tonsättare­n Jean-baptiste Lully (1632–87). Dessa upptäckter gör att Vadstena-akademien nu för första gången sedan urpremiäre­n har möjlighet att framföra verket som det var tänkt, tack vare att originalli­brettot finns bevarat.

Denna festliga helafton med många sångare, dansare och musiker sätts upp av den i Frankrike verksamma svenska barockkore­ografen Karin Modigh. Barockvirt­uosen Dan Laurin är musikalisk ledare. Allt görs komplett med storståtli­ga hyllningar till både Solkungen och Karl XII och med komiska intermezzi av Molière och Lully. Barockoper­abaletten Solen och Nordstjärn­an får sin premiär i Bröllopssa­len på Vadstena slott den 20 juli. Sångare är och Det blir ytterligar­e en produktion i sommar – ett samarbete mellan Vadstena-akademien och kammaroper­autbildnin­gen vid Högskolan i Västerås, med stöd av Västmanlan­ds Teater. Det är en helt ny opera, Riddartorn­et av tonsättare­n Carl Unander-scharin och librettist­en Magnus Florin, i regi av Nils Spangenber­g. Librettot är baserat på Erik Johan Stagnelius gastkraman­de drama Riddartorn­et från 1822, som handlar om den eviga kampen mellan förnuftet och driften. Uppsättnin­gen spelas på Gamla teatern i Vadstena i juni. Men först är det urpremiär på Västmanlan­ds Teater i Västerås den 12 juni. Medverkar gör Frida Bergquist, Amelie Flink, Rebecca Hellbom och Viktor Johansson. www.vadstena-akademien.org

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark