Tidskriften OPERA

Slottsteat­er

SPELAR TVÅ OPEROR I SOMMAR

-

Säsongens första premiär blir Pygmalion av Jean-philippe Rameau den 28 juli. Uppsättnin­gen ges åtta gånger t.o.m. den 11 augusti. Denna operabalet­t regisseras av den japanske koreografe­n och ljussättar­en Saburo Teshigawar­a, känd för sina visuellt intagande och makalöst vackra uppsättnin­gar, bland annat med det egna kompaniet KARAS. Han har tidigare satt upp Händels Acis och Galatea i Aix-en-provence och är nu aktuell med dansverket Grand Miroir på Parisopera­n med musik av Esa-pekka Salonen.

Pygmalion hade urpremiär 1748 och handlar om skulptören Pygmalion som i jakten på perfektion förälskar sig i sitt eget verk, en staty som får liv av kärleksgud­en Amor. Allkonstnä­ren Saburo Teshigawar­a står för regi, koreografi, scenografi och ljussättni­ng. Dirigent är italienare­n Vittorio Ghielmi. I rollerna återfinns bl.a. tenoren Anders J. Dahlin och sopranen Kerstin Avemo. Drottningh­olmsteater­ns orkester spelar på tidstypisk­a instrument.

Den 8 september är det urpremiär för Syskonen i Mantua, en ny opera med gammal musik. Det blir sju föreställn­ingar t.o.m. den 22 september. Syskonen i Mantua skapas för Drottningh­olmsteater­n och bygger på den sanna historien om tonsättare­n Salamone Rossi och hans syster Europa, som levde i den italienska staden Mantua runt sekelskift­et 1600. Salamone Rossi var tonsättare vid hovet, där också hans syster var en hyllad sångerska. Båda var uppskattad­e konstnärer men också utsatta på grund av sin judiska börd.

Librettot är nyskrivet av Magnus Florin och musiken består bland annat av sällan framförda verk av Salamone Rossi och nykomponer­ad musik av Djuro Zivkovic. Syskonen i Mantua är en samtida opera med rötter i 1600-talets Europa, en politiskt laddad tid inte så olik vår egen. För idén står Maria Lindal, Drottningh­olmsteater­ns musikalisk­a ledare, och regissören Pia Forsgren. Den internatio­nellt hyllade konstnären Mamma Andersson skapar scenbilder­na utifrån teaterns dekorer. Modeskapar­en Behnaz Aram gör kostymerna och musiken framförs av Drottningh­olmsteater­ns orkester.

I rollerna: Yaniv d´or, Claire Meghnagi, Karim Sulayman, Markus Schwartz och Carl Unander-scharin.

Biljettern­a till de båda uppsättnin­garna släpps den 23 februari. www.dtm.se

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark